Κόσμος

Γαλλία – Μ. Βρετανία: Έκκληση για επίλυση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή με διπλωματικά μέσα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμυ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεγκουρνέ έγραψαν ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Observer, στο οποίο επισημαίνουν «πώς μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να οδηγήσει σε πρόοδο προς μια λύση δύο κρατών – που είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μακροχρόνια ασφάλεια».

Προσέθεσαν «Ζούμε σε μια επικίνδυνη εποχή στη Μέση Ανατολή οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζουν να προκαλούν αφόρητο τίμημα στις ζωές αμάχων». Οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ έχουν γίνει επίσης πιο έντονες. Οι ιρανικές απειλές για περαιτέρω κλιμάκωση σημαίνουν αύξηση των πιθανοτήτων να ξεσπάσει ένας συνολικός πόλεμος στην περιοχή.

Αυτό που βλέπουμε είναι ένας καταστροφικός κύκλος βίας. Μόνο ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη και βαθύτερη σύγκρουση.

Η απάντησή μας είναι να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας – και να αξιοποιήσουμε τη συνδυασμένη δύναμη της διπλωματίας μας για να πιέσουμε για ένα κοινό μήνυμα. Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, πήγαμε μαζί την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή για να επισκεφθούμε το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτή η κοινή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας, η πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία, υποδηλώνει τη δέσμευσή μας σε μεγαλύτερο βαθμό στενής συνεργασίας, σε πνεύμα συνεργασίας μεταξύ μας και προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας, της ασφάλειας του Ευρώπη, καθώς και την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής.

Οι δύο χώρες μας έχουν ισχυρό ιστορικό συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που βλέπουμε σήμερα. Τώρα, 80 χρόνια από την απόβαση των στρατευμάτων και την έναρξη των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Γαλλίας, πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε την παγκόσμια ηγεσία μας σε μια εποχή ανανεωμένης γεωπολιτικής αστάθειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι ενωμένα πίσω από ένα κοινό σύνολο μηνυμάτων που έχουμε μεταφέρει τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους, μεταξύ άλλων στις συναντήσεις μας με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Katz και τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammed Mustafa. Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουμε κοινό συμφέρον -αλλά και κοινή ευθύνη- να παίξουμε τον ρόλο μας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ και των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και της σταθερότητας της περιοχής στο σύνολό της.

Όλα τα μέρη πρέπει να επικεντρωθούν στις πρόσφατα επανειλημμένες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα. Αυτές οι συνομιλίες αντιπροσωπεύουν μια ζωτική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει αυτή την τρομερή σύγκρουση στη Γάζα. Είναι ένας δρόμος για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Είναι επίσης ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η σταθερότητα σε μια περιοχή που ήδη υποφέρει από τρομερά δεινά και αντιμετωπίζει πολύ χειρότερα.

Η επίσκεψή μας στην αποθήκη της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης είναι μια έντονη υπενθύμιση των φρικτών και απαράδεκτων επιπτώσεων αυτής της σύγκρουσης. Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης από όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζεται με τον χρόνο για να αποτρέψει ένα εκτεταμένο ξέσπασμα πολιομυελίτιδας, αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία εμβολιασμού αν δεν μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

Η ώρα της ειρήνης δεν αργεί πολύ. Το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου σε όλη την περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επενδύσουν τις προσπάθειές τους στη διπλωματία. Οποιαδήποτε ιρανική επιθετικότητα θα είχε καταστροφικές συνέπειες, ιδίως υπονομεύοντας τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία δεν είναι οι μόνες που τονίζουν τη σημασία της επείγουσας διπλωματίας για την αποφυγή περαιτέρω συγκρούσεων. Έχουμε μιλήσει και οι δύο με τους ομολόγους μας σε όλη την περιοχή και πέραν αυτής, οι οποίοι συμμερίζονται την επιθυμία μας για αποκλιμάκωση της τρέχουσας έντασης. Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Διαπραγματευτές του Κατάρ διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στο συντονισμό των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Η επικοινωνία μας με την περιοχή ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η γρήγορη επίτευξη αυτής της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον των Ισραηλινών, των Παλαιστινίων και της περιοχής γενικότερα. Μόνο η επίτευξη συμφωνίας μπορεί να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στις κοινότητες της περιοχής. Μόνο μια συμφωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πρόοδο προς μια λύση δύο κρατών. Είναι ο μόνος μακροπρόθεσμος τρόπος για να επιτευχθεί ασφάλεια, ασφάλεια και εγγύηση αξιοπρέπειας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή δικαιολογίες. Αντίθετα, πρέπει να ενωθούμε όλοι και να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας για να επιφέρουμε ειρήνη.

Μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να επιφέρει την ειρήνη που τόσο χρειαζόμαστε. Για αυτόν τον λόγο, αυτό που θέλουμε δεν είναι μόνο μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά προτρέπουμε επίσης το Ισραήλ, τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο να συμμετάσχουν σε συνομιλίες Υπό την αιγίδα της Αμερικής για την επίλυση των εντάσεων μεταξύ τους με διπλωματικά μέσα, με βάση τις αρχές που ορίζονται στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: Observer

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button