Κόσμος

Βραδεμβούργο: Εκλογές στο «οχυρό» των Σοσιαλδημοκρατών – Κρίσιμο ερώτημα αν θα ανακοπεί η άνοδος της άκρας Δεξιάς

Κρίσιμες εκλογές πραγματοποιούνται στη Γερμανία, στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν την ακροδεξιά ενισχυμένη και από τις τελευταίες αναμετρήσεις σε άλλα δύο κρατίδια, να διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών που κρατούν τα ηνία του Βραδεμβούργου από τη γερμανική ενοποίηση το 1990.

Στις 7 το απόγευμα αναμένονται τα πρώτα exit polls.

Το κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «πικρό» το εκλογικό αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της 1ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία και τη Θουριγγία να σφυρηλατήσουν συμμαχίες χωρίς το AfD.

Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είναι πρώτη δύναμη στη Θουριγγία με απόσταση από τα άλλα κόμματα, ενώ στη Σαξονία είναι δεύτερο κόμμα σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα τους Χριστιανοδημοκράτες CDU.

Το AfD και στα δύο κρατίδια παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «διαπιστωμένα ακροδεξιό, εξτρεμιστικό κόμμα».

Στον αντίποδα, η άκρα αριστερά τηρεί σκληρή στάση σε θέματα μεταναστευτικού και με συνθήματα όπως «κλειστά σύνορα» αναρριχήθηκε από το μηδέν στο 17% στη Θουριγγία, ενώ έκδηλη είναι η ταύτιση και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα μαζί με το AFD να χαρακτηρίζεται ως η «φιλοπουτινική πτέρυγα» της Γερμανίας.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button