Αθλητικά

Γιάννης Βρούτσης: «Τέλος η πλάκα με το γήπεδο»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, παραχώρησε συνέντευξη στον «bwinΣΠΟΡ FM 94,6» και μίλησε για όλα τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα, από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

O κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση καμερών και την ταυτοπροσωπία, την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ, αλλά και στις αλλαγές στους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών και ξεκαθάρισε:

«Τέλος η πλάκα με το γήπεδο, τέλος το ξέφραγο αμπέλι, όσοι είναι φίλαθλοι πραγματικοί θα πρέπει να τηρούν την ασφάλεια, αλλιώς το γήπεδο θα κλείνει»!

Αναλυτικά όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού:

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στον έγκριτο και παγκοσμίου φήμης σταθμό σας», είπε αρχικά ο κ. Βρούτσης και συνέχισε, σχολιάζοντας τον νέο αθλητικό νόμο:

«Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από διαδικασία δύο μηνών. Κάλεσα τις ΠΑΕ και όλες οι ΠΑΕ ήρθαν και συμφώνησαν. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει κάτι διαφορετικό, δείξαμε ότι θέλουμε όλες τις ΠΑΕ κοντά μας ως συμμάχους. Καλέσαμε τη Super League 1, θεσμικούς παράγοντες. Το ευχάριστο είναι πως ο νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Πολλά κόμματα ψήφισαν ”ναι” στο νομοσχέδιο, λέγοντας πως ήρθε η ώρα να βάλουμε μία τελεία και να πάμε σε κάτι καινούργιο».

Και πρόσθεσε: «Η πρώτη συνάντηση με τις ΠΑΕ έγινε πριν καν ψηφιστεί ο νόμος. Ήρθαν στο ΟΑΚΑ και κάναμε μια μεγάλη συζήτηση, όλες οι ομάδες τοποθετήθηκαν και είπαν ότι είναι κοντά μας. Στη συνέχεια, επειδή δεν θέλαμε απλά μια καταγραφή συναντήσεων, φτιάξαμε στο υπουργείο Αθλητισμού κλιμάκια ελέγχου, που πήγαν στα γήπεδα των 14 ΠΑΕ, για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις κάμερες και την ταυτοπροσωπία».

Για το κλείσιμο των γηπέδων και για το γεγονός ότι έκλεισαν μόνο εκείνα της Σούπερ Λίγκας: «Τα γήπεδα έκλεισαν στις 12 Δεκεμβρίου. Πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δολοφονήθηκε ένας αστυνομικός, για εμάς ήταν η αφορμή, για να κλείσουν όλα οριζόντια. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, στα ποδοσφαιρικά γήπεδα εκκολάπτεται η οπαδική βία όπως την ξέρουμε.

Τώρα πάμε να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο αυτό. Προετοιμαστήκαμε, φτιάξαμε το σχέδιο νόμου και συμφωνήσαμε με όλον τον κόσμο του αθλητισμού, και του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.

Παρουσιάσαμε, πλέον, τι θέλουμε να αλλάξει, και θα αλλάξει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα πιο πρόσφατα περιστατικά οπαδικής βίας και το αν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το νέο νομοσχέδιο, ανέφερε: «Αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα; Η απάντηση είναι όχι. Αυτά συνυπάρχουν με την ανθρώπινη φύση.

Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται, ωστόσο πάμε να βάλουμε τάξη και να φωτίσουμε κάθε πλευρά του γηπέδου. Αυτό, που κάνουμε, υπάρχει σε άλλες χώρες, δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα.

Υπήρχαν προσπάθειες από πριν από εμένα, για να κλείσουν αυτά τα κενά. Δεν υπήρχε, όμως, μηχανισμός, ήταν ελλιπές το πλαίσιο του νόμου. Αυτό, που κάνουμε, είναι σημαντικό και αλλαγή σελίδας, μετά από 20 χρόνια θα βρεθεί κάτι άλλο και θα αντικαταστήσει τις κάμερες».

Για το τι αλλάζει: «Μέχρι σήμερα κάποιος στο γήπεδο μπαίνει με κουκούλα, είναι αγνώστου ταυτότητας και έχει απαράδεκτη συμπεριφορά. Μετά την εφαρμογή του νόμου, όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι όποιος μπαίνει στο γήπεδο από τη μέρα, που θα υπάρχει ταυτοπροσωπία, θα ξέρουμε όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο.

