Κόσμος

«Μικροπρεπής πολιτικός ο Σούνακ, έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα»: Ο διεθνολόγος Στ.Καλεντερίδης στο TheCaller για το διπλωματικό φάουλ της βρετανικής κυβέρνησης

Τεράστιες αντιδράσεις και αλυσιδωτές εξελίξεις έχει προκαλέσει από χθες (27/11) το βράδυ η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας μας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο Λονδίνο.

Η συγκεκριμένη είδηση έκανε πολύ γρήγορα -φυσιολογικά- το γύρο του διαδικτύου, με τον Σούνακ να δείχνει την ενόχληση του για τα όσα είπε ο κ.Μητσοτάκης στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και με τις Κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως αυτή η κίνηση από τον Βρετανό πρωθυπουργό ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής.

Την ίδια ώρα, σήμερα (28/11) το πρωί ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σημείωσε σε αυστηρό ύφος, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ πως: «Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε. Για τα γλυπτά, η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ του ελληνικού κράτους και του βρετανικού μουσείου και αποτελεί μια διαδικασία που εξελίσσεται και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να θεωρηθεί γενικευμένη κρίση» είπε και συμπλήρωσε ότι το γεγονός καταγράφεται «ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, αρνητική».

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ ρωτήθηκε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο… σνόμπαρε τον Έλληνα πρωθυπουργό και απάντησε ότι:

«Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει πολύ ξεκάθαρη τη θέση μας για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Αποτελούν μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί. Ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Του προτάθηκε μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (Όλιβερ Ντάουντεν), κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί» σχολίασε ο Χάρπερ.

Το TheCaller και ο δημοσιογράφος Κυριάκος Δημητρόπουλος ήρθε σε επικοινωνία με τον πολιτικό επιστήμονα, διεθνολόγο και επικοινωνιολόγο, Σταύρο Καλεντερίδη, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους γύρω από το «διπλωματικό φάουλ» των Βρετανών, τονίζοντας παράλληλα πως το… πολιτικό τέλος είναι πολύ κοντά για τον Σούνακ.

stavros kalenteridis 281123
Ο πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος Σταύρος Καλεντερίδης

-κ.Καλεντερίδη ο Ρίσι Σούνακ υπέπεσε σε ένα μεγάλο «διπλωματικό φάουλ» απέναντι στη χώρα μας και γνωρίζει πλέον την διεθνή κατακραυγή. Γιατί πιστεύετε έφτασε σε αυτό το σημείο;

«Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα υπήρχε μια συμφωνία -άτυπη- διότι εδώ υπάρχει και το ανάλογο διπλωματικό πρωτόκολλο που πρέπει να εφαρμόζεται, ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Σούνακ θα πραγματοποιούνταν εφόσον η ελληνική πλευρά δεν θα ασκούσε πίεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο μπαίνει το ζήτημα του αν είχαμε αποδεχθεί πράγματι κάτι τέτοιο, το οποίο δεν μπορώ καν να πιστέψω.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε κάτι συνεπές, υπερκομματικό, επικοινώνησε μια πάγια θέση της χώρας μας, την οποία άλλωστε την έχουν εκφράσει και στο παρελθόν κατά σειρά υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού. Και βέβαια δεν θεωρώ ότι ο κ.Μητσοτάκης θα έπαιρνε μόνος του την πρωτοβουλία να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο, αθετώντας υποσχέσεις.

Τι είδαμε λοιπόν στην ουσία; Μια παιδαριώδη κίνηση ενός πραγματικά μικροπρεπούς πολιτικού, ο οποίος δεν έχει να επιδείξει καμία πολιτική, κανένα επίτευγμα στην διακυβέρνηση του. Ανέλαβε την ηγεσία από τη Λιζ Τρας η οποία έκατσε 45 μέρες στην πρωθυπουργική καρέκλα, αποτελώντας επί της ουσίας μια λύση ανάγκης.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κόμμα του Σούνακ βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του 2024 και πιθανότατα οι “Συντηρητικοί” προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν, να απευθυνθούν σε μια πιο σκληρή, πατριωτική ή καλύτερα σοβινιστική βάση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι κινήσεις του, όπως αυτή του να διορίσει τον Ντέιβιντ Κάμερον υπουργό Εξωτερικών, έναν άνθρωπο τον οποίο δεν θέλει κανείς στην Αγγλία! Ούτε όσοι επιθυμούσαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι λένε πως αυτός τους έβαλε το δημοψήφισμα για το Brexit ούτε όμως και όσοι επιθυμούσαν την έξοδο της από αυτή, καθώς ο Κάμερον ήταν υπέρ της παραμονής.

Βλέπουμε έναν Βρετανό πρωθυπουργό να έχει χάσει -πιθανότατα- τον έλεγχο και να κάνει απέλπιδες προσπάθειες να διασώσει την παρτίδα για το κόμμα του, γεγονός όμως που δεν πρόκειται να συμβεί».

-Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς ως τώρα πως την κρίνετε;

«Η ελληνική πλευρά τήρησε το διπλωματικό πρωτόκολλο και ορθώς δεν μπήκε σε καμία διαδικασία να συναντήσει τον Όλιβερ Ντάουντεν, καθώς ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν πλήρως υποτιμητικό και υπονομευτικό. Ωστόσο, είδα σήμερα στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν και να υπενθυμίζουν στον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν πολυδιάστατες σχέσεις με τη Μ.Βρετανία και ότι δεν τις υπολόγισε η Βρετανική πλευρά όπως θα έπρεπε κτλπ.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα κράτη έχουν και εθνικά συμφέροντα! Άλλο οι οικονομικές ή εμπορικές συναλλαγές κι άλλο τα εθνικά συμφέροντα, όπου πρέπει να μπαίνουν μπροστά και όχι οι πολιτικοί να γίνονται “έμποροι” για να συνεχίζουν να υπάρχουν συνδιαλλαγές. Δεν βλέπω λοιπόν η ελληνική πλευρά να συνειδητοποιεί ότι η βρετανική κυβέρνηση έδρασε με αυτό τον γνώμονα, νιώθοντας να θίγονται τα συμφέροντα της.

Εάν δεχθούν οι Βρετανοί να δώσουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τότε θα ανοίξει κι ο φάκελος για την Αίγυπτο, για τη Συρία, για το Ιράκ, για το Λίβανο, για την Τουρκία. Και έπειτα που θα σταματήσει αυτό; Υπάρχει, λοιπόν, ένα εθνικό ζήτημα για τους Βρετανούς, το οποίο η ελληνική πλευρά φαίνεται αδύναμη να το διανοηθεί κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα.

Κατά τα άλλα, πολύ σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον όπως όλα δείχνουν μελλοντικό πρωθυπουργό, Κιρ Στάμερ (σ.σ. επικεφαλής των “Εργατικών”) τον οποίο θα έχουμε πλέον απέναντι μας μέσα στο 2024 σε αυτά τα ζητήματα. Σε αυτό το σημείο, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο πως ούτε ο Στάμερ δεν είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων.

Όπως το ίδιο ισχύει και για το Βρετανικό Μουσείο. Αμφότεροι μιλούν για ένα μακράς διαρκείας δάνειο, το οποίο θα εξισορροπείται με δικές μας αρχαιότητες και κειμήλια που θα τους στείλουμε για ανταλλαγή.

Συνεπώς, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτό που μας έλεγαν οι διεθνείς νομικοί από το 2015, δηλαδή να απευθυνθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διότι υπάρχει προηγούμενο και δεν στοιχειοθετείτε αυτή η αγοραπωλησία επί εποχής Σουλτάνου και επειδή ούτως ή άλλως η Χάγη για θέματα αποικιοκρατίας μεροληπτεί εναντίον των αποικιοκρατών.

Κάπου πρέπει καταλάβουμε ότι οι Άγγλοι χωρίς την κατάλληλη πίεση δεν πρόκειται να μας δώσουν τίποτα, άρα πρέπει να έρθει η ώρα της δικαστικής οδού».

mitsotakis 4

-Εκτιμάτε ότι από πλευράς της η Βρετανία θα προσπαθήσει να το… μαζέψει το όλο θέμα ή πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαταραχθεί σημαντικά;

«Ήταν μια κακεντρεχής πράξη του Σούνακ, ο οποίος θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα. Και μέχρι εκεί. Το συγκεκριμένο τέλμα θα ξεπεραστεί όταν θα έρθει και τυπικά η νίκη των “Εργατικών” στις εκλογές του 2024.

Ήταν ένα διπλωματικό ατόπημα από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης και διαβάζοντας και τις εφημερίδες της Μ.Βρετανίας αντιλαμβάνομαι ότι επικρατεί μια γενικότερη κατακραυγή για την απρέπεια του Σούνακ. Ελπίζω πως πράγματι ήταν το τελευταίο ολίσθημα του, πριν πάρει την πόρτα της εξόδου και εύχομαι ο κ.Στάμερ να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τις διμερείς σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».

-Η ελληνική κυβέρνηση πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα;

«Διπλωματικά αυτοκαταστρέφεται ο Σούνακ. Πρέπει να του… αφήσουμε το χώρο για την έξοδο του χωρίς να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης των δύο λαών.

Αν ούτε με τη νέα κυβέρνηση του κ.Στάμερ -που θα συγκροτηθεί- καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, πιστεύω πως μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα νομικά.

Έτσι και μέσω της UNESCO, που θα παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα προκύψει μια τελεσίδικη απόφαση, η οποία θα απεγκλωβίσει τους δύο λαούς από αυτόν τον διαρκή σκόπελο».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button