Γερουλάνος σε Χατζηδάκη: «Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χτίσει μια πατριωτική οικονομία που μειώνει τις ανισότητες, εσείς αποτύχατε»
Στη μείωση των ανισοτήτων που προκαλεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο πώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, εστίασε στην ομιλία του ο Βουλευτής Α’ Αθήνας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος
Στη μείωση των ανισοτήτων που προκαλεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο πώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, εστίασε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης, με Θέμα: «Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας», ο Βουλευτής Α’ Αθήνας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.
Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο πότε, γιατί, πως και σε τι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
«Το «πότε» είναι προφανές: Χθες. Σε δύο εκλογικές τετραετίες κλείνει το παράθυρο στην εξυπηρέτηση του χρέους. Έρχονται υψηλότεροι τόκοι και χρεολύσια. Αν δεν αλλάξουμε τώρα, η Ελληνική οικονομία θα βρεθεί σύντομα στον τοίχο.
Το «γιατί» πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, είναι επίσης απλό: Διότι, πρέπει να γίνει πιο δυνατό, πιο δίκαιο και πιο διαχρονικό. Δηλαδή, να αποκτήσει προοπτική.
Σήμερα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι ευάλωτο σε διεθνείς κρίσεις. Χρειαζόμαστε 2% ανάπτυξη τον χρόνο. Κάθε χρόνο. Χωρίς εξαιρέσεις. Χωρίς διαλείμματα. Μόνο για να διατηρήσουμε ό,τι φτιάξαμε αυτά τα χρόνια».
«Πώς θα αλλάξει, λοιπόν, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας;» συνέχισε ο Βουλευτής λέγοντας: «Βασική συνθήκη: η διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης. Μόνο αν βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες στο παιχνίδι της ανάπτυξης και τους δώσουμε κίνητρα να διευρύνουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Όσο περισσότεροι παράγουν τόσο περισσότερα παράγουν, τόσο παράγουν πιο ανταγωνιστικά».
Στη συνέχεια, ο Παύλος Γερουλάνος έκανε εκτενείς αναφορές στα 5 εργαλεία που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε «για να διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση»:
1. Τα περιουσιακά στοιχεία που (δεν) εκμεταλλευόμαστε.
2. Τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
3. Τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό.
4. Τις τράπεζες και
5. Το φορολογικό σύστημα.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε: «Με δικό σας λοιπόν σχεδιασμό και αποφάσεις, τα πέντε εργαλεία που μπορούν να διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας, σήμερα διατηρούνται στα ίδια, λίγα, χέρια…
Η δική σας Κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Όχι μόνο διότι αποτύχατε, παρά τον πακτωλό χρημάτων που διαχειρίζεστε, αλλά διότι για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου απαιτούνται τα «3 Σίγμα»: Συνεργασία, συνέχεια και συστήματα. Δηλαδή, δυνατοί και αποκεντρωμένοι θεσμοί».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, τόνισε πως μόνο μια πατριωτική οικονομία, σε συνδυασμό με αποσυγκέντρωση της εξουσίας, θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε να πατάξει τις ανισότητες – και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
«Για να πατάξουμε ανισότητες, πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο. Για να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, πρέπει να διευρύνουμε την παραγωγική βάση. Για να διευρύνουμε την παραγωγική βάση, πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε τον πλούτο. Και για να αποσυγκεντρώσουμε τον πλούτο, πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία.
Με λίγα λόγια, για να πατάξουμε τις ανισότητες πρέπει να φύγει η εξουσία από το Μαξίμου και να πάει όσο πιο κοντά στα παραγωγικά στρώματα γίνεται.
Ποιος θα το κάνει αυτό; Εσείς, που τη μαζέψατε εκεί; Όσο όλη η εξουσία συγκεντρώνεται στο Μαξίμου, οι ένοικοί του έχουν μόνο μάτια για τους φίλους τους.
Δεν μπορούν να δουν τις ανάγκες σε κάθε γωνιά της χώρας. Πόσο μάλλον να τις εξυπηρετήσουν.
Μόνο αν πάμε την εξουσία στη βάση θα αρχίσει η οικονομία να δουλεύει για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και μόνο τότε, θα σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Και μόνο έτσι θα έχουμε χτίσει μία πραγματικά πατριωτική οικονομία. Αυτό όμως, προϋποθέτει Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».
Πηγή: thecaller.gr