Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Το επόμενο βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Οι επόμενες κινήσεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο θα αποφασιστούν κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προς το τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι παρά τις διαφορές, υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται σε τρεις πυλώνες: πολιτικές διαβουλεύσεις, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Η Ελλάδα, ξεκαθαρίζει ο Γεραπετρίτης, προσέρχεται στον διάλογο με θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), επιδιώκοντας μια κοινά αποδεκτή λύση. Αν οι συνθήκες κριθούν ώριμες, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα αναλάβουν να εξετάσουν εάν υπάρχει περιθώριο για λύση.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου, με στόχο μια βιώσιμη λύση βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της Αθήνας στο ζήτημα.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button