Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Tετάρτη 4 Σεπτεμβρίου – Τα σπάνια, ξεχωριστά ονόματα

Δείτε σε ποιους λέμε σήμερα «χρόνια πολλά»

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου σήμερα, και η Εκκλησία τιμάει τον Άγιο Βαβύλα τον Ιερομάρτυρα και Επίσκοπο Αντιοχείας και τα Τρία Παιδιά που μαρτύρησαν μαζί μ’ αυτόν: Αμμώνιο, Δονάτο και Φαύστο.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμώνται επίσης;

Ο Προφήτης Μωυσής ο Θεόπτης
Η Αγία Ερμιόνη η κόρη του Αποστόλου Φιλίππου
Ο Όσιος Άνθιμος ο Νέος ασκητής από την Κεφαλονιά
Οι Άγιοι Κέγουρος, Σεκενδίνος, Σέκενδος και η μητέρα τους Ιερουσαλήμ οι εν Βεροία Μάρτυρες
Ο Άγιος Ααρών ο πρώτος Αρχιερέας
Ο Άγιος Ωκεανός ο Μάρτυρας
Η Εύρεση των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Χατζή του Μυτιληναίου και Νεομάρτυρα
Ποιοι έχουν την ονομαστική τους εορτή
Σήμερα δέχονται τα «χρόνια πολλά» οι:

Ααρών
Άνθιμος, Ανθιμία
Ερμιόνη, Ερμίνα
Μωυσής, Μωσής, Μωυσία, Μωσία
Ροζαλία, Ρόζυ, Ρόζα.
Ωκεανός, Ωκεάνιος, Ωκεάνης, Ωκεανία, Ωκεανή, Ωκεανίς
Ο Προφήτης Μωυσής
Ο Μωυσής είναι μεσίτης της διαθήκης του Νόμου, προφήτης, κριτής, διοικητής. Γεννήθηκε στις 7 Αδάρ του έτους 1593 π.Χ και απεβίωσε στις 7 Αδάρ του έτους 1473 π.Χ. Είναι μια ιδιαίτερα εξέχουσα προσωπικότητα όσον αφορά στη Βιβλική αφήγηση.

Η ετυμολογία του ονόματος Μωυσής αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των μελετητών. Στην εβραϊκή, Μωυσής σημαίνει «Αυτός που Ανασύρθηκε, που Σώθηκε από το Νερό» αλλά και «Εκείνος που Ανασύρει» (καθώς η ρηματική μορφή του ονόματος είναι ενεργητική, πιθανόν για να δοθεί έμφαση στο έργο που επρόκειτο να κάνει ο Μωυσής).

Ο ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος ισχυριζόταν ότι το όνομα αυτό αποτελούσε συνδυασμό δύο αιγυπτιακών λέξεων που σημαίνουν «νερό» και «σωσμένος». Παρόμοια και σήμερα, ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι το όνομα Μωυσής έχει αιγυπτιακή προέλευση αλλά ότι πιθανότατα σημαίνει «Γιος, Παιδί».

Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται στο γεγονός ότι η λέξη «Μωυσής» είναι ομόηχη με μερικά αιγυπτιακά ονόματα, όπως για παράδειγμα το όνομα Ραμσής. Εντούτοις, η ακριβής προφορά είτε της αρχαίας εβραϊκής γλώσσας είτε της αιγυπτιακής δεν είναι πλέον γνωστή και συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα με βεβαιότητα.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button