Κόσμος

Τραμπ: Η Γερμανία σχεδόν «καταστράφηκε» εξαιτίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο τις ανεμογεννήτριες και τις μεγάλες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά πλαίσια κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Φλόριντα χθες Τρίτη, αναφερόμενος στη Γερμανία εν είδει παραδείγματος προς αποφυγή.

«Αυτοί (σ.σ. η Γερμανία) γέμισαν τον τόπο με ανεμογεννήτριες, και δεν φύσαγε και τόσος πολύς αέρας», είπε σαρκαστικά ο μεγιστάνας. «Κι αν συνέχισαν αυτή τη διαδικασία, η Γερμανία τώρα μάλλον θα έχει χρεοκοπήσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποχώρησε από την καγκελαρία η Άγγελα Μέρκελ, χωρίς να εξηγήσει πώς ακριβώς εξήγαγε το συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Έπειτα από 16 χρόνια στην ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης, η κεντροδεξιά καγκελάριος αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική κι εγκατέλειψε το αξίωμα στα τέλη του 2021.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της αμφιλεγόμενης μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ η Δημοκρατική αντίπαλός του, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, είναι επιφυλακτική.

Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό κόμμα πως πολεμούν την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο υπέδαφος, ενώ, κατ’ αυτόν, «η Γερμανία το ξεπέρασε» αφού «σχεδόν καταστράφηκε».

Αν και η κυρία Χάρις παλαιότερα τασσόταν εναντίον της μεθόδου fracking, πλέον διαβεβαιώνει πως δεν θα απαγορεύσει τη χρήση της, κάτι που συνεχίζει να αμφισβητεί ο κ. Τραμπ, με προφανή σκοπό να εξασφαλίσει πολιτικούς πόντους ειδικά στην Πενσιλβάνια, όπου χρησιμοποιείται ευρέως, δύο εβδομάδες πριν διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακόμη, ο κ. Τραμπ επέκρινε τις μεγάλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πλαισίων, που είναι «όλο ατσάλι και γυαλί και καλώδια», μοιάζουν «σαν την κόλαση». Είπε πάντως πως δεν αντιτίθεται σε μικρότερες εγκαταστάσεις, για παράδειγμα σε οροφές σπιτιών.

Παρ’ όλα όσα ισχυρίστηκε ο μεγιστάνας, η Γερμανία συνεχίζει να δίνει τεράστια έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· σύμφωνα με δεδομένα της Destatis, της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2023 οι αιολικές εγκαταστάσεις συνεισέφεραν σχεδόν 27% και οι φωτοβολταϊκές σχεδόν 12% στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες συνεισέφεραν το 65% του μίγματος (η αιολική το 34,1%), ποσοστό χωρίς ιστορικό προηγούμενο, κατά το ινστιτούτο Fraunhofer.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button