Κόσμος

Μακρόν προς Νετανιάχου: Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν τον πλήρη ρόλο τους στον Λίβανο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα, υπογράμμισε την ανάγκη τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν τον «πλήρη ρόλο» τους στον Λίβανο, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των αμάχων που εγκατέλειψαν τις εχθροπραξίες στα σπίτια τους. Ο Μακρόν καταδίκασε επίσης τις ενέργειες του Ισραήλ κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), σύμφωνα με το AFP.

«Είναι απαραίτητο τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους στο νότιο Λίβανο, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των αμάχων στις δύο πλευρές των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού των Ηλυσίων.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνομιλίας, ο Μακρόν καταδίκασε τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού κατά της UNIFIL, η οποία έχει αναπτύξει 10.000 στρατιώτες στον Λίβανο. Σύμφωνα με την ειρηνευτική δύναμη, ο ισραηλινός στρατός «κατεδάφισε σκόπιμα» την Κυριακή έναν από τους «πύργους παρατήρησης» της στο Μαρβαχίν, στη νότια περιοχή του Λιβάνου. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η UNIFIL κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «επανειλημμένα και σκόπιμα» άνοιξε πυρ κατά των θέσεών της.

Ο Μακρόν κάλεσε τον Νετανιάχου να προστατεύσει τις υποδομές και να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Yahya Sinwar, ο οποίος σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου από Ισραηλινές δυνάμεις και θεωρείται ο υπεύθυνος για την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023, χαρακτηρίστηκε από τον Μακρόν ως «ευκαιρία για την έναρξη μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων», που θα στοχεύουν στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένος σε έναν «απαιτητικό διάλογο» με τις αρχές της Τεχεράνης, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ κλιμακώνονται.

Πηγή: Agerpres.ro

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button