Κόσμος

«Φόβος και αγωνία από τους αλλεπάλληλους ισραηλινούς βομβαρδισμούς»

Στην άβυσσο κινδυνεύει να βυθιστεί η Μέση Ανατολή καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ αγριεύει ολοένα και περισσότερο. Το κοινό σχέδιο Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας για εκεχειρία 21 ημερών δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από το Ισραήλ το οποίο, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, ετοιμάζει σχέδιο χερσαίας εισβολής στο νότιο Λίβανο, για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας, ώστε οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που έχουν εκκενώσει περιοχές στα βόρεια σύνορα να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Κύμα εκτοπισμένων βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε σχολεία

Οι δημοσιογράφοι του ΕΡΤΝews βρίσκονται στη γραμμή του πυρός. Η Αλεξία Καλαϊτζή από τη Βηρυτό μετέδωσε ότι η ΕΡΤ είναι το πρώτο ελληνικό κανάλι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λίβανο. «Εμείς φτάσαμε πριν από κάποια λεπτά πλέον στην πρωτεύουσα, στη Βηρυτό, λίγα εικοσιτετράωρα μετά από την πολύνεκρη επίθεση που έχει δεχθεί η χώρα και καταγράφεται ως η πιο αιματηρή αιματηρή επίθεση από τον πόλεμο του 2006» τόνισε η δημοσιογράφος η οποία πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «οι αεροπορικές επιθέσεις στο νότο έχουν φέρει ένα τεράστιο κύμα εσωτερικά εκτοπισμένων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε πάνω από 100.000 άνθρωποι κινούνται από το νότο προς άλλες περιοχές. Ένας στους τρεις προσπαθεί ή έχει φτάσει στη Βηρυτό. Η πρωτεύουσα έχει κλείσει τα σχολεία και περίπου 350 πλέον δημόσια σχολεία έχουν χρησιμοποιηθεί ως χώροι μαζικής φιλοξενίας. Και όταν λέω μαζικής φιλοξενίας, εννοώ ότι περίπου 43.000 άνθρωποι έχουν βρει πλέον καταφύγιο στα σχολεία και οι οργανώσεις δίνουν αγώνα για να μπορέσουν να τους δώσουν φαγητό».

Σε άλλο σημείο η δημοσιογράφος ανέφερε «Υπάρχει τεράστιος φόβος, καθώς στο Λίβανο δεν υπάρχει σύστημα συναγερμού, δηλαδή δεν θα χτυπήσει κάποια σειρήνα, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα που θα ενημερώσει τους πολίτες σε περίπτωση βομβαρδισμών σε περίπτωση επιθέσεων. Δεν υπάρχουν οργανωμένα καταφύγια. Υπάρχουν αυτά τα σχολεία που δεν αποτελούν μόνο χώρους φιλοξενίας, αλλά δεν μπορούν κάπου να πάνε οι άνθρωποι για να κρυφτούν. Και από την άλλη υπάρχει μια αποφασιστικότητα ότι θα αντέξουν και σε αυτή τη σύγκρουση και σε αυτόν τον πόλεμο. Πριν λίγο πριν φτάσουμε έγινε η τελευταία επίθεση[…]».

Χτυπήθηκε γέφυρα μέσω της οποίας η Χεζμπολάχ προμηθευόταν όπλα από τη Συρία

Από το βόρειο Ισραήλ και τη Χάιφα ο Γιώργος Σιδέρης μετέδωσε αναφέρθηκε σε πλήγμα σε γέφυρα που συνδέει την Συρία με τον Λίβανο. Στρατιωτικές πηγές λένε ότι το Ισραήλ έκανε το συγκεκριμένο πλήγμα διότι στοχοποιήθηκε η συγκεκριμένη γέφυρα μιας και από εκεί περνούν όπλα από το έδαφος της Συρίας στον Λίβανο.

Επίσης στο έδαφος του Λιβάνου υπάρχουν 23 νεκροί σήμερα, ανάμεσά τους είναι Σύροι, γυναίκες και παιδιά, σε πλήγμα της ισραηλινής αεροπορίας σε ένα τριώροφο κτίριο το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά στα σύνορα, στην πόλη Γιουνίν. Επίσης, υπάρχουν και 8 τραυματίες.

Ακόμη και αυτή την ώρα πάνω από τη Χάιφα περνούν σε ιδιαίτερα μεγάλο ύψος μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας που κατευθύνονται προς τον Λίβανο. Συνεχίζεται άρα και το αεροπορικό δόγμα, δηλαδή τα πλήγματα να είναι από αέρος πριν από οτιδήποτε άλλο.

Νωρίτερα τουλάχιστον σε 13 περιοχές ήχησε ο συναγερμός, διότι υπήρχαν εκτοξεύσεις ρουκετών. Αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome και οι Ισραηλινοί πολλές φορές επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ώρες ότι από τη Χεζμπολάχ εκείνο το οποίο στοχοποιείται περισσότερο είναι ο άμαχος πληθυσμός και όχι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Νέα οικονομική βοήθεια 8,7 δισ. των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ

Μία νέα οικονομική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ ανακοινώθηκε την Πέμπτη. Η στρατιωτική αυτή βοήθεια περιλαμβάνει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για βασικές αμυντικές προμήθειες και 5,2 δισεκατομμύρια για συστήματα αεράμυνας.

Στο Ισραήλ το σίγουρο στοιχείο είναι ότι προχωρούν οι επιχειρήσεις στο Λίβανο, τόνισε από το Τελ Αβίβ ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews, Κωστής Κωνσταντίνου. Ο Νετανιάχου λέει ότι θα συνεχίσει να χτυπά το Ισραήλ την Χεζμπολάχ μέχρι να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους ενώ ο Μπεν Γκβιρ απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας.

«Το κλίμα εδώ είναι ήρεμο, με το βασικό ερώτημα να είναι προς τα πού κινείται η κοινή γνώμη στο Ισραήλ. Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη κατανόηση τώρα από ό, τι υπήρχε στην περίπτωση της Γάζας. Γιατί; Διότι η Χεζμπολάχ από την επομένη της 7ης Οκτωβρίου βομβαρδίζει συνεχώς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άτομα να παραμένουν εδώ και ένα χρόνο εκτοπισμένα και να ζουν σε καταλύματα. Η διαφορά είναι πως το βόρειο Ισραήλ έχει τις μεγαλύτερες κοινότητες Αράβων πολιτών της χώρας, μουσουλμάνων, χριστιανών και δρούζων. Άρα αυτή η στοχοποίηση, για παράδειγμα, της μικτής πόλης της Χάιφα ή της αμιγώς αραβικής πόλης της Ναζαρέτ από σιίτες, οι οποίοι στοχεύουν σουνίτες, εάν μιλάμε για το μουσουλμανικό κομμάτι, ξεπερνά πάρα πολλές κόκκινες γραμμές» τόνισε ο δημοσιογράφος.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button