Κόσμος

Πώς το Iron Dome αναχαιτίζει ρουκέτα πάνω από τη Γαλιλαία την στιγμή της ζωντανής ανταπόκρισης στην κάμερα του EΡΤΝews

Αυτόπτες μάρτυρες για το πώς το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας του Ισραήλ, το γνωστό Iron Dome εξολοθρεύει τις ρουκέτες και πυραύλους που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ έγινε το τηλεοπτικό συνεργείο του EΡΤΝews. Aπό την Χάιφα που βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων ο Γιώργος Σιδέρης περιγράφει τις φωτεινές λάμψεις στον ουρανό που προδίδουν την καταστροφή των πυραύλων από τον «Σιδερένιο Θόλο».

«Από την πλευρά της Χεζμπολάχ έχουν εκτοξευθεί περίπου 150 ρουκέτες, αλλά το Ισραήλ έχει αναχαιτίσει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράκ, από τη Συρία και από την Υεμένη» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom».

Την ώρα που το συνεργείο του EΡΤΝews ήταν σε ζωντανή μετάδοση και ο απεσταλμένος του καναλιού, Γιώργος Σιδέρης, μιλούσε έγινε μια ακόμη επίθεση από αέρος. «Αυτή την στιγμή χτυπάει συναγερμός για την περιοχή της Γαλιλαίας» είπε δείχνοντας στον ουρανό την δράση του «Σιδερένιου Θόλου», όπως είναι γνωστό το Iron Dome.

«Bλέπουμε την αναχαίτιση των ρουκετών από το Iron Dome», τόνισε την ώρα που το συνεργείο του EΡΤΝews κατέγραφε μια ακόμη επίθεση. «Και εχθές τέτοια ώρα (11.00 το πρωί) κυριολεκτικά ο ουρανός εδώ πάνω από την Χάιφα είχε γεμίσει παρόμοιες γραμμές μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες», σημείωσε.

Πώς λειτουργεί

Το Iron Dome αποτελείται από συστοιχίες που χρησιμοποιούν ραντάρ για να ανιχνεύουν εισερχόμενους πυραύλους μικρού βεληνεκούς και στη συνέχεια να τους αναχαιτίζουν. Η κάθε συστοιχία αποτελείται από τρεις ή τέσσερις εκτοξευτήρες, 20 βλήματα και ένα ραντάρ. Πρόκειται για κινητές μονάδες, οι οποίες όχι μόνο μετακινούνται εύκολα, αλλά στήνονται κιόλας μέσα σε λίγες ώρες. Σε πλήρη ανάπτυξη, όταν το ραντάρ ανιχνεύσει μια ρουκέτα, το σύστημα υπολογίζει αν κατευθύνεται προς κατοικημένη περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, εξαπολύει ένα βλήμα για να αναχαιτίσει και να καταστρέψει τη ρουκέτα.

Tο Iron Dome είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ που περιλαμβάνει επίσης το Arrow (Βέλος), για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και το David’s Sling (Σφενδόνη του Δαυίδ), που αναχαιτίζει πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button