Κόσμος

Οι πέντε πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ στη Χαμάς – Ανάμεσά τους και ο αδερφός του Μοχάμεντ, ποιος θεωρείται φαβορί

Ο θάνατος του «προσώπου του κακού» της Χαμάς, ο οποίος οργάνωσε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, άφησε πίσω του ένα κενό εξουσίας – και όποιος αναλάβει να καλύψει το κενό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του συνεχιζόμενου πολέμου.

Ο Γιαχία Σινουάρ, 61 ετών, σκοτώθηκε τυχαία την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής ρουτίνας από τα στρατεύματα του Ισραήλ που περιπολούσαν στη Ράφα. Οι IDF έριξαν μια σφαίρα άρματος μάχης σε ένα κτίριο αφού συνάντησαν μαχητές της Χαμάς, και το πτώμα του Σινουάρ ανακαλύφθηκε αργότερα στα συντρίμμια.

«Η Χαμάς είναι μια οργάνωση που έχει βυθιστεί στο χάος», δήλωσε στην New York Post ο Τζόναθαν Σάντζερ, ανώτερος αντιπρόεδρος έρευνας του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών και ειδικός στη Χαμάς, ο οποίος επισήμανε ότι οι υποψήφιοι για να αναλάβουν τα ηνία της τρομοκρατικής οργάνωσης λιγοστεύουν.

Ο Σινουάρ – ο οποίος ηγήθηκε της Χαμάς στη Γάζα από το 2017, αλλά ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης τον Ιούλιο μετά τη δολοφονία του πρώην ηγέτη Ισμαήλ Χανίγιε στο Ιράν – συνέβαλε καθοριστικά στον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς βρισκόταν στα πρόθυρα της εξάλειψης του εβραϊκού κράτους.

Μοχάμεντ Σινουάρ

Ο αδελφός του εκλιπόντος ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ, είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές του στρατιωτικού κλάδου της τρομοκρατικής οργάνωσης και θα μπορούσε να είναι ένας υποψήφιος για να αναλάβει την ομάδα, δήλωσε ο Σάντζερ.

Στα 49 του χρόνια, ο Σινουάρ έχει περάσει κάτω από το ραντάρ το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Χαμάς και έχει κάνει λίγες δημόσιες εμφανίσεις ή σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Reuters. Παραμένει ένας από τους κορυφαίους στόχους του Ισραήλ και έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας κατά τη διάρκεια των ετών.

Ο Σινουάρ δεν έχει τη χαρισματική ηγεσία και το όραμα που είχε ο αδελφός του, δήλωσε ο Σάντζερ, αλλά το όνομά του θα μπορούσε να προκαλέσει σεβασμό στη βάση της Χαμάς.

Οι αδελφοί Σινουάρ ήταν πολύ κοντά και πιστεύεται ότι και οι δύο συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία άφησε περισσότερους από 1.200 νεκρούς, σύμφωνα με το Fox News.

Ειδικοί δήλωσαν στην Post ότι η Χαμάς θα μπορούσε να επιλέξει να ανταποδώσει τη δολοφονία του Γιαχία δολοφονώντας τους υπόλοιπους ομήρους αν ο Μοχάμεντ είναι ο επόμενος στη σειρά.

Χαλίλ Αλ Χάγια

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Χαμάς – ο οποίος πρωτοστάτησε στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στο Κάιρο και τη Ντόχα το καλοκαίρι – θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί τον Σινουάρ.

Ήταν στενός αναπληρωτής του Σινουάρ, αλλά αν ανέβαινε στην ηγεσία, είναι πιθανό η Χαμάς να ακολουθήσει μια πορεία προς τη διπλωματία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Την άνοιξη, ο Αλ Χάγια εξέφρασε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τα όπλα αν το Ισραήλ επιτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη – κάτι στο οποίο ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αντιταχθεί σθεναρά.

«Όλοι οι στρατιωτικοί επικεφαλής που τον βοήθησαν να εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είναι ήδη νεκροί, οπότε έχουν απομείνει μόνο οι πολιτικοί επικεφαλής της Χαμάς», δήλωσε προηγουμένως στην Post ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζακ Κιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Χαλέντ Μεσάαλ

Ο Χάλεντ Μεσάαλ, 68 ετών, ήταν ηγέτης της Χαμάς από το 2004 έως το 2017 – και ο Σάντζερ προβλέπει ότι είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για να αναλάβει.

«Ο Mεσαάλ, που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιος τρομοκράτης από τις ΗΠΑ, παραμένει υψηλόβαθμο στέλεχος με έδρα το Κατάρ και φέρεται να έχασε την κορυφή της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Χανίγια «μόνο λόγω ενός παιχνιδιού εξουσίας του Σινουάρ τον Αύγουστο», σύμφωνα με τον άντζερ.

Ο Μεσάαλ κάλεσε σε κλιμάκωση της βίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σινουάρ -προτρέποντας τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών- αλλά ο Σάντζερ πιστεύει ότι η θέση του στο Κατάρ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Λευκό Οίκο για να τερματιστεί ο πόλεμος μια για πάντα.

«Ήρθε η ώρα ο Λευκός Οίκος να ανεβάσει τους τόνους και να απαιτήσει από τη Ντόχα να ενεργήσει ως γνήσιος σύμμαχος και να εκδώσει έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο», δήλωσε ο Σάντζερ, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να “τελειώσει αύριο” αν το Κατάρ, σύμμαχος των ΗΠΑ, πίεζε τον Μεσάαλ να ζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Χουσάμ Μπαντράν

Ο Χουσάμ Μπαντράν, 58 ετών, είναι ένας από τους σημαντικότερους δημόσιους εκπροσώπους της Χαμάς. Ο Μπαντράν υπηρέτησε ως ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, αλλά είναι κυρίως η ιδιότητά του ως ένα από τα τελευταία ζωντανά δημόσια πρόσωπα της Χαμάς που θα τον καθιστούσε πιθανό υποψήφιο για την ανάληψη της εξουσίας.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε ο Σνάτζερ, εκτιμώντας ότι ο Μπαντράν είναι ένας απίθανος υποψήφιος, αλλά ίσως ένας από τους λίγους εναπομείναντες υποψηφίους. «Δεν ξέρω πώς η Χαμάς μπορεί να ανασυνταχθεί σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

Μοχάμεντ Σαμπάνα

Ο Μοχάμεντ Σαμπάνα είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες κορυφαίους ηγέτες του στρατού της Χαμάς, επικεφαλής των νότιων δυνάμεών της στη Ράφα.

Πιστεύεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του εκτεταμένου δικτύου σηράγγων στη Ράφα, το οποίο έχει κάνει τις μάχες τόσο δύσκολες στην περιοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σαμπάνα είναι επικεφαλής των δυνάμεων της Χαμάς στη Ράφα από το 2014.

Πηγή: New York Post

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button