Κόσμος

Κρισιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή: Ανησυχία για πιθανά αντίποινα στο Ισραήλ – Το σχέδιο των τριών φάσεων για κατάπαυση πυρός

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για την αποφυγή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν Χαμάς και Ισραήλ να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για εκεχειρία στις 15 Αυγούστου, ποντάροντας στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, καθώς το Ιράν επιμένει σε δίγλωσση στάση.

Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να υπάρχει μία αποκλιμάκωση καθώς οι πιέσεις είναι αφόρητες με στόχο τη δημιουργία συνθηκών, ώστε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι.

Tο σχέδιο των τριών φάσεων

Υπάρχει το σχέδιο των τριών φάσεων, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αν συμμετέχει το Ισραήλ θα πρέπει να το αποδεχτεί.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για έξι εβδομάδες.

Η δεύτερη φάση «βλέπει» ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες με αντάλλαγμα την απελεύθερωση όλων των ομήρων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Τέλος, η τρίτη φάση προβλέπει να ξεκινήσει ένα πολυετές σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button