Κόσμος

Το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ – Πώς κατάφερε να αναχαιτίσει τους ιρανικούς πυραύλους

Το Ιράν εξαπέλυσε μία πρωτοφανή επίθεση καθώς εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και περισσότερους από 200 σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Τεχεράνη ως απάντηση σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Η συγκεκριμένη επίθεση ήταν μάλιστα ελαφρώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, όταν η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 110 βαλλιστικούς πυραύλους και 30 πυραύλους κρουζ προς το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως αναχαίτισε την πλειονότητα των πυραύλων, ενώ όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου την Τρίτη, ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ δύο αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συνέδραμαν στην άμυνα του Ισραήλ, καθώς εκτόξευσαν πυραύλους αναχαίτισης κατά των πυραύλων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, εκτοξεύτηκαν όλοι από το Ιράν. Πάντως ο υποστράτηγος δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ βασίζει την αεράμυνα του σε ένα πολυεπίπεδο σύστημα, τη λειτουργία του οποίου εξήγησε μιλώντας στο ΕΡΤΝews, o ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ Γιάννης Μπαλτζώης. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτζώη, «όταν υπάρχουν συνθήκες κορεσμού δεν υπάρχει κανένα αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο που να είναι 100% ασφαλές, δηλαδή όταν μπορεί να ανιχνεύσει 50 πυραύλους αν του στείλεις 70 εννοείται ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει».

«Tο Ισραήλ έχει τρία αντιαεροπορικά συστήματα. Το ένα είναι το μικρού βεληνεκούς. Είναι το περίφημο Iron Dome (Σιδηρούν Θόλος) το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει, να καταστρέψει πυραύλους μέχρι απόσταση 50 – 60 χιλιομέτρων. Το δεύτερο σύστημα είναι “Η Σφεντόνα του Δαβίδ” που μπορεί να ανιχνεύσει και να καταστρέψει πυραυλικά συστήματα μέχρι 250 – 300 χιλιόμετρα. Και θα έλεγα το πετράδι του στέμματος είναι το “Βέλος 3” (Arrow) το οποίο αναχαιτίζει τους πυραύλους έξω – ατμοσφαιρικά, δηλαδή στο διάστημα. Γιατί αυτή οι βαλλιστικοί πύραυλοι δεν πάνε πάνω στην ατμόσφαιρα, πάνε ψηλά και από εκεί όταν φτάσουν στο σημείο κατεβαίνουν προς τα κάτω με μεγάλη ταχύτητα», εξήγησε.

Στο πώς το Ισραήλ αναχαίτισε την πλειονότητα των βαλλιστικών πυραύλων αναφέρθηκε και ο ανταποκριτής του EΡΤΝews, στο βόρειο Ισραήλ, Γιώργος Σιδέρης. «Το Iron Dome είναι για να προστατεύει τις πόλεις, κάποιες εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται εντός του αστικού ιστού», είπε αρχικά ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews. «Το σύστημα Arrow, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον εχθές για να αναχαιτίσει βαλλιστικούς ακόμη και εκτός του FIR του Τελ Αβίβ», προσέθεσε.

Ακόμα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του EΡΤΝews, σημαντικό καταλυτικό ίσως ρόλο διαδραμάτισαν και τα μαχητικά αεροσκάφη γιατί διαθέτουν τέτοιου είδους συστήματα που στον αέρα στοχοποιούν τους συγκεκριμένους πυραύλους και χρησιμοποιώντας πυραύλους αέρος αέρος, στη συνέχεια κάνουν τις καταρρίψεις των βαλλιστικών εισερχόμενων πυραύλων από το Ιράν. Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι αισθητήρες του ηλεκτρονικού πολέμου.

Το Iron Dome

Το Sky News, ανέλυσε την πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ με πρώτο το σύστημα Σιδηρούν Θόλος (Iron Dome), άρχισε να λειτουργεί το 2011, σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στον πόλεμο του 2006 που έληξε με την κατάληψη του ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς τον επόμενο χρόνο. Χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση πυραύλων, βλημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μικρού βεληνεκούς.

Καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την κλιμακούμενη κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ο Σιδηρούς Θόλος έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Χεζμπολάχ. Το Iron Dome αναπτύχθηκε από την κρατική ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Το σύστημα αποτελείται από μια σειρά κινητών μονάδων που ρυμουλκούνται από φορτηγά και τοποθετούνται στρατηγικά σε όλη τη χώρα.

Όταν τα ραντάρ τους εντοπίζουν μια απειλή, οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ένα «κέντρο διαχείρισης μάχης», όπου το στρατιωτικό προσωπικό την αναλύει, προβλέποντας την πορεία και το σημείο πρόσκρουσής της, και αποφασίζει ποιος εκτοξευτής πυραύλων θα χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτισή της.

Οι αντιπυραύλοι εκτοξεύονται στη συνέχεια απευθείας στην απειλή – ή κοντά σε αυτήν – ώστε τα θραύσματα να την εξουδετερώσουν. Ο Θόλος, γνωστός ως Kippat Barzel στα εβραϊκά, αντιδρά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και είναι επανδρωμένος 24 ώρες την ημέρα. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να προστατεύει πόλεις και στρατηγικές τοποθεσίες από πυραύλους με βεληνεκές 4 έως 69 χιλιόμετρα, αλλά πιστεύεται ότι έχει επεκταθεί.

Περισσότερο από 90% αποτελεσματικό

Αποκλείει σταθερά πάνω από το 90% των ρουκετών που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, ενώ το 2017 αναπτύχθηκε μια ναυτική έκδοση για την προστασία πλοίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων στη θάλασσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των ισραηλινών νεκρών στον τρέχοντα πόλεμο με τη Χαμάς έχει παραμείνει χαμηλός, ενώ εκείνοι στη Γάζα συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Rafael ανέφερε ότι έχει προμηθεύσει τουλάχιστον δύο συστοιχίες Iron Dome στον αμερικανικό στρατό, με την Ουκρανία να έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα.

Αν και εξαιρετικά αποτελεσματικό, δεν είναι τέλειο. Ο Θόλος έχει ένα σημείο κορεσμού στο οποίο θα υπερφορτωθεί, αλλά αυτό το ακριβές επίπεδο είναι άγνωστο.

Στην επίθεση του Ιράν στις 13 Απριλίου χρησιμοποιήθηκαν 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 120 βαλλιστικοί πύραυλοι και 30 πύραυλοι κρουζ, «99%» των οποίων αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, σύμφωνα με στοιχεία των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF).Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, 3.000 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα από τη Γάζα. Το Ισραήλ διαθέτει επίσης αμυντικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, γνωστά ως David’s Sling, Patriot και Arrow.

Tο Arrow

Το Arrow αναπτύχθηκε μαζί με τις ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των τύπων βαλλιστικών πυραύλων που το Ιράν δήλωσε ότι εκτόξευσε την Τρίτη. Λειτουργώντας εκτός ατμόσφαιρας, έχει χρησιμοποιηθεί στον τρέχοντα πόλεμο για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από τους μαχητές Χούuι στην Υεμένη.

H «Σφεντόνα του Δαυίδ»

Ένα άλλο σύστημα είναι η «Σφεντόνα του Δαυίδ», το οποίο αναπτύχθηκε επίσης με τις ΗΠΑ και προορίζεται για την αναχαίτιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, όπως αυτοί που διαθέτει η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το σύστημα Patriot

Το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot είναι το παλαιότερο μέλος του συστήματος πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου το 1991 για την αναχαίτιση πυραύλων Scud που εκτόξευσε ο τότε ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ σήμερα το Patriot χρησιμοποιείται για την κατάρριψη αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Λόγω των περιορισμών του Iron Dome, το Ισραήλ αναπτύσσει ένα νέο σύστημα που ονομάζεται Iron Beam για την αναχαίτιση εισερχόμενων απειλών με τεχνολογία λέιζερ.

Έχει δηλώσει ότι το σύστημα αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα επειδή είναι πολύ φθηνότερο στη λειτουργία του από τα υπάρχοντα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη λειτουργικό.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button