Παραβατικότητα ανηλίκων: Διαρκή τα περιστατικά βίας – Ειδικός μιλά για τα βαθύτερα αίτια
Σχεδόν καθημερινά είναι πλέον τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, τα οποία έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις οικογένειες και την κοινωνία και προβληματισμό στους ειδικούς και τις αρχές.
Τελευταίο συμβάν, το ξύλο που έπαιξαν δύο 14χρονες στην Ελευσίνα, υπό τα απαθή βλέμματα συνομηλίκων τους που απλώς βιντεοσκοπούσαν με το κινητό τους. Η παραβατικότητα των νέων επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.
«Έχουμε κρούσματα και στην Ελευσίνα και στη Μαγούλα. Η σημερινή δημοτική Αρχή (είναι) έχει επικοινωνία με την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής σχετικά με την παραβατικότητα ανηλίκων και ζητήσαμε πιο συχνές περιπολίες και δεύτερον επικοινωνήσαμε με τον κ Γιαννόπουλο από το “Χαμόγελο του Παιδιού” για να γίνουν σεμινάρια με την παραβατικότητα ανηλίκων» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Ελευσίνας – Μαγούλας, Χρήστος Τρυπιτσίδης.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι υποθέσεις κλοπών που αφορούν σε ανήλικους αυξήθηκαν από 734 με 909 δράστες το 2022, σε 965 και 1.255 δράστες το 2023.
Μόνο το 2023, την Αστυνομία απασχόλησαν 367 υποθέσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν 574 ανήλικοι δράστες, όταν το 2022, έφτασαν στις αρχές 137 υποθέσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν 369 ανήλικοι.
Το συγκεκριμένο περιστατικό στην Ελευσίνα, δεν ήταν το μοναδικό, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 25 Μαρτίου, υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων στην κεντρική πλατεία της περιοχής.
Σ. Στυλιανίδης για βία ανηλίκων: Βασικό το θέμα των «παρατηρητών» – Συμμαθητές φιλμάρουν για να ανεβάσουν υλικό
«Σημαντικό ρόλο παίζουν τα social media αλλά μου κάνει εντύπωση το θέμα των παρατηρητών (…) Ένα σωρό συμμαθητές φιλμάρουν για να ανεβάσουν υλικό», επισήμανε ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής Στέλιος Στυλιανίδης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, αναφορικά με το αν η αύξηση της βίας στους εφήβους έχει πλέον εκθετικά χαρακτηριστικά, ή αν αυτή αναδεικνύεται από την τεχνολογία.
Ενώ πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα: «Παράγοντες που οδηγούν σε αυτό είναι το πώς επηρεάζονται τα παιδιά μεταξύ τους (η μίμιση), η προσπάθεια πολλών να ανεβάσουν το κοινωνικό τους status (αναγνωρισιμότητα), έλλειψη ισχυρών δεσμών με σημαντικούς ενήλικους ή άλλα παιδιά, η αναζήτης μιας κάποιας ταυτότητας, υπάρχει ρευστή ταυτότητα στους εφήβους σήμερα».
Ως προς το τι «όπλα», «εργαλεία», έχει στη διάθεσή του ένα παιδί που δέχεται bullying ανέφερε, ακόμη: «Το βασικό που πρέπει να κάνει ένα παιδί, πρέπει να μιλήσει. Μόνο ένα στα τέσσερα μιλά σήμερα. Θα πρέπει να είναι πραγματικά σε επαγρύπνηση οι σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί».
Πηγή: thecaller.gr