Κόσμος

Όλα τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινό σφυροκόπημα στον νότιο Λίβανο – Ορκίζεται εκδίκηση η Χεζμπολάχ

Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Μετά τις μαζικές εκρήξεις των τηλεπικοινωνιακών συσκευών της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας δεκάδες στρατιωτικές θέσεις της οργάνωσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» κατά του Ισραήλ, μετά από τις φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν τη χώρα, ενώ η ευθύνη για αυτές αποδίδεται από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε διάγγελμά του κατηγόρησε το Ισραήλ για κήρυξη πολέμου, τονίζοντας ότι στόχος των επιθέσεων ήταν αθώοι πολίτες και παιδιά. Προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα απαντήσει με «δίκαιη τιμωρία» για την «τρομοκρατική πράξη» του Ισραήλ, ενώ η ένταση στο βόρειο μέτωπο παραμένει υψηλή.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν την αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού του υπουργού Άμυνας Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι υπάρχει διπλωματικός δρόμος και ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο, χτυπώντας πάνω από 50 τοποθεσίες στην περιοχή Mahmoudiyeh.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν απίθανη την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2025.

Νασράλα: Το Ισραήλ ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές»
Ο Χασάν Νασράλα, με φόντο το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει την εκδίκηση, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχείρησε μαζική δολοφονία χιλιάδων Λιβανέζων με συντονισμένα χτυπήματα, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις ως γενοκτονία. Ανέφερε ότι το Ισραήλ ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές» και παραδέχτηκε ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχτεί ποτέ η Χεζμπολάχ, αλλά υποσχέθηκε ότι η οργάνωση θα βγει πιο δυνατή.

Ο Νασράλα προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ θα απαντήσει στην «τρομοκρατική πράξη» με «δίκαιη τιμωρία», ενώ τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Γάζα έως ότου σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button