Στο 2,4% ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων – Μέτρα στήριξης 1,2 δισεκ. για το 2025
Στο 2,4% του ΑΕΠ τοποθετεί τον πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων η κυβέρνηση τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της επόμενης τετραετίας, για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων στα κρίσιμα μεγέθη του πλεονάσματος, του χρέους, της ανάπτυξης αλλά και της στήριξης των εισοδημάτων, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα παρεκκλίνει από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί και το βασικό ζητούμενο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
- Για το 2025 προβλέπεται ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 146,3% από 152,7% φέτος με στόχο να υποχωρήσει κάτω από το 130% του ΑΕΠ στο τέλος του 2028.
Όσον αφορά στις πρωτογενείς δαπάνες η χώρα έχει τη δυνατότητα να τις αυξάνει με ρυθμό ελαφρώς άνω του 3% (που είναι ο κανόνας) κατ’ έτος έως το τέλος του 2028.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν η χώρα μας πέτυχε αναπροσαρμογή του πλαφόν στο 3,2% λόγω των καλύτερων σε σχέση με τις προβλέψεις επιδόσεων στο δημοσιονομικό πεδίο καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,1% του ΑΕΠ και να παραμείνει στα ίδια επίπεδα έως το 2028 οδηγώντας σε συνδυασμό με τις εξαγορές ακριβών δανείων του πρώτου μνημονίου σε δραστικό περιορισμό του δημόσιου χρέους.
- Η ανάπτυξη προβλέπεται να κινηθεί με ρυθμό 2,4% το 2025, από 2,2% εφέτος, με διατήρηση της δυναμικής αυτής έως το τέλος του προγράμματος.
- Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2% την επόμενη χρονιά (από 2,6% το 2024), ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 8% σε βάθος τετραετίας.
Για τις όποιες παροχές αποφασίζει η κυβέρνηση, θα προηγείται ειδική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, όπως έγινε φέτος. Όπως άλλωστε προβλέπουν και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, αν υπάρχει περιθώριο, δηλαδή αν σε κάποια χρονιά δεν έχει καλυφθεί ο στόχος για την αύξηση των πρωτογενών δαπανών, το υπόλοιπο θα μπορεί να αξιοποιείται την επόμενη χρονιά για μόνιμα μέτρα.
Μέτρα στήριξης
Για την επόμενη χρονιά, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενσωματωθούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Το «πακέτο» των μέτρων περιλαμβάνει:
- Αύξηση συντάξεων κατά περίπου 2,5% (ανάπτυξη συν πληθωρισμός διά 2).
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 670.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο και θα κυμαίνεται από 100-200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών με ανώτατο όριο τα 1.600 ευρώ.
- Αύξηση μισθών στο Δημόσιο από την 1η Απριλίου 2025 ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού.
- Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης.
- Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις).
- Μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ
- Εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες.
- Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
- Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025, εκ των οποίων 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025.
- Τριετή απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές
- Απαλλαγή νέων οικοδομών από ΦΠΑ.
- Κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
- Απαλλαγή από το φόρο των οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
- Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%.
- Κίνητρα στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Το Μεσοπρόθεσμο θα αποσταλεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.
Πηγή: ertnews.gr
Πηγή: thecaller.gr