Οικονομία

Αντιδράσεις της αγοράς στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό σαράντα πέντε πολύ σημαντικά μέτρα, τα δύο που αφορούν εμάς κυρίως, είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, και η μείωση των εισφορών κατά 1%, για εργαζόμενους και εργοδότες είναι θετικά, είπε μιλώντας στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Και πρόσθεσε ότι «βεβαίως είναι θετικές και οι ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν τόσο με την Στέγη όσο και τα θέματα που αφορούν το θέμα το τεράστιο του πληθυσμού της χώρας μας, δηλαδή το Δημογραφικό.

Όμως, θα μου επιτρέψετε, δεν άκουσα ούτε μία πρόταση που να αφορά το σήμερα. Δηλαδή δεν υπάρχει μία τέτοια πρόταση και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τις ανακοινώσεις των ίδιων των υπουργών ήταν μεγάλες.

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι εμείς βλέπουμε ότι όντως πρέπει να γίνουν αλλαγές στον φορολογικό νόμο. Σας θυμίζω πριν τρεις μέρες είπε, ότι θα πρέπει να δούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος των κερδών της επιχείρησης από χρόνο σε χρόνο, αυτό είναι επιχειρείν, δεν μπορείς να λες στα σοβαρά ότι θα έχεις μεγαλύτερο κέρδος τον επόμενο χρόνο, δεν το ξέρεις.

Όταν βγαίνει ο ΣΕΒ και λέει ότι αν δεν γίνει παρέμβαση στο ρεύμα θα κλείσουν οι επιχειρήσεις γιατί ουσιαστικά έχουμε 31% αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος από Ιούνιο σε Αύγουστο.

Στο θέμα της ακρίβειας τι είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του; Ότι θα είναι μικρότερη η ακρίβεια στο μέλλον, δεν θα είναι μηδέν, θα είναι λίγο μικρότερη.

Και επιμένω ότι ενώ οι προσδοκίες δημιουργήθηκαν από τις ίδιες τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων και των παραγόντων, για όλα αυτά δεν ακούσαμε τίποτα.

Και θέλω να κάνω ένα σχόλιο: Προσέξτε, θα μου επιτρέψετε, παίζει μεγάλο ρόλο ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα μας.

Το ότι τα δύο κόμματα είναι σε έναν άλλο κόσμο και δεν έχουν σχέση με τα θέματα, οδήγησε τον πρωθυπουργό, κατά τη γνώμη μου, να αλλάξει την ατζέντα.

Γιατί όλες οι ανακοινώσεις, και το λέω καλόπιστα είναι όλες θετικές, αλλά αφορούν το 2025, τι θα γίνει με το 2024;

Ακόμη και στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος τι είπε; Θα πάμε στη Φοντερλάιεν να ζητήσουμε άδεια, δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα.

Θα σας πω την τελευταία ανακοίνωση των τραπεζών. Όταν οι τράπεζες από μόνες τους, δεν τις πίεσε κανείς, λένε έχουμε 1 δισεκατομμύριο κέρδη μόνο από τις ενδιάμεσες χρεώσεις, άρα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αν θέλεις να τον βρεις».

Αναφερόμενος στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος τόνισε ότι «ο κόσμος περίμενε κάτι τον Σεπτέμβρη. Όλοι αυτοί που δούλεψαν το καλοκαίρι, τώρα που θα έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος, ο οποίος πέραν του ότι τα μηχανήματα σε μεγάλες ζέστες δουλεύουν παραπάνω, είχαν ανοικτά κι όλα τα air condition, όταν θα πάρουν τώρα τη λυπητερή, θα διαπιστώσουν ότι τα κέρδη που είχαν δεν ήταν ανάλογα αυτού που περιμένανε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Στέγης είπε ότι «Όντως στο θέμα της Στέγης αυτά που ακούστηκαν μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα είναι σημαντικά. Παρόλα αυτά, η πίεση από τη στέγη που μπήκε ως τρίτος παράγοντας μετά την ακρίβεια και τους λογαριασμούς είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Πιστέψτε με θα δούμε στο επόμενο διάστημα τον κόσμο να διαμαρτύρεται. Φοβάμαι ότι σε λίγο διάστημα θα λέμε πρώτο θέμα τα ενοίκια, μετά θα λέμε οι λογαριασμοί, μετά η ακρίβεια.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας έκανε έρευνα που έδειξε ότι στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων το 60% των επιχειρήσεων είχαν μικρότερο τζίρο από το 2023.

Παράλληλα, μόνο το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε την τελευταία διετία κατά 20 δισεκατομμύρια».

Αναφερόμενος στην υποχρεωτική ασφάλιση είπε ότι «οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 500.000 θα είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζονται κι αυτό είναι πολύ σωστό. Επίσης θεωρώ θετικό ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι όποιος δεν ασφαλιστεί το κράτος δεν θα έρθει μετά να του πληρώσει την αποζημίωση.

Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, ακόμη και της Δυτικής Ευρώπης που να μπορεί να αντιμετωπίσει μια φυσική καταστροφή με ίδια μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σας θυμίζω ότι όταν υπάρχει μια ζημιά στην Ευρώπη ή στην Αμερική, λέμε αυτή η ζημιά κόστισε τόσα εκατομμύρια ευρώ στις ασφαλιστικές εταιρείες, δεν λέμε κόστισε τόσα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Άρα και τα δύο μέτρα είναι σωστά, και σε ότι αφορά τις κατοικίες, το 20% είχαμε προτείνει να γίνει 30%, 120 εκατομμύρια θα ήταν το 30% που πιστεύουμε ότι βγαίνει».

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button