Ανάλυση New York Times για τη Μέση Ανατολή – Η περιοχή στο χείλος γενικευμένου πολέμου – Η αντίδραση Ιράν και το δίλημμα του Ισραήλ
Ο από καιρό φοβισμένος «ευρύτερος πόλεμος» στη Μέση Ανατολή φαίνεται να είναι πλέον πραγματικότητα, καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ, Χεζμπολάχ και Ιράν έχει φτάσει σε μία από τις πιο επικίνδυνες στιγμές από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Εδώ και 360 ημέρες, από τότε που περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποιούσε ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι New York Times, ανησυχία του Μπάιντεν έγινε πραγματικότητα μετά την πρόσφατη δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ και τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Το Ιράν αντέδρασε σφοδρά, εκτοξεύοντας σχεδόν 200 πυραύλους στο Ισραήλ, κάτι που επιδείνωσε την κατάσταση και προκάλεσε την ανησυχία για έναν πλήρη περιφερειακό πόλεμο. Οι τελευταίες ημέρες ενδέχεται να αποτελούν σημείο καμπής για την περιοχή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση που πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις του προέδρου Μπάιντεν, το Ισραήλ προχώρησε σε μια σειρά στρατιωτικών ενεργειών, ξεκινώντας από τη δολοφονία του κ. Νασράλα, την καταστροφή στρατηγικών σημείων της Χεζμπολάχ και την ενίσχυση των δυνάμεών του στη Γάζα και τον Λίβανο. Το αποτέλεσμα είναι μια κλιμάκωση που τώρα απειλεί να παρασύρει και τις ΗΠΑ σε πιο άμεση εμπλοκή.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ αρχικά προσπαθούσε να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο, τώρα βρίσκεται σε φάση διαχείρισης της σύγκρουσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ να ανταποδώσει τις επιθέσεις, αλλά παράλληλα προειδοποιούν ενάντια σε άμεσες επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση.
Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, Michael Oren, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτός ο πόλεμος είναι τώρα ένας ολοκληρωτικός πόλεμος», τονίζοντας ότι η νίκη για το Ισραήλ είναι «υπαρξιακή» και «καθήκον» για ένα έθνος που δημιουργήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τη σειρά του, αντιμετωπίζει το δίλημμα του πώς να ανταποδώσει, έχοντας ήδη την ευλογία των ΗΠΑ για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις.
Ο Λευκός Οίκος και ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, τόνισαν ότι η ιρανική επίθεση «ηττήθηκε και ήταν αναποτελεσματική», υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία των αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων για την αναχαίτιση των πυραύλων. Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι το Ισραήλ ενδέχεται να επιλέξει να απαντήσει με δικά του πλήγματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τη σύγκρουση.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει στην περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις στρατηγικές επιλογές των εμπλεκομένων. Η ένταση συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην υποστήριξη του Ισραήλ και στην αποτροπή μιας καταστροφικής επέκτασης της σύγκρουσης.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, με τις ισορροπίες να αλλάζουν διαρκώς και τις δυνατότητες ενός πλήρους πολέμου να γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικές. Ο κίνδυνος παραμένει ότι το Ιράν, απογοητευμένο από τις αποτυχημένες επιθέσεις, μπορεί να επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, οδηγώντας σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και επαναφέροντας το φάντασμα ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.
Πηγή: thecaller.gr