Οικονομία

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Αναλυτικά ποιοι ωφελούνται και πόσο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα κατευθυνθεί σε στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, με στόχο την ενίσχυση του μέσου εισοδήματος και την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών και των οικογενειών της μεσαίας τάξης.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στοχεύουν στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με ειδικές παρεμβάσεις για εργαζόμενους και εργοδότες. Σε αυτά περιλαμβάνονται δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και στεγαστικού προβλήματος, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού περιλαμβάνει αύξηση των επιδομάτων για νέους γονείς, νέες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για τη διευκόλυνση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής. Οι εργοδότες που προσφέρουν παροχές έως 5.000 ευρώ σε νέους γονείς απαλλάσσονται από φόρους, ενώ προωθείται η σύγκλιση των δικαιωμάτων των τριτέκνων με αυτά των πολυτέκνων, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Στον τομέα του στεγαστικού, ανακοινώθηκε η έναρξη του δεύτερου προγράμματος “Σπίτι μου”, ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα στηρίξει 15.000 νέα ζευγάρια για την απόκτηση κατοικίας. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν μέτρα για την απαλλαγή από το φόρο ενοικίου σε κλειστές κατοικίες και για την αύξηση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα ακίνητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους αγρότες, με την επέκταση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και ένα νέο πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων των αγροτών.

Τέλος, ανακοινώθηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, καθώς και επιπλέον ενισχύσεις σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button