Ελλάδα

Οι επιπτώσεις του bullying: Σωματικά συμπτώματα και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές – Τι εξηγούν οι ειδικοί

H αύξηση της βίας μεταξύ ανηλίκων στα σχολεία διογκώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Περιστατικά -εντός και εκτός προαυλίων- γίνονται όλο και πιο σκληρά, ενώ πολλά θύματα σχολικού εκφοβισμού (bullying) δυσκολεύονται να αποτινάξουν το ψυχικό βάρος της κακοποίησής τους.

Στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» φτάνουν μαθητές και μαθήτριες από το δημοτικό έως το λύκειο, όταν, πλέον, είναι θορυβώδη τα συμπτώματα που έχει προκαλέσει ο σχολικός εκφοβισμός στην ψυχή και το σώμα τους.

«Άγχος, σχολική άρνηση, πολλές φορές έχουν σωματικά συμπτώματα, πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά,, κάποιες φορές μπορεί να εμφανίσουν και αυτοκαταστροφικού τύπου συμπεριφορές, είτε αυτοτραυματίζονται, ακόμη και απόπειρα αυτοκτονίας (…) Το διάλειμμα και το σχόλασμα από τις πιο ευχάριστες περιόδους στο σχολείο είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές για τα παιδία που υφίστανται μπούλινγκ» επισημαίνει η Κατερίνα Παπανικολάου, καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής – Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

«Ένα απόσπασμα από μια θεραπευτική συνεδρία μιας έφηβης, που είναι ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει και της ποιότητας της σχολικής ζωής» αναφέρει σχετικά η Βασιλική Μουλά, Δρ. Ψυχολογίας, κλινική ψυχολόγος στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

«Είχε πολύ άγχος, έντονο άγχος, δηλαδή κατακλυσμικό, δεν μπορούσε να λειτουργήσει καλά και έπεσε και η επίδοσή της, Επειδή οι γονείς της ήταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανησύχησαν. Συνήθως έτσι γίνεται» αναφέρει για περιστατικό με 15χρονη, η κ. Μουλά.

Κάθε παιδί μπορεί να τύχει θυματοποίησης, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Υπάρχουν, όμως και παιδιά, που μπορέί να είναι πιο ευάλωτα, αναφέρουν οι επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν το ρόλο που παίζει η έγκαιρη διαπίστωση του προβλήματος από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Στο μεταξύ, ένα σχέδιο δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των νέων.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button