Πολιτική

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Οι ακραίες φωνές δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τα συμπεράσματα στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Επισήμανε πως από το 2019 η Ελλάδα υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε επίσης πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πολωνία με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, ήταν κάτι που η Ελλάδα αντιμετώπισε πρώτη το 2020 και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην Πολωνία.

Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό έχει προσαρμοστεί στις ελληνικές θέσεις, με έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και τη διαμόρφωση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να καθορίζει ποιος εισέρχεται στα σύνορά της και όχι οι διακινητές, και αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις επιστροφές μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται.

Αναφορικά με τις επιστροφές, τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις επιστροφές, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με βραδύ αλλά σταθερό ρυθμό.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός σχολίασε το πιλοτικό πρόγραμμα της Ιταλίας και Αλβανίας για τη διαχείριση των μεταναστών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ανάλογες προκλήσεις, καθώς οι αιτήσεις ασύλου των μεταναστών εκεί θα εξετάζονται με βάση την ιταλική νομοθεσία. Ο Μητσοτάκης εξήγησε ότι η συμφωνία αυτή είναι διμερής μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας και δεν έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Αναφορικά με την επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Μητσοτάκης σχολίασε ότι εξετάζονται και άλλες καινοτόμες λύσεις, όπως η δημιουργία κέντρων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, εάν δεν είναι εφικτό να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους. Αν και αυτή η ιδέα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ο πρωθυπουργός τη θεωρεί θετική και θα τοποθετηθεί περαιτέρω όταν παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής των μεταναστών στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι αν και η συνεργασία με την Τουρκία έχει βελτιωθεί στο επιχειρησιακό επίπεδο, οι επιστροφές δεν πραγματοποιούνται όπως θα έπρεπε. Τόνισε ότι η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη επιστροφών και ότι αυτό αποτελεί ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί από κοινού με την Τουρκία.

Τέλος, ο Μητσοτάκης σχολίασε τις κατηγορίες για “ξεπούλημα” της Κύπρου και του Αιγαίου, κάνοντας διάκριση ανάμεσα στις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και άλλων ακραίων φωνών. Τόνισε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Τουρκία από ισχυρότερη θέση και ότι η ακραία ρητορική δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, ενώ πρόσθεσε πως η χώρα θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button