Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μέχρι το τέλος του χρόνου τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια – Σε πραγματικό χρόνο η χρέωση

Στην αγορά αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, που θα προσφέρουν τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους, καθώς η χρέωση δεν θα γίνεται σε μέσους όρους ημέρας, αλλά σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και ανά 15 λεπτά.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», σε πρώτη φάση, τα πορτοκαλί τιμολόγια θα αφορούν επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης, κάτω από 25 KVA, δηλαδή επαγγελματικά εργαστήρια, κομμωτήρια, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, όπως και δημόσια κτήρια με μεγάλες καταναλώσεις, που θα μπορούν να μειώσουν το κόστος μεταφέροντας, στο μέτρο του δυνατού, τις καταναλώσεις σε ώρες που η ενέργεια είναι φθηνή, που συνήθως είναι οι μεσημεριανές οπότε και υπάρχει υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκών.

Προϋπόθεση οι έξυπνοι μετρητές

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του πορτοκαλί τιμολογίου είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, ένα πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί εδώ και μία δεκαετία και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθυστερήσει.

Μέχρι στιγμής, μόλις 600.000 από τους 7 εκατομμύρια μετρητές του δικτύου είναι έξυπνοι μετρητές. Στόχος είναι να προστεθούν άλλοι 50.000 μετρητές μέχρι το τέλος του 2024 και να εγκατασταθούν επιπλέον 300.000 μετρητές μέσα στο 2025. Προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Πότε θα ισχύσουν τα πορτοκαλί τιμολόγια για οικιακούς καταναλωτές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για τους οικιακούς καταναλωτές, τα πορτοκαλί, δυναμικά τιμολόγια θα αρχίσουν σταδιακά και θα ολοκληρωθούν στο τέλος της δεκαετίας.

Ουσιαστικά οι οικιακοί καταναλωτές θα γνωρίζουν από την προηγούμενη ημέρα τη διακύμανση των τιμών και θα μπορούν να προγραμματίζουν τη χρήση ηλεκτροβόρων συσκευών τις ώρες που η τιμή θα είναι χαμηλή. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν και έξυπνες συσκευές, που θα μπορούν να τίθενται σε λειτουργία από απόσταση, με το ΥΠΕΝ να εξετάζει πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης οικιακών συσκευών με έξυπνες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Παράλληλα, το υπουργείο προωθεί και σχέδιο μεταφοράς του νυχτερινού τιμολογίου την ημέρα και συγκεκριμένα τις μεσημεριανές ώρες, που η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος είναι φθηνότερη. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι χαμηλότερες χρεώσεις να μεταφερθούν στη ζώνη 14:00-16:00.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button