Ελλάδα

Δ. Κουρέτας : Κολυμβητήριο στη Σκόπελο και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με εξοπλισμό και υλικά

Η Σκόπελος αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στις Σποράδες, όπου ο Δημήτρης Κουρέτας είχε διαδοχικές επαφές και συναντήσεις με τη δημοτική αρχή και τοπικούς φορείς ενώ παρέστη και απεύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, που διεξήχθη στο νησί των Σποράδων με θέμα «ορεινότητα – νησιωτικότητα τουρισμός».

Στην αρχική του εισήγηση ο κ. Κουρέτας επαναβεβαίωσε το αυξημένο ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη των Σποράδων με την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος το οποίο, όπως σημείωσε, απαιτεί μία ξεκάθαρη ταυτότητα με κυρίαρχα στοιχεία τις καλές υποδομές, την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και τις ταυτοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για αυτό κάλεσε τον Δήμο Σκοπέλου να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που διαθέτει η Περιφέρεια για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εξάλλου, τόνισε ότι θα «τρέξει» ειδικό πρόγραμμα πρόληψης υγείας σε απομακρυσμένα σημεία όπου θα ενταχθούν και οι Σποράδες. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη να πωλούνται στο λιμάνι της Σκοπέλου τοπικά αγροτικά προϊόντα στο πλαίσιο μίας στοχευμένης τουριστικής προβολής για την ανάδειξη των εξαιρετικών στοιχείων που καθιστούν τη Σκόπελο εξαιρετικό προορισμό για τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανοίγοντας τα χαρτιά του ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας η Σκοπελίτικη τυρόπιτα να λάβει πιστοποίηση ΠΟΠ. Σε αυτή την κατεύθυνση κατέστησε σαφές ότι απαιτούνται στοιχεία ιστορικότητας ώστε σε δεύτερο χρόνο να κατατεθούν σχετικοί φάκελοι και για τα δαμάσκηνα και την Σκοπελίτικη γίδα.

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου, κ. Σταμάτης Περίσσης, από την πλευρά του παρέδωσε στον Περιφερειάρχη ένα φάκελο με έτοιμες ολοκληρωμένες μελέτες για χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με την επίγεια πυροπροστασία μιας και το κέντρο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας προσφέρει ικανοποιητική εναέρια παρακολούθηση, αντιπλημμυρικά έργα και αποχέτευσης, ενώ ζήτησε και την κατασκευή ενός μικρού κολυμβητηρίου.

Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι τουριστικών πρακτόρων και ενοικιαζομένων δωματίων αναφέρθηκαν σε προβλήματα που σχετίζονται με τη θαλάσσια συγκοινωνία, την τουριστική προβολή του νησιού και την αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων σε τουριστικά καταλύματα. Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Σκοπέλου, κ. Γιώργος Σκλάβος, ζήτησε γεωπονική υποστήριξη ενώ εργαζόμενοι και ο καρδιολόγος του Κέντρου Υγείας αναφέρθηκαν σε βασικές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, που δυσχεραίνου εξαιρετικά την απαραίτητη παροχή πρώτον βοηθειών και ιατρικής φροντίδας .

Η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Πολιτύμη Γραββάνη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» , συνολικού προϋπολογισμού 555 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας έμφαση στη χρηματοδότηση των έργων υποδομής, επιχειρηματικότητας και κοινωνικών δράσεων.

Στη Σκόπελο τα έργα που προγραμματίζονται την περίοδο 2021-2027 είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Γλώσσας και του Δημαρχείου, καθώς και η δημιουργία «πράσινου σημείου» και σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί ήδη στο νέο πρόγραμμα. Η κυρία Γραβάνη διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση για το Κέντρο Κοινότητας και μετά το 2025 ενώ ζήτησε την προτεραιοποίηση των έργων από τη δημοτική αρχή που θα ενταχθούν στο ΟΧΕ. Για το συγκεκριμένο θέμα ακολούθησε τεχνική σύσκεψη στη συνέχεια με τον Δήμαρχο Σκοπέλου.

Η Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, κ. Νατάσα Αδαμοπούλου και η εντεταλμένη σύμβουλος Βορείων Σποράδων, κ. Αμαλία Γραβάνη, παρουσίασαν το σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ενίσχυση – αναβάθμιση των θαλασσίων συγκοινωνιών και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές ώστε να καταλήξουν όλα τα νησιά των Σποράδων σε μία ενιαία πρόταση η οποία και θα κατατεθεί προς χρηματοδότηση – επιδότηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας .

Στη δευτερολογία του ο Δημήτρης Κουρέτας δεσμεύτηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να αναλάβει την κατασκευή ενός μικρού κολυμβητηρίου στη Σκόπελο ,το οποίο θα είναι το έκτο κατά σειρά που κατασκευάζει η Περιφέρεια στη θεσσαλική επικράτεια, σημειώνοντας ότι το κολυμβητήριο θα διατίθεται όχι μόνο σε μικρά παιδιά αλλά και σε ενήλικες ακόμη και σε τουρίστες. Ο ίδιος ζήτησε από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας να στείλει επιστολή τη Δευτέρα στην Περιφέρεια με όλες τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. σε φαρμακευτικό υλικό και εργαστηριακές υποδομές προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες. Όσον αφορά στις ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων, δεσμεύτηκε να μεταφέρει το πρόβλημα στις επαφές που θα έχει με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ακόμη διαβεβαίωσε το πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού ότι θα έχει άμεσα γεωπονική υποστήριξη. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας νωρίτερα απεύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο της ΠΕΔ ενώ είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Βασίλη Σπανάκη.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button