Ερχονται ισχυρά φοροκίνητρα για «επενδυτικούς αγγέλους» και έρευνα
Ερχονται ισχυρά φοροκίνητρα για «επενδυτικούς αγγέλους» και έρευνα
Διπλασιασμό των υπερεκπτώσεων δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη και τριπλασιασμό των φορολογικών εκπτώσεων για «επενδυτικούς αγγέλους» προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, με διατάξεις νόμου οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Το σχετικό νομοσχέδιο είχε σχεδιαστεί να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά η συζήτηση μεταφέρεται για την πρώτη συνεδρίαση του φθινοπώρου καθώς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν έχουν κλείσει ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η δραστική απλοποίηση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, όπου σήμερα οι διατάξεις είναι διάσπαρτες σε τρεις διαφορετικούς νόμους (ορισμένες διατάξεις ανατρέχουν ακόμα και στο 1970), με την πολυνομία να συνιστά ουσιαστικό εμπόδιο στη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα επιδιώκεται σε συνεννόηση με την Κομισιόν διεύρυνση των κινήτρων συγχωνεύσεων κατά την απορρόφηση μικρών από μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο σε μεσαίες, όπως ισχύει σήμερα, με μείωση φορολογίας από 30% έως και 50% για εννιά χρόνια στην εταιρεία που προκύπτει από τη συγχώνευση. Τις τελικές διατάξεις επεξεργάζονται οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Ζωή Ράπτη.
Για τις υπερεκπτώσεις δαπανών έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό υπερέκπτωσης δαπανών από 100% σχεδιάζεται να αυξηθεί στο 250% στην περίπτωση όπου υπάρχει συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και στο 250% για μικρές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένες δαπάνες θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στο 200% και 250% αντίστοιχα, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, μειώνοντας έτσι τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Προϋπόθεση βεβαίως είναι να πιστοποιηθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες κατά τη χρήση του προηγούμενου έτους και να υπάρξει η σχετική βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Επιπρόσθετα, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας άνω των 60.000 ευρώ είναι απαραίτητη η υποβολή έκθεσης ελέγχου από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία για την πραγματοποίηση των δαπανών.
Επενδυτικοί άγγελοι
Για τους «επενδυτικούς αγγέλους», η διεύρυνση των φορολογικών κινήτρων είναι καταλυτική προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, « επενδυτικός άγγελος» ορίζεται ο «φορολογούμενος-φυσικό πρόσωπο, φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή εξωτερικού, κάτοχος ελληνικού ΑΦΜ, ο οποίος εισφέρει χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την εν γένει ανάπτυξή τους».
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ο «επενδυτικός άγγελος» μπορεί να τύχει του δικαιώματος έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αγγίζουν το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να δοθούν σε έως τρεις διαφορετικές startups και η κάθε μία από αυτές μπορεί να λαμβάνει έως και 100.000 ευρώ.
Οι φοροαπαλλαγές φτάνουν έως και το 50% της επένδυσης, επομένως με βάση τα ισχύοντα, ένας «επενδυτικός άγγελος» μπορεί να μειώσει το φορολογητέο του εισόδημα έως και 150.000 ευρώ κατ’ έτος, εφόσον επενδύσει 300.000 ευρώ (τρεις φορές επί 100.000 ευρώ) σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Με τις προωθούμενες αλλαγές, το όριο επένδυσης των 100.000 ευρώ αυξάνεται σε 300.000 για έως τρεις επενδύσεις κατ’ έτος, με αποτέλεσμα να φτάνει και 900.000 ευρώ και η κάθε μία επένδυση μπορεί να οδηγήσει σε φοροαπαλλαγή έως 150.000 ευρώ ή συνολικά 450.000 ευρώ.
Οι επενδύσεις θα πραγματοποιούνται μέσω αύξησης του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου της κάθε νεοφυούς επιχείρησης, με την έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών μεριδίων αντίστοιχα, και η καταβολή του ποσού θα πραγματοποιείται μέσω μεταφοράς από τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί ο «επενδυτικός άγγελος» στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε εταιρικό λογαριασμό της νεοφυούς επιχείρησης στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, η εισφορά κεφαλαίου θα πρέπει να δηλώνεται από τη νεοφυή επιχείρηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Elevate Greece». Η δήλωση οφείλει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία καταχώρησης της αύξησης κεφαλαίου στο Γ.Ε.ΜΗ. και να περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ΚΥΑ, την επωνυμία και τον Α.Φ.Μ. της νεοφυούς επιχείρησης, το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και τον Α.Φ.Μ. του «επενδυτικού αγγέλου», το ποσό της εισφοράς κεφαλαίου και την ημερομηνία καταβολής του.
Πηγή: thecaller.gr