Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Tο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό του διεθνούς δικαίου έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες συνεργασίας των δύο χωρών πρσοθέτοντας ότι «υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις για να καταλήξουμε σε μια διμερή συμφωνία απασχόλησης Αρμένιων στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Αρμένιος πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια και τη στήριξη της στις προσπάθειες που κάνει η χώρα του για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις εκφράζοντας την ευχή οι εμπορικές σχέσεις σύντομα να αντανακλούν το άριστο επίπεδο πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Για ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αρμενία έκανε λόγο αρχικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι με τον κ. Πασινιάν συζητήθηκε και το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Είμαστε πάντοτε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου. Μένουμε σταθερά απέναντι σε κάθε χρήση βίας, μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στο σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας του κάθε κράτους. Οι αποφάσεις που καλείστε να λάβετε τώρα θα διαμορφώσουν εν πολλοίς την πορεία της Αρμενίας για τα επόμενα χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «οι 100.000 πρόσφυγες του Καραμπάχ πρέπει να ανακουφιστούν και η Ελλάδα θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια διπλωματικής λύσης με το Αζερμπαϊτζάν. Μόνο μια βιώσιμη συμφωνία μπορεί να ανοίξει το μέλλον για τον Καύκασο».

«Μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με τεχνογνωσία και τεχνολογία στην ανοικοδόμηση της νέας αυτής φιλελεύθερης δημοκρατίας και να βοηθήσει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρμενίας.

«Τέλος υπάρχουν και όλες οι προυποθέσεις για να καταλήξουμε σε μια διμερή συμφωνία απασχόλησης Αρμένιων στην Ελλάδα. Η χώρα διαθέτει έμψυχο διαθέσιμο δυναμικό σε αρκετούς τομείς απασχόλησης» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «οι Αρμένιοι στην Ελλάδα είναι ίσως ο πιο γόνιμος κρίκος συνεργασίας και αλληλεγγύης που συνδέει Ελλάδα και Αρμενία».

Οι δηλώσεις Πασινιάν

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αρμενίας έκανε λόγο για «μια σημαντική επίσκεψη για εμάς» και μια ευκαιρία «να συζητήσουμε το διμερές πλαίσιο συνεργασίας και τις προοπτικές εμβάθυνσης της σχέσης της χώρας μου με την ΕΕ».

«Έχουμε ένα σημαντικό ιστορικό συνεργασίας. Οι δύο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα» συνέχισε ο κ. Πασινιάν.

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη στήριξή της και την ανάπτυξη συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζετε ότι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία η ΕΕ είναι ο σημαντικός παράγοντας που μας βοηθάει και ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα» πρόσθεσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Ο κ. Πασινιάν αναφέρθηκε και στα θέματα των εκτοπισμένων Αρμενίων και στις ανάγκες τους από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ λέγοντας ότι «ενημέρωσα τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα μακροπρόθεσμα σχέδια που έχουμε. Είναι σημαντικό να κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν στην Αρμενία. Ενημέρωσα τον κ. Μητσοτάκη για τις προσπάθειες ειρήνευσης με το Αζερμπαϊτζάν και τη συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο ΥΠΕΞ των δύο χωρών. ΕΛπίζω ότι σε αυτή θα καταγράψουμε πρόοδο».

«Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Αρμενία έχουμε σημαντική οικονομική πρόοδο και θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε την οικονομική συνεργασία. Το διμερές εμπόριο δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων» κατέληξε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ευχαριστών τον Έλληνα ομόλογό του για τη φιλοξενία.

Νωρίτερα ο κ. Πασισινιάν συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα παρκαολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Καύκασο και αποδοκιμάζει τη χρήση βίας.

Από την πλευρά του ο Αρμένιος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση Ελλάδας-Αρμενίας που, όπως είπε, υπάρχει και στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος και εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμβάλει ενεργά στην πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που μας χαρακτηρίζει» πρόσθεσε ο κ. Πασινιάν.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button