Κόσμος

Στη φυλακή μέχρι τις 29/10 ο Στιβ Μπάνον – Γιατί ναυάγησαν οι προσπάθειες για πρόωρη έξοδο

Ο Στιβ Μπάνον, βοηθός του Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να βγει από την ομοσπονδιακή φυλακή την ερχόμενη Τρίτη, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν κάνει ο ίδιος και η νομική του ομάδα υπεράσπισης να αποφυλακιστεί νωρίτερα.

Το Γραφείο Φυλακών ανέφερε σε επιστολή του προς τον Μπάνον τη Δευτέρα ότι η ημερομηνία αποφυλάκισής του θα παραμείνει η 29η Οκτωβρίου, όπως είχε αρχικά οριστεί. Αυτό σημαίνει ότι θα εκτίσει ολόκληρη την ποινή των 120 ημερών για περιφρόνηση του Κογκρέσου αφού αρνήθηκε να συνεργαστεί με κλήτευση από την Επιτροπή της Βουλής στις 6 Ιανουαρίου, επικαλούμενος εκτελεστικό προνόμιο, ένα νομικό δόγμα που επιτρέπει στους προέδρους να κρατούν μυστικές ορισμένες επικοινωνίες.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους πληροί τις προϋποθέσεις για να ολοκληρώσει την ποινή των 120 ημερών στο σπίτι του, αλλά ο εκτελών χρέη διευθυντή του ομοσπονδιακού σωφρονιστικού ιδρύματος χαμηλής ασφαλείας στο Ντάνμπερι του Κονέκτικατ είπε ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να συντονιστεί η μετακίνησή του, επομένως η ημερομηνία αποφυλάκισής του θα παραμείνει στις 29 Οκτωβρίου. Ο κατ’ οίκον περιορισμός ήταν μια πιθανότητα για τον πρώην κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου λόγω μιας διάταξης για ορισμένους ομοσπονδιακούς παραβάτες που παραβαίνουν για πρώτη φορά το νόμο.

Η κόρη του Μπάνον ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «αποκλείει σκόπιμα την απελευθέρωσή του προκειμένου να αποτρέψει μια τόσο βασική φωνή στο κίνημα MAGA να βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο και εκεί έξω και να μπορεί να βοηθήσει στην επανεκλογή του Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου».

Ο Μπάνον υποστήριξε έντονα τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι του έκλεψαν τις εκλογές του 2020. Η υποεπιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου —η οποία προκλήθηκε από την πεποίθηση ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές — πίστευε ότι ο Μπάνον ήταν έμπιστος του Τραμπ. Θεωρήθηκε ότι ο Μπάνον είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τραμπ στις 5 Ιανουαρίου 2021 και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να πάνε στην Ουάσιγκτον, την ημέρα της εξέγερσης.

Επειδή ο ίδιος δεν συνεργαζόταν, οι νομοθέτες παρέπεμψαν το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο τελικά τον κατηγόρησε για περιφρόνηση. Οι δικηγόροι του ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή με αναστολή, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών και πρόστιμο 200.000 δολαρίων. Ο Μπάνον έλαβε την τετράμηνη ποινή του τον Οκτώβριο του 2022, αλλά δεν εμφανίστηκε μέχρι τον Ιούλιο λόγω των συχνών προσπαθειών της νομικής του ομάδας να καθυστερήσει την ποινή του και να τον κρατήσει εκτός φυλακής.

Πηγή: forbes, CNN

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button