Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναρρώνει μετά την αποφυλάκισή του με τα παιδιά και τη σύζυγό του σε παραλία της Αυστραλίας
Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, συνεχίζει την ανάρρωσή του, με τα παιδιά και τη σύζυγό του σε μια παραλία στην Αυστραλία, σχεδόν ένα μήνα μετά την απελευθέρωσή του μετά τη μακρά δικαστική του μάχη για να αποφύγει την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ασάνζ δεν έκανε καμία δήλωση όταν επέστρεψε στην Αυστραλία στις 26 Ιουνίου, αφού σφράγισε ένα σύμφωνο με τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ στο οποίο δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα να ανακτήσει την ελευθερία του, και παρέμεινε μακριά απο τα φώτα των μέσων ενημέρωσης από τότε.
Μετά την επιστροφή του, η Στέλλα απαίτησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον σύζυγό της να αναρρώσει και να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή, αφού πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα προηγούμενα επτά ως πρόσφυγας στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει νομικές αξιώσεις.
Η φιγούρα του Ασάνζ συνεχίζει να πυροδοτεί διχασμούς, καθώς η συντηρητική αντιπολίτευση προτρέπει να μην του δοθεί η ιδιότητα του «ήρωα», αν και οι υποστηρικτές του δημοσιεύουν συνεχώς αφιερώματα στον ακτιβιστή στα κοινωνικά δίκτυα.
Το WikiLeaks έγινε παγκοσμίως γνωστό το 2010 αφού διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες μυστικά ή ευαίσθητα έγγραφα που αποκάλυπταν μυστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και τη βάση του Γκουαντάναμο.
Αρχικά κρατούμενος στο Λονδίνο το 2010 κατόπιν αιτήματος της Σουηδίας για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, που είχε ήδη κατατεθεί, ο Ασάνζ, κατόπιν προσωρινής απελευθέρωσης, κατέφυγε από το 2012 στην Πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα λόγω φόβου ότι η ευρωπαϊκή χώρα θα διευκόλυνε τη μεταγενέστερη για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2019, ο ακτιβιστής εκδιώχθηκε από τη διπλωματική αντιπροσωπεία και συνελήφθη από την αγγλική αστυνομία εν μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετώπισε μέγιστη ποινή 175 ετών φυλακή.
Πηγή: ertnews.gr
Πηγή: thecaller.gr