Ελλάδα

Aegean 600: «Οι συνθήκες ήταν ακραίες, ακούσαμε από τον ασύρματο για άνθρωπο στη θάλασσα» – Πώς έχασε τη ζωή της η 40χρονη ιστιοπλόος

Μια 40χρονη υπήκοος Γαλλίας έχασε τη ζωή της όταν χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια αγώνα έπεσε από ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Ισπανίας, στη θάλασσα βορειοδυτικά της Κάσου μαζί με ένα ακόμα 36χρονο μέλος του πληρώματος Ουκρανικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με το λιμενικό, τα δύο άτομα περισυνελέγησαν από τα υπόλοιπα επτά μέλη του πληρώματος του ιστιοφόρου, ενώ η 40χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της.

Ο Ουκρανός υπήκοος είναι καλά στην υγεία του. Στη θαλάσσια περιοχή μετέβη ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού όπου εντόπισε το ιστιοφόρο και το συνόδευσε στο λιμάνι της Κάσου.

Από ιατρό του κέντρου υγείας Κάσου διαπιστώθηκε ο θάνατος της 40χρονης Γαλλίδας η σορός της οποίας πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κάσου.

Οι δραματικές εκκλήσεις μέσω των ασυρμάτων για την ιστιοπλόο

Μάλιστα, αθλητής Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, που επίσης λάμβανε μέρος στον αγώνα, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Δεκατιανοί» για το τραγικό γεγονός.

«Όπως έλεγαν και οι προβλέψεις σε εκείνο το σημείο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, στο Καρπάθιο, ξέραμε ότι θα περιμένουμε πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε η προετοιμασία και του πληρώματος και των κυβερνητών του κάθε σκάφους θα έπρεπε να είναι η ανάλογη. Οι συνθήκες ήταν ακόμη πιο δύσκολες απ’ ό,τι περιμέναμε, είχε 45 με 60 κόμβους αέρα, που θέλει τεράστια προσοχή.

«Ακούσαμε το περιστατικό στον ασύρματο, ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, έγιναν όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις, έστειλαν το στίγμα, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός, οι συνθήκες δυσκόλεψαν.

«Ακούγαμε την επιχείρηση όπως εξελισσόταν, δόθηκε το στίγμα από τη θάλασσα, ακούγαμε τους ανθρώπους από το ελικόπτερο και το ράδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Και πρόσθεσε ότι «οι συνθήκες ήταν ακραίες». Στην ερώτηση αν ο αγώνας θα έπρεπε να έχει διακοπεί λόγω των συνθηκών ο κ. Αντωνόπουλος εξήγησε ότι το πλήρωμα κάθε σκάφους κάνει αυτό που θέλει, επιλέγει αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει.

«Ο αγώνας δεν έχει καμία σχέση αν συνεχίζεται, μπορεί ανά πάσα στιγμή κάθε σκάφος να κάνει ό,τι θέλει, να εγκαταλείψει, να αλλάξει πανιά κλπ.

Αυτο που μας μαθαίνεουν είναι «η ασφάλεια πρώτα», μας λένε δεν μας ενδιαφέρει ο αγώνας, ο εξοπλισμός, αρκεί να μην κινδυνέψει άνθρωπος».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button