Κατερίνα Μπέρδου: Ελλάδα και Έβρος έχουν ανάγκη ένα προοδευτικό Ευρωκοινοβούλιο!
Με την ψήφο μας να βάλουμε φραγμό στην άνοδο της ακροδεξιάς και να ενισχύσουμε δυνάμεις που θα προασπίζονται του Δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος Δικαίου.
ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΕΡΔΟΥ (*)
Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουμε τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σαν μια «χαλαρή ψήφο» ή ψήφο τιμωρίας για την -όποια- κυβέρνηση. Αντιμετωπίζουμε μια τόσο κρίσιμη κάλπη με όρους εσωστρέφειας, κλεινόμαστε στο μικρόκοσμο μας, χωρίς να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα των κρίσιμων θεμάτων που πλέον κρίνονται στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες.
Οικονομία, Ασφάλεια και Δημοκρατία των κρατών-μελών εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τους πολιτικούς συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα πρόσφατα γεγονότα, με αποκορύφωνα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση για παραβιάσεις βασικών όρων του κράτους Δικαίου, αποδεικνύουν πως η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου συνολικά, αλλά και η εκπροσώπηση που θα έχει η χώρα μας σε αυτό, παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη ζωή και την καθημερινότητα του καθενός μας.
Μας δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσουμε δυνάμεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα ακόμη και απέναντι σε επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και να δημιουργήσουμε τους όρους για την προστασία και την ανάπτυξη της πατρίδας μας… Σε εμβέλεια ελληνικής επικράτειας, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
Η κάλπη του Ιουνίου είναι κρίσιμη για μας. Θα κληθούμε, οι πολίτες του Έβρου, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες και εκατομμύρια Ευρωπαίους, να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η ψήφος μας είναι σημαντική. Καθορίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την περιφέρεια μας, την πόλη μας, τη ζωή μας.
Μεταφέροντας τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο, αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμο είναι οι πολίτες του Έβρου να πάμε στις κάλπες επιλέγοντας τις δημοκρατικές – προοδευτικές φωνές. Αυτές που θα συμβάλλουν σε πιο ευνοϊκούς οικονομικούς όρους για την περιοχή, αλλά και σε πολιτικές που θα εμπνέουν μεγαλύτερη ασφάλεια, τόσο από εξωτερικούς εχθρούς, όσο και από εσωτερικούς κινδύνους.
Ποια είναι, όμως, αυτά τα προβλήματα που πρωτίστως δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους; Οι Εβρίτες έχουμε να σταθμίσουμε μια σειρά από θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως:
– Η οικονομία της περιοχής μας έχει ως βάση την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που -όπως όλοι γνωρίζουμε- έχει υποβαθμιστεί τόσο από την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων χρόνων, όσο και από τις αποφάσεις που έχει λάβει και υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα από τα βασικά αιτήματα των δυναμικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών είναι η πλήρης αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Όπως έχει αποδειχθεί -πλέον- περίτρανα, η «πράσινη πολιτική» που, ουσιαστικά, δεν εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταστροφική για τον Έβρο και τους ανθρώπους μας.
Πρέπει να στηριχθούν δυνάμεις, τόσο στα κράτη-μέλη, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα προωθήσουν μια δραστική επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε αυτή να λάβει πραγματική παραγωγική κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.
– Κρίσιμο ζητούμενο για τον Έβρο είναι και η διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης και, επιτέλους, αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Λόγω της θέσης της, η περιοχή μας βρίσκεται στη «δίνη του κυκλώνα» όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από την Ανατολή προς την Ευρώπη.
Ως τώρα, η αλλοπρόσαλλη ευρωπαϊκή στρατηγική έναντι των τουρκικών διαθέσεων και η επικοινωνιακού χαρακτήρα προσέγγιση του ζητήματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν αφήσει τους κατοίκους του Έβρου στην τύχη τους.
– Για τον Έβρο ο «κίνδυνος εξ Ανατολών» δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Η επιθετικότητα και η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας αποτελεί μόνιμο «πονοκέφαλο» για όλους εμάς τους ακρίτες.
Ως σήμερα, δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε πως οι Ευρωπαίοι θα αντιλαμβάνονται -στην πράξη- τα σύνορά μας ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία μας τόσο για να γίνει αντιληπτό πως αποτελούμε το ευρωπαϊκό σύνορο, όσο και για να εξασφαλίσουμε πολιτικές που θα εγγυώνται την ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, ώστε να οδηγηθούν σε κοινωνική ομαλότητα και οικονομική ανάπτυξη.
– Το δημογραφικό είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Χρήζει άμεσης διαχείρισης και με ευρωπαϊκές πολιτικές. Δυστυχώς, οι πλέον πρόσφατες μελέτες δείχνουν το ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων διαρκώς επιδεινούμενο.
Σε συνδυασμό, δε, με τον ήδη γερασμένο πληθυσμό, κάνουν την ερημοποίηση της Περιφέρειάς μας να φαντάζει περίπου αναπόφευκτη, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα… Οι έως τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετωπίζουν την κατάσταση μόνο αποσπασματικά, με μέτρα -κυρίως- επιδοματικού/εμβαλωματικού χαρακτήρα.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του δημογραφικού, σε άμεση συνάρτηση με την παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας όλη τη διαθέσιμη τεχνογνωσία και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, έχουμε κι έναν παραπάνω λόγο να δυναμώσουμε τις τάξεις των αριστερών δυνάμεων που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι άλλος από την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών μέσα στη χώρα μας.
Όπως πολύ καλά αντιλαμβανόμαστε όλοι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει υπό τον έλεγχό της -και, μάλιστα, σε υπέρμετρο βαθμό- βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, όπως η Δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να περιχαρακώσει με κάθε τρόπο την απόλυτη εξουσία της.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι αρμόδιες Επιτροπές για τη διαφύλαξη των βασικών θεσμών Δικαίου στα κράτη μέλη έχουν εντοπίσει το πρόβλημα Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Οφείλουμε κι εμείς να τους δώσουμε τα όπλα και την ισχυρή εντολή να μας υπερασπιστούν.
Ένας ακόμη -ίσως, μάλιστα, o πιο ισχυρός- λόγος για να πάμε όλοι στις κάλπες και να επιλέξουμε τις δημοκρατικές – προοδευτικές και Αριστερές δυνάμεις είναι ο μεγάλος και ορατός κίνδυνος επικράτησης της ακροδεξιάς. Οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου στις περισσότερες χώρες είναι, πραγματικά, τρομακτικές.
Καταγράφουν τάσεις σημαντικής ενίσχυσης των δύο βασικών ομάδων όπου συμμετέχουν κόμματα της Ακροδεξιάς. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται πιθανό πως, αν αυτές οι δύο ευρωομάδες ενωθούν, θα αποτελέσουν την κυρίαρχη δύναμη σε ολόκληρο το χώρο της Δεξιάς. Θα αποτελέσουν, δηλαδή, την πρώτη δύναμη στην Ευρωβουλή, αφού -αθροιστικά- θα ξεπεράσουν πιθανότατα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφήνοντας ακόμα πιο πίσω την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και της Αριστεράς.
Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που οφείλουμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε με την ψήφο μας!
Η απόφαση να πάμε να ψηφίσουμε στις εκλογές του Ιουνίου και η επιλογή του ευρω-ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την Ελλάδα μας, τον Έβρο μας, τις ζωές μας! Είναι ευθύνη μας!
(*) Η Κατερίνα Μπέρδου είναι πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Νομό Έβρου, δικηγόρος.
Πηγή: thecaller.gr