Κόσμος

Τι κρύβεται πίσω από την αντιμεταναστευτική βία που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία;

Η Βρετανία έχει συγκλονιστεί από τη βία την τελευταία εβδομάδα, καθώς πλήθη που φώναζαν αντιμεταναστευτικά και ισλαμοφοβικά συνθήματα συγκρούονταν με την αστυνομία. Οι ταραχές τροφοδοτήθηκαν από ακτιβιστές της δεξιάς που χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν παραπληροφόρηση σχετικά με μια επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε τρία κορίτσια κατά τη διάρκεια μιας χορευτικής εκδήλωσης με θέμα την Taylor Swift.

Η βία, από τις χειρότερες στη Βρετανία εδώ και χρόνια, οδήγησε σε εκατοντάδες συλλήψεις, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι οι ταραξίες θα νιώσουν “την πλήρη ισχύ του νόμου”, αφού πέταξαν τούβλα και άλλα βλήματα εναντίον της αστυνομίας, λεηλάτησαν καταστήματα και επιτέθηκαν σε ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Καθώς η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας αγωνίζεται να καταστείλει τις ταραχές και ανακοινώνει έναν “μόνιμο στρατό” εξειδικευμένων αστυνομικών για την αντιμετώπιση των ταραχών, δείτε τι συμβαίνει και γιατί.

Πότε άρχισε η βία;

Οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη Βρετανία σοκαρίστηκαν από αυτό που η αστυνομία περιέγραψε ως “άγρια επίθεση με μαχαίρι”, η οποία σκότωσε τρία κορίτσια ηλικίας 6 έως 9 ετών στις 29 Ιουλίου στο Σάουθπορτ, μια παραθαλάσσια πόλη βόρεια του Λίβερπουλ. Άλλα οκτώ παιδιά και δύο ενήλικες τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 17χρονο ύποπτο. Φήμες, που αργότερα διαψεύστηκαν, κυκλοφόρησαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος ήταν αιτών άσυλο ή μουσουλμάνος μετανάστης.

Την επόμενη μέρα, καθώς ο κόσμος συγκεντρώθηκε για να παρηγορήσει ο ένας τον άλλον και να καταθέσει λουλούδια στο σημείο, εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε τοπικό τζαμί με τούβλα, μπουκάλια και πέτρες. Η αστυνομία δήλωσε ότι οι ταραξίες “πιστεύεται ότι ήταν υποστηρικτές της English Defence League”, μιας ακροδεξιάς ομάδας που οργανώνει αντιμουσουλμανικές διαδηλώσεις από το 2009.

Οι αρχές προχώρησαν την 1η Αυγούστου στο ασυνήθιστο βήμα να ταυτοποιήσουν τον ανήλικο ύποπτο σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις φήμες για την ταυτότητά του, οι οποίες τροφοδοτούσαν τη βία.

Ο Axel Muganwa Rudakubana κατηγορείται για τρεις κατηγορίες δολοφονίας και 10 κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας. Ο ύποπτος γεννήθηκε στην Ουαλία το 2006 και μετακόμισε στην περιοχή του Σάουθπορτ το 2013. Οι γονείς του κατάγονταν αρχικά από τη Ρουάντα.

Πώς εξαπλώθηκε η βία;

Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε πολλά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ακροδεξιοί ακτιβιστές κυκλοφόρησαν παραπληροφόρηση σχετικά με την επίθεση, σύμφωνα με την κυβέρνηση και την αστυνομία.

Λιγότερο από δύο ώρες μετά το μαχαίρωμα, ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γνωστός ως European Invasion ανέφερε ότι ο δράστης “φέρεται να είναι μουσουλμάνος μετανάστης”. Ο ισχυρισμός που αναρτήθηκε στο X εμφανίστηκε αργότερα στο Facebook και το Telegram, σύμφωνα με την Logically, μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποιεί τεχνητή και ανθρώπινη νοημοσύνη για την καταπολέμηση της διαδικτυακής προπαγάνδας.

Η φήμη περιλαμβανόταν σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Channel 3Now, έναν ιστότοπο με ύποπτους δεσμούς με τη Ρωσία, δήλωσε η Logically. Το άρθρο αναφέρθηκε στη συνέχεια από ειδησεογραφικούς οργανισμούς που συνδέονται με το ρωσικό κράτος, συμπεριλαμβανομένων των RT και Tass.

“Είναι πιθανό ότι το Channel 3Now είναι ένα ρωσικό περιουσιακό στοιχείο που αποσκοπεί στη διοχέτευση πληροφοριών που προορίζονται να προκαλέσουν διαδικτυακή ζημιά και να δημιουργήσουν διχασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο”, ανέφερε η Logically σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο X.

Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν τους ομοϊδεάτες τους να συμμετάσχουν στους τύπους αναταραχών που βλέπουν στο διαδίκτυο, δήλωσε η Stephanie Alice Baker, κοινωνιολόγος στο City University του Λονδίνου που μελετά τη συμπεριφορά του πλήθους και την ακροδεξιά.

“Υπάρχει πάντα ένα σημείο καμπής όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ενθαρρυμένοι και ενεργοποιημένοι για να ενεργήσουν σύμφωνα με αυτά τα συναισθήματα, και είναι συνήθως όταν βλέπουν άλλους να κάνουν το ίδιο πράγμα, σωστά;”, είπε.

Πού σημειώθηκαν οι αναταραχές;

Περισσότερες από δώδεκα πόλεις έχουν εμπλακεί στις ταραχές, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, το Χάρτλπουλ, το Μάντσεστερ, το Μίντλεσμπορο, το Χαλ, το Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Μπέλφαστ, το Νότιγχαμ και το Λιντς.

Μερικά από τα χειρότερα επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή, όταν εκατοντάδες ταραξίες εισέβαλαν σε ένα Holiday Inn Express που στεγάζει αιτούντες άσυλο στην πόλη Ρόδεραμ, έξω από το Μπέρμιγχαμ. Αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ δέχθηκαν ρίψεις με τούβλα και καρέκλες καθώς προσπαθούσαν να υπερασπιστούν το ξενοδοχείο από τους επιτιθέμενους που έσπασαν με κλωτσιές τα παράθυρα και έσπρωξαν μέσα έναν φλεγόμενο κάδο απορριμμάτων. Ώρες αργότερα, μια άλλη ομάδα επιτέθηκε σε ξενοδοχείο στο Τάμγουορθ, 70 μίλια νοτιότερα.

Ποιο είναι το ιστορικό αυτής της βίας;

Οι ταραξίες εκμεταλλεύονται τις εντάσεις που υποβόσκουν εδώ και καιρό σχετικά με τη μετανάστευση και, πιο πρόσφατα, τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα διασχίζοντας τη Μάγχη με φουσκωτές βάρκες.

Οι ανησυχίες αυτές αποτέλεσαν κεντρικό θέμα στις εκλογές του περασμένου μήνα, με τον πρώην πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να υπόσχεται να σταματήσει τις βάρκες απελαύνοντας τους “παράνομους μετανάστες” στη Ρουάντα. Αν και ο σημερινός πρωθυπουργός Keir Starmer ακύρωσε το σχέδιο αφού κέρδισε μια σαρωτική νίκη, υποσχέθηκε να μειώσει τη μετανάστευση συνεργαζόμενος με άλλα ευρωπαϊκά έθνη και επιταχύνοντας την απομάκρυνση των αποτυχημένων αιτούντων άσυλο.

Την απογοήτευση των ψηφοφόρων τροφοδοτούσε η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης να στεγάσει αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχεία με κόστος 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) πέρυσι. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο της αποτυχίας των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς η κυβέρνηση αγωνιζόταν να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό.

Η επίθεση στην τάξη του χορού τροφοδοτεί τα λανθάνοντα αισθήματα δυσαρέσκειας, δήλωσε ο Baker.

Αυτές είναι εντάσεις που βλέπετε σε πολλές χώρες αυτή τη στιγμή. Θα συμπεριλάμβανα σε κάποιο βαθμό και τις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν αναδυόμενα αισθήματα εθνικισμού, η αίσθηση ότι οι άνθρωποι μένουν πίσω, η αίσθηση ότι οι ελευθερίες των ανθρώπων στερούνται, ότι διακυβεύεται η κυριαρχία του έθνους“, είπε. “Και πολλά από αυτά συμπίπτουν πραγματικά με την αύξηση της μετανάστευσης και την κρίση του κόστους ζωής”.

Έχει ανταποκριθεί επαρκώς η αστυνομία;

Ενώ η αστυνομία έχει εργαστεί σκληρά για να αποκαταστήσει την τάξη, έχει πληγεί από την ανεπαρκή πληροφόρηση, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να ανταποκρίνονται στις διαδηλώσεις αντί να λαμβάνουν μέτρα για να τις αποτρέψουν, δήλωσε ο Peter Williams, πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας που τώρα είναι ανώτερος λέκτορας στο Κέντρο Προηγμένων Σπουδών Αστυνόμευσης του Λίβερπουλ.

“Αν ήξεραν πού θα συμβούν, προφανώς θα μπορούσαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό”, δήλωσε στο Associated Press.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από τις περικοπές του προϋπολογισμού που διέλυσε σε μεγάλο βαθμό την αστυνόμευση της γειτονιάς, δήλωσε ο Williams. “Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα για την αστυνόμευση της γειτονιάς είναι ότι έχεις μια συνεπή ροή πληροφοριών”, είπε. “Λοιπόν, αυτό λείπει”, ιδίως στις μειονοτικές περιοχές.

Πηγή: AP

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button