Αθλητικά

Ένας σπρίντερ… δημιούργησε τη φετινή υπερομάδα της μπασκετικής Team USA

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν “βγάλει” αρκετούς σπουδαίους σπρίντερ τα τελευταία χρόνια. Από τους Τάισον Γκέι και Τζάστιν Γκάτλιν που ηττήθηκαν κατά κράτος από τον θρυλικό Γιουσέιν Μπολτ, έως τους Φρεντ Κέρλι και Κρίσταν Κόουλμαν. Το νεότερο μέλος αυτής της… παρέας είναι ο Νόα Λάιλς. Στα 27 του χρόνια, βρίσκεται στο peak της αθλητικής του καριέρας και πρωταγωνιστεί στα αγωνίσματα των σπρίντερ. Πρόσφατα αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ενώ σε λίγες ημέρες θα διεκδικήσει στο Παρίσι την ύψιστη τιμή -ή το απόλυτο βραβείο αν προτιμάτε- για έναν αθλητή. Ο λόγος για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Πως γίνεται όμως αυτός ο άνθρωπος να είναι ίσως ο βασικότερος λόγος που δημιουργήθηκε η υπερομάδα της μπασκετικής Team USA και βρίσκεται στη Γαλλία; Η απάντηση είναι πως στην Αμερική όλα γίνονται…

Βλέπετε, πριν από 11 μήνες, ο Λάιλς, έχοντας κατακτήσει το χρυσό στα 100 και τα 200 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης έκανε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μια δήλωση που… ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Αυτή αφορούσε τον όρο “Παγκόσμιος Πρωταθλητής”. Ο ίδιος τον κέρδισε στον στίβο. Υπάρχουν όμως κάποιοι άλλοι, οι οποίοι λανθασμένα ή τεχνηέντως τον… φορούν, χωρίς να το αξίζουν πραγματικά. Το πιο τρανό παράδειγμα αυτής της κατάστασης αφορά το ΝΒΑ. Για κάποιον -άγνωστο έως τώρα- λόγο, η ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα του “μαγικού κόσμου” αναφέρεται ως “NBA World Champions”, ήτοι “Παγκόσμιοι Πρωταθλητές ΝΒΑ”.

Οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει πόσο εξωφρενικό ακούγεται αυτό. Όχι επειδή η πρωταθλήτρια ομάδα του ΝΒΑ δεν είναι η καλύτερη στον κόσμο. Αντιθέτως, μάλλον είναι. Αυτό το “μάλλον” όμως είναι το ζήτημα. Διότι μπορεί στη θεωρία οι φετινοί Μπόστον Σέλτικς για παράδειγμα να είναι καλύτεροι από κάθε άλλη ομάδα του πλανήτη, όμως στην πράξη οι “Κέλτες” είναι Πρωταθλητές Αμερικής και μόνο. Το ΝΒΑ άλλωστε είναι ένα εθνικό πρωτάθλημα με 29 ομάδες από τις ΗΠΑ και μια από τον Καναδά.

Όλα τα παραπάνω τόνισε και ο Λάιλς όταν είπε το περίφημο «World champions of what? The United States?», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Τι παγκόσμιοι πρωταθλητές; Των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Η συγκεκριμένη δήλωση δεν άρεσε σε αρκετούς συμπατριώτες του που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Ο Κέβιν Ντουράντ, ο Ντέβιν Μπούκερ και ο Τζέισον Τέιτουμ ήταν μόνο μερικοί εξ αυτών. Τον υποτίμησαν, τον χλεύασαν, όμως δεν ξέχασαν αυτό που είπε. Ο λόγος που δεν το ξέχασαν είναι επειδή πρόκειται για που ισχύει 100%.

Ένας τίτλος είναι κάτι δεδομένο. Δεν μεταφέρεται, δεν μεταφράζεται, δεν τροποποιείται. Οι Χόλιντεϊ, Τέιτουμ και Γουάιτ των Σέλτικς δεν είναι πρωταθλητές κόσμου. Μπορούν όμως να ανέβουν στην κορυφή του μπασκετικού πλανήτη, έστω σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Πως; Μα φυσικά μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για αυτό και δέχθηκαν να είναι μέλη της φετινής Team USA. Για αυτό και ήρθαν μαζί τους παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Στεφ Κάρι και ο Άντονι Έντουαρντς. Διότι αυτό που είπε ο Λάιλς ισχύει απόλυτα και φυσικά όταν -και αν- κατακτήσουν το χρυσό στο Παρίσι δεν θα τον διαψεύσουν. Αντιθέτως, θα τον επιβεβαιώσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό, διότι τότε όντως θα είναι οι κορυφαίοι του κόσμου. Ίσως μάλιστα να πρέπει να του δώσουν κι εκείνου ένα μετάλλιο, για τη… χάρη που τους έκανε όταν τους έθιξε τον εγωισμό και τους έδωσε κίνητρο για να αγωνιστούν ξανά με τη φανέλα της πατρίδας τους.

Πηγή: ertsports.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button