Αυτά δεν υπάρχουν σήμερα, υπάρχουν υποτυπωδώς. Θα δώσει, επίσης, και μια ασφάλεια σε αυτούς, που δεν πάνε στο γήπεδο μέχρι σήμερα.

Θα συμμετέχουν και οι ΠΑΕ στον έλεγχο. Όλοι οι μηχανισμοί είναι για να μειώσουμε την παρουσία της αστυνομίας. Οι κάμερες θα παρακολουθούνται από την αστυνομία. Δεν θα βγει από τα γήπεδα, θα παραμείνει μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες και να υπάρξει ασφάλεια».

Όσο για το ποιος θα ελέγχει όσους μπαίνουν στο γήπεδο: «Αυτοί, που τους ήλεγχαν και μέχρι σήμερα. Θα γίνονται έλεγχοι στις εισόδους, και οι ΠΑΕ πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια. Σήμερα μπαίνεις και χωρίς εισιτήριο, μπαίνεις και με ”ντου”.

Πλέον θα υπάρχει ταυτοπροσωπία. Εάν διαπιστωθεί ότι γίνεται κάποιο ”ντου”, τότε και η ΠΑΕ έχει ευθύνες να μην αφήνει τον κόσμο να μπει.

Είναι ιδιοκτησία της ΠΑΕ το γήπεδο. Τότε η αστυνομία θα πει στη ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας) ότι έγινε ”ντου”, και θα κλείσει το γήπεδο.

Τέλος η πλάκα με το γήπεδο, τέλος το ξέφραγο αμπέλι, όσοι είναι φίλαθλοι πραγματικοί θα πρέπει να τηρούν την ασφάλεια, αλλιώς το γήπεδο θα κλείνει».

Σχετικά με το αν θα κλείνουν διαρκώς τα γήπεδα: «Εάν συμβεί αυτό μία, δύο φορές, η εκάστοτε ΠΑΕ θα φροντίσει ώστε να μην ξαναγίνει. Σκεφτείτε σε πόσους διεθνείς αγώνες δεν πέφτει ούτε καρφίτσα στο γήπεδο.

Πώς οι ΠΑΕ το φροντίζουν αυτό; Αυτό δείχνει πως μπορούν να επιβάλλουν την τάξη. Έχουμε στην Ελλάδα αγώνες, που γίνονται υποδειγματικά και θέλουμε αυτοί να αποτελέσουν το παράδειγμα».
Σχετικά με τη ΔΕΑΒ: «Με βάση τον νόμο, που ψηφίσαμε, συγκροτείται από έγκριτους δικαστές και δικηγόρους. Η ανακοίνωσή της θα γίνει απόψε το βράδυ από εμένα. Όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, θα κλείνουμε το γήπεδο.

Δεν παρεμβαίνουμε στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, είμαστε μαζί, στην ίδια πλευρά. Παρεμβαίνουμε, όμως, εκεί, που η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει, στην ασφάλεια του πολίτη.

Εφόσον δεν διασφαλίζεται αυτή, θα κλείνει το γήπεδο, όχι οριζόντια, αλλά μεμονωμένα. Δύο μήνες, που κλείσαμε τα γήπεδα, δεν υπήρξε καμία παρατήρηση από κανένα όργανο».

Για τα διεθνή όργανα και το κατά πόσο θα αποδεχθούν τα νέα μέτρα: «Σεβόμαστε απόλυτα FIFA και UEFA, αλλά και το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Σήμερα περιμένω τον κ. Λυσάνδρου και τον κ. Γαλατσόπουλο για να τους δώσω το ΦΕΚ του νομοσχεδίου. Είμαστε στην ίδια πλευρά.

Δεν σταματάμε το πρωτάθλημα, αν κάποια ΠΑΕ, όμως, στις 7 Μαρτίου δεν έχει τις κάμερες, δεν θα έχει φιλάθλους στο γήπεδο. Παίρνουμε διοικητικά μέτρα, δεν αλλοιώνουμε το πρωτάθλημα. Συνεργάζομαι πολύ καλά με την ΕΠΟ, με τη Super League και την Basket League. Θέτουμε σε προτεραιότητα το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, σεβόμαστε απόλυτα τα διεθνή όργανα, αλλά εμείς έχουμε μια ευθύνη, που λέγεται ασφάλεια του πολίτη. Παρεμβαίνουμε διοικητικά, ώστε να σταματήσουμε κάθε κίνδυνο για αυτή.

