Κόσμος

Ο Ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο με τον Γιαχία Σινουάρ σε σήραγγα πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε χθες βίντεο που δείχνει τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σε μια σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας λίγες ώρες πριν από την επίθεση που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Στο βίντεο φαίνονται ο Σινουάρ, η σύζυγός του και δύο αγόρια, να περπατούν σε μία σήραγγα κάτω από ένα συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ο ηγέτης της Χαμάς φαίνεται να αποθήκευε προμήθειες πριν από τη χωρίς προηγούμενο επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

«Ακόμη και την παραμονή πριν από τη βίαιη σφαγή, ο Σινουάρ ήταν απασχολημένος με την επιβίωσή του και την επιβίωση της οικογένειάς του», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, μιλώντας πρώτα στα εβραϊκά και στη συνέχεια κάνοντας σύντομες παρατηρήσεις στα αγγλικά.

«Μπορείτε να δείτε πώς ο Σινουάρ και η οικογένειά του διαφεύγουν σε ένα υπόγειο σύμπλεγμα που βρίσκεται κάτω από το σπίτι του τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου, λίγες μόνο ώρες πριν από την τρομερή σφαγή», είπε ακόμα.

«Μένουν μόνοι τους επί ώρες. Ο Σινουάρ και ο γιος του ανεβαίνουν και ξανακατεβαίνουν με τρόφιμα, νερό, μαξιλάρια, μια τηλεοπτική οθόνη πλάσμα, στρώματα και άλλα πράγματα για μια μακρά διαμονή», πρόσθεσε.

«Ώρες πριν από τη σφαγή, ο Σινουάρ νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του και την οικογένειά του, ενώ έστελνε τρομοκράτες για τη δολοφονική επίθεση εναντίον ισραηλινών παιδιών, γυναικών και ανδρών», συμπλήρωσε ο Χαγκάρι.

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), το υλικό ανακτήθηκε από τη Γάζα πριν από αρκετούς μήνες.

Πώς το Ισραήλ εντόπισε τον Γιαχία Σινουάρ

Ακόμα ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, έδωσε λεπτομέρειες για το πώς το Ισραήλ εντόπισε τον Γιαχία Σινουάρ.

«Μεταξύ άλλων, αυτά τα βίντεο οδήγησαν τις IDF και το Shin Bet να περιορίσουν την περιοχή καταδίωξής του. Τον κυνηγήσαμε και τον βάλαμε να ενεργεί ως καταζητούμενος φυγάς», είπε.

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, οι ΙDF έφτασαν στο «υπόγειο φρούριο» που είχε χτίσει ο ηγέτης της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, αλλά εκείνος είχε διαφύγει λίγο νωρίτερα. «Αρκετές φορές οι δυνάμεις μας ήταν πολύ κοντά του και έφτασαν στα μέρη όπου έμενε λίγο πριν καταφέρει να διαφύγει», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον υποναύαρχος η επίθεση των IDF στη Χαν Γιουνίς ώθησε τον Σινουάρ να διαφύγει στη Ράφα, όπου στη συνέχεια κρύφτηκε σε μια σήραγγα που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τον Χαγκάρι για VIPs της Χαμάς στη γειτονιά Τελ Σουλτάν.

«Το συγκρότημα είχε ό,τι χρειαζόταν, τηλεόραση, φαγητό, καναπέδες, κρεβάτια, μέσα επικοινωνίας και ελέγχου. Βρήκαμε το δείγμα DNA του σε ένα χαρτομάντιλο εκεί, με το οποίο φυσούσε τη μύτη του», είπε ακόμα.

Όπως είπε «σύμφωνα με τις πληροφορίες των IDF, τον τελευταίο χρόνο ο Σινουάρ κρυβόταν τον περισσότερο χρόνο υπόγεια στην περιοχή μεταξύ Χαν Γιουνίς και Ράφα και έβγαινε έξω μόνο για να διαφύγει, συνοδευόμενος από σωματοφύλακες και με έγγραφα, πιστοποιητικά, όπλα και χρήματα στην κατοχή του».

Την Τετάρτη, στρατιώτες των IDF εντόπισαν τρεις ενόπλους κοντά τους και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Ένας από αυτούς, που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Σινουάρ, αποσπάστηκε από τους άλλους δύο άνδρες και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις.

Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, που θεωρείται πως ήταν ο ιθύνων νους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε προχθές Πέμπτη από τις ισραηλινές αρχές, αφού σκοτώθηκε την προηγουμένη από στρατιώτες έπειτα από ανταλλαγή πυρών στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η νεκροψία έδειξε ότι σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ένα ισραηλινό άρμα μάχης να ανοίγει πυρ σε ένα κτήριο στη γειτονιά Τελ Σουλτάν στη νότια Ράφα στο οποίο, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Χαγκάρι, είχε καταφύγει ο ηγέτης της Χαμάς.

Ο Γιαχία Σινουάρ δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα που ξέσπασε με την επίθεση της 7 Οκτωβρίου. Ονομάστηκε πολιτικός ηγέτης της Χαμάς μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, ενέργεια που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button