Κόσμος

Boeing: Το κόστος της απεργίας στον αεροναυπηγικό γίγαντα μπορεί να ανέλθει σε $100 εκατομμύρια καθημερινά

Όπως δήλωσαν οικονομικοί αναλυτές στο πρακτορείο Reuters, η Boeing κινδυνεύει να φτάσει να χάνει καθημερινά πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια αν συνεχιστεί η απεργία που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις ημέρες στις εγκαταστάσεις της στις δυτικές ΗΠΑ, εκτός αν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με το συνδικάτο των εργαζομένων, που εκπροσωπεί περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα όταν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του γίγαντα της αεροναυπηγικής στην περιοχή του Σιάτλ, όπου κατασκευάζεται το πιο δημοφιλές αεροσκάφος της εταιρείας (737 MAX), αλλά και άλλα αεροπλάνα, απέρριψαν την πρόταση της διεύθυνσης της επιχείρησης για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η απεργία, η πρώτη σε εργοστάσιο της Boeing από το 2008, είναι το τελευταίο περιστατικό σε μια ταραχώδη χρονιά για την εταιρεία, η οποία ξεκίνησε με ένα περιστατικό τον Ιανουάριο, όταν μια πόρτα αποκολλήθηκε από ένα νέο τζετ 737 MAX εν πτήσει.

Οι μετοχές της Boeing έχουν χάσει μέχρι σήμερα περίπου το 40% της αξία τους. Μια παρατεταμένη απεργία θα μπορούσε να της κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα τα ήδη προβληματικά οικονομικά της εταιρείας και απειλώντας με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η εταιρεία επενδυτικών συμβούλων Northcoast Research εκτιμά ότι ο συνολικός αντίκτυπος της απεργίας θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια ή ακόμη περισσότερο, ενώ οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι αν η απεργία συνεχιστεί επί μακρόν θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρεία την επενδυτική της βαθμίδα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος δανεισμού για την Boeing, η οποία έχει ήδη ένα δυσβάσταχτο χρέος ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: Reuters

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button