Δεν θα έχουμε κάμερες στα γήπεδα; Δεν θα βλέπουμε τα αποδυτήρια; Πώς θα δεχθώ εγώ ένα γήπεδο να μην έχει τα προαπαιτούμενα για την ασφάλεια και να μένει ανοιχτό; Δεν κάνουμε το τέλειο, αλλά κάνουμε μία παρέμβαση, που δεν έχει προηγούμενο. Προχωράμε μπροστά, διαπιστώνουμε τα κενά και πάμε να τα καλύψουμε τώρα».

Στο ενδεχόμενο «προβοκάτσιας» και το αν θωρακίζεται αυτό το φαινόμενο από το νέο νομοσχέδιο: «Δεν απαντώνται όλα τα ερωτήματα. Είναι δυνατόν κάτω από τη λογική ότι ίσως υπάρχει προβοκάτσια, να μη νομοθετήσουμε;

Χάνουμε την πραγματικότητα, αυτό, που λέτε, είναι το δέντρο και εμείς κοιτάμε το δάσος, αυτό είναι η μεγάλη εικόνα. Βεβαίως θα υπάρξουν πράγματα αυτής της μορφής.

Αυτός ο προβοκάτορας, δυνητικά, θα ρίξει μια φωτοβολίδα, ώστε να κλείσει το γήπεδο. Οι ΠΑΕ έχουν μηχανισμούς, γιατί δεν το κάνει σε ευρωπαϊκό αγώνα της ομάδας;».

«Τα νέα μέτρα είναι πολύ πιο γρήγορα και αυτόματα. Υπάρχει αίσθηση ατιμωρησίας, που θα σταματήσει. Σε τέσσερις ημέρες η ΔΕΑΒ θα βγάζει αποτέλεσμα. Δεύτερον, αυτό, που κάνουμε καινοτόμα, είναι πως οι ποινές δεν θα είναι υποκειμενικές.

Όποιον και να πάρει, πλέον, ο παράγοντας, η ποινή θα είναι μία. Αν υποθέσουμε ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση θέλει να βάλει “άλλα παιδιά” στην Επιτροπή. Για να αλλάξει τα πρόσωπα, θα πρέπει να αλλάξει τον νόμο», συμπλήρωσε και υπογράμμισε:

«Εάν στις 7 Μαρτίου δεν λειτουργούν οι κάμερες στα γήπεδα και στις 9 Απριλίου δεν υπάρχει ταυτοπροσωπία, τότε μπορείτε να με κρεμάσετε στα… δημοσιογραφικά μανταλάκια. Ξέρω τι με περιμένει, όμως είμαι επίμονος και μεθοδικός, ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτό, που γίνεται εδώ και χρόνια. Θα σας παρακαλέσω πολύ την κριτική να την ασκήσετε και στους παράγοντες των ΠΑΕ, αν αυτοί δεν έχουν συμμορφωθεί.

Στην πρώτη συνάντηση, που έγινε με τις ΠΑΕ στο ΟΑΚΑ, όπου τους περιέγραψα το νομοσχέδιο. Ο Σπύρος Βλάχος από τον Παναθηναϊκό, μου είπε “εκθρέψαμε τόσα χρόνια φίδια, και δεν μπορούμε τώρα να τους κόψουμε το κεφάλι”. Εγώ θέλω τον υγιή φίλαθλο να αισθάνεται ασφαλής. Όλες οι ομάδες θέλουν το καλό και θα είναι δίπλα μας».

Για τις αλλαγές, που θα γίνουν στη λειτουργία των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών: «Βρέθηκα μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, να κλείσω τις λέσχες των φιλάθλων ή όχι. Δεν θα ήταν, όμως, δίκαιο. Κάναμε, λοιπόν, μια αλλαγή δομική, έχει πρωτόγνωρα στοιχεία μέσα. Οι σύνδεσμοι, που υπάρχουν, θα ”κουμπώνουν” πάνω στις ΠΑΕ. Μόνος ένας σύνδεσμος θα αναγνωρίζεται, θα έχει έδρα στα γραφεία της ΠΑΕ.

Οι εκλογές, που θα γίνονται, πλέον, υποχρεωτικά σε όλους τους συνδέσμους, φιλοδοξώ να εκλέγουν πρόσωπα, που θα συνομιλούν θεσμικά με τον υπουργό Αθλητισμού.

