Μ. Συρεγγέλα στο ΕΡΤNews για τη διαγραφή Σαλμά: Η κριτική δεν ήταν καλοπροαίρετη
Για τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά τόσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και από μέλος της ΝΔ αλλά και για τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μίλησε η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤNews.
Η διαγραφή του Μάριου Σαλμά
Για τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά ανέφερε: «Πρώτα επειδή ήταν μέλος της κοινοβουλευτικής μας ομάδας ο κύριος Σαλμάς πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκεί είδαμε ότι υπήρχε μια ομόφωνη απόφαση όσον αφορά την διαγραφή του.
Θεωρώ ότι η συμπεριφορά του κυρίου Σαλμά δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. Είχε μια συμπεριφορά αντισυναδελφική, είχε μια συμπεριφορά η οποία σαφώς δεν έχει να κάνει με την κριτική την ευρύτερη, σαφώς και πρέπει να υπάρχει κριτική, αυτός είναι ο ρόλος των βουλευτών να υπάρχει κριτική, να καταθέτουν ερωτήσεις, αυτή είναι η συνταγματική τους υποχρέωση.
Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από το να μπαίνουμε σε μια λογική, να μπαίνουμε και να κάνουμε στα κανάλια μια «κριτική», η οποία αυτή η κριτική δεν ήταν καλοπροαίρετη γιατί δεν ήταν καλοπροαίρετη; Γιατί δεν είχε κάνει μια ερώτηση ο κ. Σαλμάς στην κα Μενδώνη, στην υπουργό Πολιτισμού 25/6 είχε πάρει απάντηση λίγες μέρες μετά και πιο μετά είχε πάρει και τα έγγραφα που είχε ζητήσει.
Μάλιστα στην ερώτηση που έγινε στη Βουλή αν δείτε δεν επανήλθε με δευτερολογία παρόλο που τότε ο προεδρεύων του ζήτησε αν θέλει να δευτερολογίας μετά την απάντηση της κα Μενδώνη και είπε ότι είχε καλυφθεί».
Η κα Συρεγγέλα πρόσθεσε πως «όταν μπαίνουμε σε λογικές να κατηγορούμε, αν έχουμε στοιχεία, θα πρέπει να πηγαίνουμε στον εισαγγελέα, θα πρέπει να πηγαίνουμε στη δικαιοσύνη.
Εάν μπαίνουμε σε λογική όμως να κατηγορούμε και να πετάμε στον αέρα κατηγορίες για οποιονδήποτε συνάδελφο, είτε είναι στο κοινοβούλιο, είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε είναι οπουδήποτε.
Εγώ θα το πάω και ένα βήμα παρακάτω ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε ποτέ και συναδέλφους άλλων κομμάτων χωρίς στοιχεία, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί όσον αφορά. τη συμπεριφορά μας.
Όλοι μας και όλες έχουμε δεχτεί πολλές φορές κριτική από fake news, από λάσπη που πολλές φορές όταν μπαίνει στον ανεμιστήρα μένει κιόλας. Άρα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας όταν μιλάμε για ποινικά αδικήματα, όταν μιλάμε για φωτογραφικές διατάξεις».
Στη διαγραφή Αυγενάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα, δεν υπήρχε διαγραφή και από το κόμμα και επ΄αυτού η κα Συρεγγέλα διευκρίνισε: «Ο κ. Αυγενάκης, αν θυμάστε, είχε ζητήσει συγγνώμη και δεν έκανε ούτε δηλώσεις. Δεν είναι ότι για κάποιους συγκεκριμένους λόγους θέλαμε να θίξουμε συγκεκριμένα τον κύριο Σαλμά».
«Αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση. Μην μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές. Ότι υπάρχουν βουλευτές που κάνουν ερωτήσεις, δεν είναι μόνο τώρα, ήταν και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας και αυτό το έτος» υπογράμμισε η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
Ιδεολογική διαφοροποίηση
Υπάρχουν βουλευτές και από τους 11 που λένε ότι καλό θα είναι η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει πίσω στις ρίζες της στην πατριωτική λαϊκή δεξιά, στο αν την προβληματίζει αυτή η ιδεολογική διαφοροποίηση η κα Συρεγγέλα απαντά: «Εγώ επειδή είμαι από πολύ μικρή στη Νέα Δημοκρατία, από τα χρόνια τα φοιτητικά μου, αυτό που ξέρω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και αυτό που ασπάζομαι είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη.
Επειδή φέτος κλείνουμε και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, στην ιδρυτική διακήρυξη, η οποία είναι πραγματικά πιο επίκαιρη από ποτέ, η οποία λέει ότι πρέπει η Νέα Δημοκρατία – το έλεγε ο ίδιος ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής- να είναι πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Αριστεράς, της Δεξιάς και του Κέντρου.
Η Νέα Δημοκρατία είναι για τον λαό, σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η ελίτ, είναι το κόμμα των πολλών. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά το πλεονέκτημα που έχουμε ως παράταξη είναι από αυτές τις τις διαφορετικές που μπορεί να υπάρχουν απόψεις όταν θα βγούμε από μια αίθουσα συνεδριάσεων. Αυτές οι απόψεις είναι που ακόμα κι αν είναι διαφορετικές, θα μας ενώσουν.
Άρα δεν είναι η Νέα Δημοκρατία συγκεκριμένη ιδεολογική τοποθέτηση όσον αφορά ότι θα πρέπει να κινηθούμε μπροστά, πίσω ή οπουδήποτε».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
«Καταρχάς συμφωνούμε νομίζω όλες και όλοι ότι θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτός διάλογος με την Τουρκία, πάντα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και πάντα με συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που πάμπολλες φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν θέσει και έχουν πει ότι υπάρχουν.
Αλλά έχουμε δει ότι ο διάλογος, αυτός, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. Έχουμε δει μείωση των μεταναστευτικών ροών, έχουμε δει εκμηδενισμό των παραβιάσεων. Άρα κάτι γίνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, αυτό το ξέραμε από την πρώτη στιγμή.
Άρα το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει διάλογος σαφώς με τα όρια που πρέπει να τηρούνται. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και γι’ αυτό και πολλές φορές όταν ακούω από πιο δεξιά κόμματα της Νέας Δημοκρατίας από πιο ακραία κόμματα ότι «οι πατριώτες είμαστε εμείς και δεν είστε εσείς και ότι μπαίνετε σε διάλογο με την Τουρκία».
Ο πραγματικός πατριώτης και η πραγματική πατριώτισσα είναι αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ενδυνάμωση και τη θωράκιση της άμυνας της χώρας και αυτό φάνηκε και με τα F-35 και με τις φρεγάτες Belharra και με το φράχτη που βάλαμε στον Έβρο και με όλα αυτά που γίνονται όσον αφορά την αμυντική θωράκιση της χώρας. Άρα ο πραγματικός πατριώτης δεν είναι στα λόγια, είναι στα έργα και στις πράξεις».
Πηγή: thecaller.gr