Οικονομία

Standard and Poor`s: Θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Την καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor`s, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Την περαιτέρω μείωση του χρέους θέτουν ως προϋπόθεση για να μας δώσουν το τριπλό Β.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η έκθεση έρχεται καταρχάς μερικές μέρες μετά την αξιολόγηση που μας έκανε η Standard and Poor’s την προηγούμενη Παρασκευή. Μια αξιολόγηση βέβαια, η οποία μας άφησε στο ίδιο επίπεδο που ήμασταν στο τριπλό Β αρνητικό, με προοπτικές όμως θετικές και έρχεται και μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Eurostat ότι το χρέος του 2023 έχει αναδρομικά επιβαρυνθεί με τους αναβαλλόμενος τόκους.

Είναι ένα ποσό κοντά στα 12,5 δισεκατομμύρια που αφορά το δάνειο του ISF από το δεύτερο μνημόνιο, για όσους θυμούνται. Βέβαια το 2023 και ίσως αυτός είναι ένας λόγος που ο οίκος Standard and Poor’s τ στην έκθεσή του αφήνει ένα ορθάνοιχτο παράθυρο για αξιολόγηση το 2023, λοιπόν, είχαμε ένα ΑΕΠ μεγαλύτερο από ότι είχε πει αρχικά η ΕΛΣΤΑΤ και αυτό βοήθησε ώστε αυτή οι αναβαλλόμενοι τόκοι, τα 12,5 δισ. δηλαδή να μην φουσκώσουν υπερβολικά το δημόσιο χρέος.
Έτσι λοιπόν έρχεται η Standard and Poor’s και καταρχάς κάνει τη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για παράδειγμα 2,6% για φέτος και μετά μια μικρή επιβράδυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, 2.5% του χρόνου, 2.4% το 26 και 2.3% το 27.
Και ερχόμαστε στις πιο σημαντικές διαπιστώσεις του οίκου, ότι δηλαδή το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μια πτωτική πορεία 134 % του ΑΕΠ φέτος, 119 % του ΑΕΠ το 2027.

Λέει και κλείνει η Standard and Poor’s ότι εάν αυτή η πορεία πράγματι συνεχιστεί και μετά το 2027 και η Ελλάδα είναι σε τέτοια πορεία μείωσης του χρέους, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική πειθαρχία, τότε δεν αποκλείεται αυτό το Β, το τριπλό Β αρνητικό να αναβαθμιστεί.

Το πότε θα γίνει αυτό, ενδεχομένως, λένε ίσως οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές ότι θα μπορούσε να γίνει και μέσα στο 2025, ίσως και πριν τελειώσει το πρώτο εξάμηνο.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button