Ταυτόχρονα, αυτή η ομοσπονδία φιλάθλων θα έχει εκπροσώπους στην Ευρώπη. Ο προκάτοχός μου, κ. Οικονόμου, έκανε ελέγχους παντού, οι σύνδεσμοι θα αλλάξουν λειτουργία.

Στο επόμενο διάστημα θα έρθει ο πρόεδρος ομοσπονδιών φιλάθλων της Ευρώπης ως καλεσμένος, για να κάνουμε μια συζήτηση όσον αφορά στη λειτουργία των συνδέσμων και να δώσουμε το παράδειγμα».

Για τα εισιτήρια διαρκείας: «Όλοι οι φίλαθλοι να ετοιμάζονται, για να μπουν στο γήπεδο, να κατοχυρώσουν το κινητό τους στο ΕΜΕΠ (Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας), με τους κωδικούς του TAXISnet, ώστε να μπορούν να βάλουν το εισιτήριο στο gov.wallet.

Θα ήθελα να ξέρουν οι φίλαθλοι πως αν αύριο δεν μεταβιβάζεται το εισιτήριο διαρκείας, δεν είναι ευθύνη της Πολιτείας, αλλά της ΠΑΕ. Η ταυτοποίηση του εισιτηρίου θα πάει και στο μπάσκετ. Η ΠΑΕ θα αναλάβει την ευθύνη της να μην περνάει κανένας πάνω ή κάτω από τα τουρνικέ.

Όλα αυτά θα λυθούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό, μέσα στο 2024 έρχεται ο μεγάλος Αθλητικός Νόμος, που θα χτιστεί από κάτω προς τα πάνω. Θέλω να καινοτομήσουμε, ήδη έχουν φύγει 9000 e-mail σε όλους τους αθλητικούς παράγοντες της χώρας, όπου τους ζητάμε ιδέες και απόψεις.

Στις 21 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα μάθει κάτι, που δεν το ξέρει μέχρι τώρα, τα στοιχεία του αθλητισμού.

Τα στοιχεία τα ποσοτικά, τους αθλητές, τους πιστοποιημένους προπονητές, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ανά νομό και ανά δήμο. Η Ελλάδα έχει 63 αθλήματα, και Ολυμπιακά και μη Ολυμπιακά.

Όλες οι ομοσπονδίες, όλοι οι περιφερειάρχες θα έχουν τα στοιχεία στα χέρια τους. Θα δούμε πού βελτιώνεται ο αθλητισμός και πού μειώνεται. Αυτά δεν τα ξέρει σήμερα κανένας, θα είναι ένα καινοτόμο εργαλείο. Θα δούμε πώς πάει ο αθλητισμός στην Ελλάδα ανά νομό».

Σχετικά με το ΟΑΚΑ: «Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω ως είδηση (σ.σ. ότι θα γίνει κανονικά η συναυλία των Coldplay), αλλά μπορώ να αφήσω μία νότα αισιοδοξίας.

Όταν έκλεισε το ΟΑΚΑ, που είναι χίλια στρέμματα και έχουμε τόσες εγκαταστάσεις, κλείσαμε αυθημερόν τρεις εγκαταστάσεις όταν πήρα στα χέρια μου τη μελέτη, που έκανε λόγο για πρόβλημα στη στατική επάρκεια.

Η πρώτη αντίδραση ήταν να δώσω τη μελέτη στο τεχνικό επιμελητήριο, στον Γιώργο Στασινό, και σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο ανοίξαμε την αίθουσα Κασιμάτης στην ΑΕΚ για το χάντμπολ και το βόλεϊ, άνοιξε το ποδηλατοδρόμιο και τώρα γίνονται εργασίες, αφαιρούνται πολυκαρβονικά και περιμένω μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τη μελέτη εμπειρογνωμοσύνης και είμαι αισιόδοξος ότι η μελέτη αυτή θα δείχνει ότι πάμε για να ανοίξει το γήπεδο. Εύχομαι η μελέτη, με αυτές τις εργασίες, που γίνονται, να φέρουν αυτό το αισιόδοξο αποτέλεσμα».

Τέλος, είπε: «Είδα τα στοιχεία του αθλητισμού και κάλεσα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κάναμε μια σύμβαση συνεργασίας. Ζήτησα να κάνουν τις καλύτερες συγκριτικές μελέτες με τις πιο προηγμένες χώρες του αθλητισμού.

Θα αλλάξουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά του αθλητισμού στη χώρα μας, στη βάση των συγκριτικών μελετών με τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button