Κόσμος

Λίβανος: Το χρονικό του ισραηλινού πλήγματος στον οικονομικό βραχίονα της Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος δέχτηκε μπαράζ επιθέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ειδικά το νότιο προάστιο της πρωτεύουσας, Νταχίε, που είχε ήδη εκκενωθεί, χτυπηθηκε πολλαπλώς και στόχος ήταν εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ.

Aπό τις πρώτες πρωινές ώρες, τουλάχιστον 16 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το νότιο προάστιο Νταχίε που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, μετά από ανακοίνωση του εκπροσώπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ότι πρόκειται να επιχειρήσουν στην περιοχή.

Οι IDF ανέφεραν ότι εκεί βρίσκεται το Al-Qard Al-Hassan, ένα ιδιότυπο τραπεζικό σύστημα της Χεζμπολάχ, που θεωρείται ο οικονομικός βραχίονας της οργάνωσης, ο οποίος χρηματοδοτεί – έτσι λέει το Τελ Αβίβ – τις ενέργειες της οργάνωσης στο Λίβανο εναντίον του Ισραήλ.

Προειδοποίησαν ότι θα πλήξουν κτίρια του οργανισμού αυτού σε διάφορα μέρη του Λιβάνου, σε διάφορες περιοχές. Έτσι, ταυτόχρονα ξεκίνησαν επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, στα νότια του Λιβάνου ενώ υπάρχαν και αναφορές για τουλάχιστον έξι νεκρούς στην περιοχή Μπεκά, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Θα χτυπήσουμε σε διάφορα σημεία και τις επόμενες ημέρες, θα αποκαλύψουμε πώς το Ιράν χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ, χρησιμοποιώντας ως κάλυψη κοινωνικοπολιτικούς θεσμούς και ενώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ανακοίνωση από τους IDF προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στους δρόμους από ανθρώπους που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν προς την πλατεία Μαρτύρων για να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς βρίσκονταν κοντά σε σημεία του διακηρυγμένου στόχου του Ισραήλ.

Η ανησυχία πρόκειται να συνεχιστεί καθώς υπάρχουν ακόμα κτίρια της οργάνωσης, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Βηρυτού, το οποίο ακόμα δεν έχει πληγεί, σε αυτή τη φάση του πολέμου.

Τι γνωρίζουμε για το λιβανέζικο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που χτυπήθηκε από το Ισραήλ

Η al-Qard al-Hassan, που ιδρύθηκε στον Λίβανο το 1983 ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συνδεδεμένο με τη Χεζμπολάχ και αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο μικροπιστώσεων της χώρας, ιδιαίτερα μεταξύ της σιιτικής κοινότητας. Διαθέτει 30 υποκαταστήματα σε όλο τον Λίβανο, με τα 15 από αυτά να βρίσκονται στη Βηρυτό και τα προάστια της.

Το ίδρυμα ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα και απέκτησε δημοφιλία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του Λιβάνου, η οποία άφησε αφερέγγυο το μεγαλύτερο μέρος του παραδοσιακού τραπεζικού τομέα της χώρας. Σε συμφωνία με τις αρχές χρηματοδότησης που υποστηρίζει η ισλαμική παράδοση, η al-Qard al-Hassan συγκεντρώνει άτοκες καταθέσεις και παρέχει άτοκα μικροδάνεια.

Παράλληλα, αποτελεί μέρος του δικτύου πρόνοιας της Χεζμπολάχ, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομική υποστήριξη, αλλά και εκπαίδευση και ιατρικές υπηρεσίες. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός πλέον θεωρεί ως στρατιωτικούς στόχους όλα τα ιδρύματα που συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη Χεζμπολάχ.

Σε ενημέρωση που εξέδωσε η τράπεζα λίγο μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι το ίδρυμα θα δεχθεί επίθεση, ανέφερε ότι είχε λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα από την αρχή του πολέμου, τα οποία είναι επαρκή για να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη του λαού και την ασφάλεια αποταμιεύσεων μιας ζωής».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button