Νεκταρία Κοκκινάκη στο Τύπος TV: «Δεν είμαι σεφ, αλλά αυτοδίδακτη απλή μαγείρισσα»
Πρέσβειρα της κρητικής, παραδοσιακής κουζίνας έχει γίνει η Νεκταρία Κοκκινάκη, η γλυκιά μαγείρισσα από το Λασίθι, που έχει διατηρήσει την κρητική διάλεκτο στον τρόπο ομιλίας της, κάτι που την κάνει ακόμα πιο μοναδική.
Η Νεκταρία «μπήκε» στα σπίτια μας από τη μικρή οθόνη, μαγειρεύοντας στις εκπομπές της Φαίης Σκορδά και της Ελεονώρας Μελέτη «Mega καλημέρα», ενώ τον χειμώνα την είδαμε να μεταδίδει τις γνώσεις της και να μας «κερνά» νοστιμότατες συνταγές από την πατρίδα της και όχι μόνο, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ 1 και ειδικότερα της πολύ επιτυχημένης εκπομπής «Στούντιο 4».
Είναι υπερήφανη για τον φιλόξενο χώρο, το «Nektaria’s Kitchen», που έχει δημιουργήσει στο χωριό της, το μικρό Καβούσι Λασιθίου, που όμως τείνει να γίνει όλο και πιο γνωστό στο εξωτερικό, καθώς εκεί υποδέχεται επισκέπτες από διάφορες χώρες, καθώς και Γάλλους σεφ, στους οποίους μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις, τα μυστικά και τις μοναδικές συνταγές γιαγιάδων που της εμπιστεύτηκαν από τα κιτάπια τους τη δική τους μαγειρική τέχνη. Το όνομα της Νεκταρίας Κοκκινάκη τείνει να γίνει όλο και περισσότερο γνωστό στο εξωτερικό, μέσα από τα σεμινάρια γευσιγνωσίας που διοργανώνει.
Η φιλοξενία της είναι παροιμιώδης. Μόλις περάσεις το κατώφλι του χώρου της, νοιώθεις οικεία, σαν στο σπίτι σου. Εκείνη θα σε πάει στο μποστάνι της απ’ όπου προμηθεύεται τις πρώτες ύλες, ολόφρεσκα χόρτα και λαχανικά, για να αρχίσει σε λίγο να δημιουργεί τα μοναδικά πιάτα της, που κρατούν ακλόνητη τη σχέση τους με την παραδοσιακή κρητική κουζίνα. «Μαγειρεύω τα πάντα, αλλά αγαπώ πολύ να συνδυάζω το κρέας με τα λαχανικά», μας λέει η ίδια. Δεν τα συνδυάζει απλά, αλλά τα απογειώνει, θα λέγαμε εμείς. Για αυτό άλλωστε έγινε και πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής από το ευρωπαϊκό δίκτυο MD. Net.
Η σχέση με την κουζίνα και το μαγείρεμα ξεκίνησε από τα παιδικά σας χρόνια;
Από μικρή είχα αγάπη στην κουζίνα. Πού με έχανες, πού με έβρισκες, ήμουν μπερδεμένη στα πόδια της μάνας μου στην κουζίνα, την ώρα που μαγείρευε, ώστε να παρακολουθώ ό,τι έκανε, να μαθαίνω δίπλα της. Ημουν μόλις οκτώ ετών και μπορούσα να φτιάξω νοστιμότατα ντολμαδάκια.
Εκτός από τη μητέρα σας υπήρξαν και άλλες γυναίκες από τις οποίες επηρεαστήκατε;
Είχα δύο γιαγιάδες πολύ δυναμικές γυναίκες, από τις οποίες επηρεάστηκα πολύ. Αυτές με μπόλιασαν με τη γνώση και το μεράκι τους. Η μία ήταν από τη Μικρά Ασία, όπου επίσης έχουν μεγάλη παράδοση στο μαγείρεμα και στις παραδοσιακές συνταγές, και η άλλη Κρητικά. Νιώθω ότι αυτοί οι δύο τόποι δημιουργούν ένα μαγικό σταυροδρόμι πολιτισμού και στη γεύση. Στο Γυμνάσιο, κάτι με ωθούσε κι έτσι άρχισα να μαζεύω συνταγές, όχι μόνο από τις δύο γιαγιάδες μου, αλλά και από τις άλλες γειτόνισσες, θείες και παππούδες σε διάφορα χωριά της Κρήτης.
Ξεκινήσατε από το μικρό Καβούσι, μπήκατε στην τηλεόραση και γυρίζετε τον κόσμο. Το περιμένατε;
Είναι ένα μοναδικό θαύμα που ήρθε στη ζωή μου. Ενα παιδικό όνειρο πραγματοποιήθηκε, μέσα από μια δύσκολη και συνάμα απίθανη διαδρομή, με αρχή και συνέχεια, ελπίζω. Εκανα το χόμπι μου δουλειά και νιώθω τυχερή. Λαμβάνω μεγάλη αγάπη από τον κόσμο στο site μου «Κρητικές γεύσεις» και προσκλήσεις από το εξωτερικό. Πράγματι, είναι μαγικό. Και να φανταστείτε πως ήμουν λογίστρια για πολλά χρόνια και μόλις πριν από ενάμιση χρόνο έκλεισα το γραφείο μου! Επίσης είμαι μητέρα δύο υπέροχων μικρών αγοριών, του Αριστομένη και του Ανέστη. Ομως και σήμερα δεν είμαι ούτε νιώθω σεφ, είμαι μια αυτοδίδακτη απλή μαγείρισσα που επιθυμώ να διασώσω και να διαδώσω τις συνταγές του τόπου μου.
