Πολιτική

Ζαχαράκη για δημογραφικό: Στόχος μας με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης να ενισχύσουμε τις επιλογές – Δεν είναι όμως, πανάκεια (audio)

Με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με τη Χριστίνα Βίδου, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στη Χριστίνα Βίδου, σχετικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη και μάλιστα το 2022 η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια αλλά και το πως αυτό μπορεί να λυθεί, η κα Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε αρχικά «Όποιος μιλήσει για λύση δεν θα πει την αλήθεια στους πολίτες γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να αναστραφεί κάτι το οποίο γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς λοιπόν, έχουμε στόχο ρεαλιστικό και με πραγματισμό να μπορέσουμε να μετριάσουμε αυτή τη μείωση τη μεγάλη στις γεννήσεις, την οποία θα συνεχίσετε να βλέπετε. Γιατί; Διότι, ξέρουμε πόσες γυναίκες είμαστε και κυρίως πόσες γυναίκες είναι σε αναπαραγωγική ηλικία. Φανταστείτε λοιπόν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, θα σας πω τα τελευταία ότι οι γυναίκες είναι 150.000 λιγότερες στην ηλικία 20 έως 40. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ξέρουμε πόσοι είμαστε, είμαστε μετρημένοι (…). Πρέπει να σας πω λοιπόν, ότι έχουμε ως θεμελιώδη αρχή και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του δημογραφικού να ενισχύσουμε τις επιλογές. Αν επιθυμείς να κάνεις παιδί, το κράτος πρέπει να είναι εκεί και προφανώς και οι συνθήκες του πλαισίου, η δουλειά σου, η υγεία, το σχολείο ως νηπιακός σταθμός, γιατί όλα είναι δημογραφικό, οι υποδομές. Ξέρουμε επίσης, ότι ο μέσος όρος απόκτησης του πρώτου παιδιού έχει ανέβει, δηλαδή πάνω από τα 30 και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει πάρα πολλές φορές συνέπειες και στο κομμάτι της αναζήτησης και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (…). Στο κομμάτι βέβαια και του μέσου όρου ηλικίας έχουμε επίσης και πάρα πολλούς παράλληλους παράγοντες, το γεγονός δηλαδή ότι οι επάλληλες κρίσεις στην Ελλάδα οικονομικές, έχουν οδηγήσει και πάρα πολλούς νέους να αναβάλλουν αυτή την απόφαση, να έχουν φύγει από την Ελλάδα. Το brain drain είναι κάτι το οποίο συμβάλλει στην επιδείνωση του δημογραφικού και να κάνουν τις οικογένειες στο εξωτερικό. Διότι, όταν έφυγαν στα 25 μέχρι τα 40, αντιλαμβανόμαστε ότι εκεί έκαναν και το μέλλον τους. Εννοώ και το οικογενειακό και τους είναι και πιο δύσκολο να επιστρέψουν. Ίσως γιατί ήδη το παιδί πάει στο σχολείο, έχει προσαρμοστεί σε άλλα δεδομένα».

Έπειτα, σημείωσε «Εμείς λοιπόν, συντάξαμε αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι πανάκεια. Ισχυριζόμαστε όμως, ότι μπορούμε να συντονίσουμε προσπάθειες και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Και χαίρομαι γιατί μέσα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπάρχει και η πρόβλεψη, η οποία νομοθετείται μάλιστα ότι όταν μια ιδιωτική εταιρεία δίνει voucher για βρεφονηπιακό σταθμό, στον εργαζόμενο εκπίπτει φορολογικά. Ή όταν οι εταιρείες δίνουν μπόνους για την απόκτηση του παιδιού τα 5.000 ευρώ για το πρώτο παιδί και αυτό είναι 5.000 ευρώ ανά παιδί εκπίπτουν επίσης φορολογικά. Άρα, θέλουμε να κάνουμε μια εθνική προσπάθεια ώστε να είναι όλοι συμμέτοχοι. Και εγώ πρέπει να σας πω και κάτι άλλο που πιστεύω ακράδαντα: Το δημογραφικό έχει έντονη περιφερειακή διάσταση. Άρα, μετά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης μέχρι το τέλος του 2025 θα παραδώσουμε-το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας-13 μελέτες σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά».

Τέλος, η Υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει «Κυρίως ξεκινάμε από τις περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλη δημογραφική ύφεση. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και εκεί υπάρχουν και άλλα σχέδια τα οποία έρχονται και συναντώνται με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Όπως και άλλες πραγματικές ενέργειες, οι οποίες συνδέονται και με χρηματοδοτικά εργαλεία. Διότι, αυτές δεν είναι θεωρητικές συζητήσεις. Υπάρχει το ΕΣΠΑ, υπάρχει ο αναπτυξιακός νόμος, υπάρχουν τα περιφερειακά προγράμματα των Περιφερειών. Όλα αυτά λοιπόν συναντώνται χρηματοδοτικά. Φανταστείτε ότι αυτά στον Έβρο είναι 19 δράσεις. Να περιμένουν και οι άλλες περιοχές που έχουν έντονα ζητήματα τέτοιες παρεμβάσεις. Και να θυμίσω ότι δεσμευτήκαμε-επειδή μου είπατε και για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας-να ανοίξουμε και την πρώτη μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων. Θα είναι στην Ορεστιάδα και θα την λειτουργεί το Υπουργείο μας μόλις αποκτήσει το κτίριο το οποίο θα το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια μαζί και με τακτικό προϋπολογισμό του κράτους. Και αυτό το λέμε γιατί το δημογραφικό δεν έχει μόνο τη λογική της μείωσης των γεννήσεων. Είναι και τι κάνουμε με τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Αυτή τη στιγμή το 1/5 του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι άνω των 65. Μας ενδιαφέρει να γερνάνε καλά, με υγεία».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button