Οικονομία

Ρύθμιση για χρέη προς τους Δήμους: Στα 3,6 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές – Σε ποιες περιπτώσεις η εφορία λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Το δρόμο για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, ανοίγει διάταξη που προωθήθηκε στη Βουλή, δίνοντας λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις συσσωρευμένες οφειλές συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση αφορά όλα τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί έως τις 31 Αυγούστου 2024 προς τους Δήμους, παρέχοντας τη δυνατότητα να εξοφληθούν σε έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία για υποβολή αιτήσεων να εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.

Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες προβλέπεται απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 95% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, ενώ για χρέη άνω των 10.000 ευρώ υπάρχει η εναλλακτική υπαγωγής των οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το χρέος βεβαιώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ η οποία πλέον το διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου. Αν η εξωδικαστική διαδικασία …καρποφορήσει και η οφειλή εξοφληθεί, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρακρατά το 5% των εισπράξεων και αποδίδει στους Δήμους το υπόλοιπο. Αν το χρέος δεν ρυθμιστεί τότε, από την ώρα που έχει βεβαιωθεί στην Εφορία, ανοίγει ο δρόμος για εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) με την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση:

  • Για τους ευάλωτους οφειλέτες (σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου περί ευάλωτου οφειλέτη), εφόσον έχει εκδοθεί σχετική βεβαίωση, χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως και 31 Αυγούστου μετά από αίτηση ρυθμίζονται με απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής: αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή φθάνει το 95%, σε 2 έως 6 δόσεις το 85%, σε 7 έως 12 80% και σε 13 έως 60 μηνιαίες δόσεις υπάρχει απαλλαγή κατά 75%.
  • Για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του ευάλωτου οφειλέτη, τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως 31 Αυγούστου 2024 μπορούν να ρυθμιστούν μετά την υποβολή σχετικής αίτησης σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας δεν μπορεί *Η αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 και η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες από την ώρα της έγκρισης υπαγωγής διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση πέντε 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

  • Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει: το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για ποσό έως 5.000 ευρώ ή το 10% για οφειλή μεγαλύτερη από 5.000,01 ευρώ, ο Δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις. Με τις ίδιες προϋποθέσεις, αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα, όμως, από αυτές ποσά λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Σε περίπτωση μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button