Μάλιστα δεν θελήσατε να αλλάξετε τον κρητικό τρόπο ομιλίας σας; Το σκεφτήκατε ποτέ;
Στα πρώτα μου τηλεοπτικά βήματα σε τοπικούς σταθμούς της Κρήτης μού έλεγαν πως δεν θα κάνω καριέρα με την κρητική διάλεκτο, την οποία εγώ δεν ήθελα να αποχωριστώ! Ξεκίνησα κάποια μαθήματα ορθοφωνίας, μα ένιωθα πιο μεγάλο ζόρι για το πώς θα τα πω, παρά πώς θα μαγειρέψω. Και έτσι τα παράτησα!
Πώς έγινε η αρχή και προέκυψε η πρώτη συνεργασία με τη Φαίη Σκορδά;
Πρέπει να πω ότι η Φαίη μού άνοιξε τον δρόμο και θα το θυμάμαι για πάντα. Εστειλα στην εκπομπή της ένα μέιλ, έπειτα από παρότρυνση μίας φίλης μου, και δέκα ημέρες μετά, η παραγωγή με κάλεσε στην Αθήνα.
Σήμερα έχετε ανοίξει τα φτερά σας στο εξωτερικό. Πώς προέκυψε;
Τα καλοκαίρια υποδέχομαι στον χώρο μου, το Nektarias Kitchen (στο χωριό Πλάτανος), τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφους από Ευρώπη και Αμερική, τουρίστες και επαγγελματίες ξένους σεφ που επιθυμούν να μυηθούν στην κρητική κουζίνα. Πρόσφατα μάλιστα φιλοξένησα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, ανάμεσα στα οποία και η κόρη της βασίλισσας Σοφίας, η πριγκίπισσα Χριστίνα. Ηταν μεγάλη μου τιμή που έφαγαν από τα χέρια μου παραδοσιακές συνταγές, με αγνά, φρέσκα υλικά. Τους έμαθα να χορεύουν κρητικούς χορούς, να μαγειρεύουν ντολμαδάκια και ψάρι κακαβιά, ενώ βάλαμε και στον ξυλόφουρνο αρνί. Πέρασαν πάρα πολύ ωραία και αυτό για μένα είναι σαν βραβείο.
Εχετε ωστόσο και βραβεύσεις;
Τα βραβεία μού δίνουν πρώτα μεγάλη χαρά, αλλά και ώθηση να συνεχίσω και αποτελούν επιβράβευση των κόπων μου. Για δεύτερη χρονιά φέτος, βραβεύθηκε ο χώρος μου, το Nektarias Kitchen, από τον ΣΕΔΙΚ (Σύνδεσμος Δήμων Ελαιοκόμων Κρήτης). Πραγματοποιώ γευσιγνωσίες ελαιολάδου, με γνήσια κρητικά ελαιόλαδα πρώτης ποιότητας, τα οποία προωθώ τόσο μέσα από τη μαγειρική όσο και μέσα από τα μαθήματα. Παράλληλα πηγαίνω όσους επισκέπτονται τον χώρο μου στην αρχαία Ελιά, μια από τις αρχαιότερες μινωικές ελιές, 3.500 ετών. Χρειάζονται 25 άτομα να ανοίξουν τα χέρια τους για να αγκαλιάσουν τον κορμό της. Είναι εμπειρία να στέκεσαι κάτω από τον ίσκιο αυτής της ιστορικής ελιάς. Εκανα γευσιγνωσία ελαιόλαδου στην αρχαία ελιά και στα μέλη της βασιλικής ισπανικής οικογένειας που με επισκέφθηκαν πρόσφατα.
Επόμενα σχέδια;
Συνεχίζω όπως ξεκίνησα, συλλέγοντας παραδοσιακές συνταγές από γιαγιάδες και παππούδες, σε χωριά όλης της χώρας, ενώ έχω κυκλοφορήσει, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το «Σαρανταβότανό» μου, ένα τσάι-«βόμβα» υγείας για τον οργανισμό που αποτελεί μια σοβαρή δουλειά και πρόταση, που την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Πρόκειται για ένα μυστικό από τα βουνά της Κρήτης που διασώθηκε από γενιά σε γενιά, μία παραδοσιακή συνταγή με αγνά υλικά που κλείνει μέσα της τη θεραπευτική σοφία της φύσης και την αρχέγονη δύναμη της γης να γαληνεύει σώμα και πνεύμα. Τον προσεχή Μάρτιο θα ξεκινήσω μαθήματα μαγειρικής στην Αμερική. Θα ταξιδέψω σε διάφορες πόλεις και θα μεταφέρω τις γνώσεις μου για την κρητική παραδοσιακή κουζίνα και όχι μόνο.
Ποιο είναι το μότο σας για τη ζωή;
Αυτό που λέει ο Νίκος Καζαντζάκης, «αν δεν φτάσεις στον γκρεμό, φτερά στην πλάτη δεν βγάζεις»!
Info: Νεκταρία Κοκκινάκη, https://www.kritikes-geuseis.gr/, https://sarantabotano.gr/ηγή: eleftherostypos.gr
Πηγή: thecaller.gr