Κόσμος

Λαβρόφ: Ο δυτικός κόσμος ερμηνεύει τον Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο με στρεβλό και επιλεκτικό τρόπο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε εκ νέου την Τρίτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια διεθνή τάξη που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και έναν δυτικό κόσμο που «ερμηνεύει τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο με στρεβλό και επιλεκτικό τρόπο, στις οδηγίες του Λευκού Οίκου», αλλά οι κατηγορίες του αμφισβητήθηκαν έντονα από τους πρεσβευτές της ΕΕ και των ΗΠΑ, σύμφωνα με την EFE.

Η Ρωσία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα και έχει προγραμματίσει μια «ad hoc» σύνοδο για την παγκόσμια τάξη με τίτλο «Πολυεθνική συνεργασία προς το συμφέρον ενός πιο δίκαιου, δημοκρατικού και βιώσιμου κόσμου», αγαπημένο θέμα της διπλωματίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως σε κάθε εμφάνιση του Λαβρόφ στον ΟΗΕ, η Ρωσία επέκρινε τη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την υποεκπροσώπηση της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και το υπερβολικό βάρος των δυτικών χωρών στις εκτελεστικές δομές της Γραμματείας του ΟΗΕ γύρω από τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιπλέον, κατηγόρησε το de facto μονοπώλιο της «Δύσης» (κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ) επί των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το πραγματικό βάρος των μη δυτικών κέντρων ανάπτυξης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λαβρόφ παρέπεμψε στον Τζορτζ Όργουελ με μια φράση από τη «Φάρμα των Ζώων». Το έργο του Τζορτζ Όργουελ που θεωρείται άγρια ​​σάτιρα της Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν, για να επεξηγήσει την άποψή του, επαινώντας τον προειδοποιητικό του χαρακτήρα: «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από άλλα». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η φράση «προέβλεψε την ουσία αυτής της παγκόσμιας τάξης».

Στη συνέχεια, ο Ρώσος υπουργός επέμεινε ότι οι ΗΠΑ «δήλωσαν τη δική τους εξαίρεση» όσον αφορά τους παγκόσμιους κανόνες – και απαρίθμησε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου με τα οποία δεν συμμορφώθηκαν πρόσφατα – αλλά «απαιτούν άνευ όρων υποταγή από τους συμμάχους τους, ακόμη και εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων».

Λίγο πριν ο Λαβρόφ απευθυνθεί στο Συμβούλιο και αναμένοντας τα λόγια του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, Σταύρος Λαμπριδίνης, εκπροσωπώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ, διάβασε δήλωση στην οποία τόνισε ότι η Ρωσία είναι αυτή που «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια» μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιθέσεων της κατά αμάχων.

Υποστήριξε περαιτέρω τον ρόλο της ΕΕ και των κρατών μελών της, τα οποία «χρηματοδοτούν το ένα τέταρτο του τακτικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ και των οργανισμών του», καθώς και το 42% της διεθνούς συνεργασίας, και απηύθυνε έκκληση σε «αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι πολυμερείς». να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του.
Η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, αμφισβήτησε τις δηλώσεις Λαβρόφ, εκφράζοντας τη λύπη της για «τη διχαστική ρητορική της Ρωσίας και τις επιθέσεις της στη διεθνή αρχιτεκτονική» και υποστήριξε ότι «τα αναπτυσσόμενα έθνη έχουν χρησιμοποιηθεί και καταχραστεί από τη Ρωσία».

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας της είναι η προστασία των «θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας των πεποιθήσεων και της θρησκείας, της ελευθερίας του συνέρχεσθε, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, πού γεννήθηκες ή πώς προσεύχεσαι», και χαρακτήρισε «υποκρισία» την γεγονός ότι μια χώρα επιτρέπει στον εαυτό της να κρατά δημοσιογράφους ή μπασκετμπολίστες για πράξεις που δεν θα ήταν εγκλήματα σε άλλες χώρες.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button