Κόσμος

Το στοίχημα της βιωσιμότητας της ιστορικής συμφωνίας ενότητας των παλαιστινιακών οργανώσεων εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις έφτασαν σήμερα στο Πεκίνο σε μια ιστορική συμφωνία εθνικής ενότητας με στόχο τη διατήρηση ελέγχου στη Λωρίδα της Γάζας από τους Παλαιστίνιους όταν ολοκληρωθεί ο πόλεμος με το Ισραήλ στον θύλακα.

Μετά από τρεις ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων, όπως διαβεβαιώνουν οι Κινέζοι διαμεσολαβητές, μπήκαν οι βάσεις για μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης που θα κυβερνήσει τη μεταπολεμική Γάζα μέσω αυτής της συμφωνίας που υπεγράφη όχι μόνο από τους δύο μακροχρόνιους αντιπάλους στο παλαιστινιακό στρατόπεδο, τη Χαμάς και τη Φατάχ, αλλά και άλλες 12 παλαιστινιακές ομάδες.

Όπως δήλωσε ο Μουσταφά Μπαργκούτι, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, μιας από τις 14 οργανώσεις που υπέγραψαν τη συμφωνία, η συμφωνία προχωρά «πολύ πιο μακριά» από οποιαδήποτε άλλη που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, είπε ότι τα τέσσερα κύρια στοιχεία της είναι η ίδρυση μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο σχηματισμός ενοποιημένης παλαιστινιακής ηγεσίας πριν από τις μελλοντικές εκλογές, η ελεύθερη εκλογή ενός νέου Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου και μια γενική δήλωση ενότητας ενόψει των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης διευκρίνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ήταν ο κύριος παράγοντας που παρακίνησε όλες τις πλευρές να παραμερίσουν τις διαφορές τους και κατέληξε λέγοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά να ενωθούν οι Παλαιστίνιοι και να αγωνιστούν μαζί ενάντια σε αυτήν την τρομερή αδικία».

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Mussa Abu Marzuk, υπογράφει τη Διακήρυξη του Πεκίνου (Photo by Pedro PARDO / POOL / AFP)

Η διαφαινόμενη σύγκλιση μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ αποτελεί σημείο καμπής για τις εσωτερικές παλαιστινιακές σχέσεις. Οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν σκληροί αντίπαλοι από τότε που ξέσπασε η εμφύλια σύγκρουση το 2006, όταν η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και η οποία υποστηρίζει την ένοπλη αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής.

Από την άλλη, η Φατάχ έχει μερικό διοικητικό έλεγχο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής και ευνοεί τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις για την επιδίωξη του στόχου της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.

Στο παρελθόν, αρκετές προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο οργανώσεων απέτυχαν, όμως οι εκκλήσεις για συνεννόηση αυξάνονται από όλες τις πλευρές, καθώς ο πόλεμος με το Ισραήλ συνεχίζεται, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να κυβερνήσει τον θύλακα μετά το τέλος των συγκρούσεων.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναφέρεται ως «Διακήρυξη του Πεκίνου», ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι «η συμφιλίωση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα για τις παλαιστινιακές οργανώσεις, όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας».

Η Κίνα ιστορικά στέκεται θετικά απέναντι στο παλαιστινιακό αίτημα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει επανειλημμένα ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τον τερματισμό του πολέμου.

Πηγές: AFP, CNN, Al Jazeera

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button