Κόσμος

Ισραηλινός στρατός: Βομβαρδίζουμε τη Γάζα με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες – Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων

Προ των πυλών φέρεται πως βρίσκεται η χερσαία επίθεση στη Γάζα, αν υπολογιστούν και οι δηλώσεις που έκανε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σήμερα (20/10) ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Συγκεκριμένα, ο Ντάνιελ Χαγάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτυπά τη Λωρίδα της Γάζας «με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια της μάχης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως περισσότεροι από εκατό άνθρωποι θεωρούνται επί του παρόντος αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του στρατού, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αλλάξει καθώς ταυτοποιούνται τα πτώματα, δήλωσε ο Χαγάρι.

Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με το BBC η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει μερικούς με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό.

Ανησυχία για το άνοιγμα «τρίτου μετώπου» στη Δυτική Όχθη

Την ώρα που η Χαμάς ελέγχει αυστηρά τον αποκλεισμένο θύλακα της Γάζας, η Δυτική Όχθη είναι ένα περίπλοκο σύμπλεγμα πόλεων, εβραϊκών οικισμών και σημείων ελέγχου του στρατού που χωρίζουν τις παλαιστινιακές κοινότητες.

Το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή το 1967 και την έχει χωρίσει σε περιοχές που ελέγχει, μικρές περιοχές στις οποίες οι Παλαιστίνιοι έχουν τον πλήρη έλεγχο και άλλες που Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί έχουν μοιράσει τις αρμοδιότητες.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης εξάλλου έχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος ωφελείται από τη βία.

Οι απελπισμένοι νεαροί στους καταυλισμούς προσφύγων είναι πιο διατεθειμένοι να πολεμήσουν σε σχέση με αυτούς που ζουν στη Ραμάλα, όπου ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες έχουν πολλά να χάσουν από την κλιμάκωση της βίας.

«Η επιχείρησή μου ήδη υποφέρει από τις ταραχές», καταγγέλλει ο Μουγράμπι.

Ακόμη ένας παράγοντας που περιορίζει τη βία είναι η συμφωνία ασφαλείας του Ισραήλ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο 87χρονος Αμπάς καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας του κατέστελλαν τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης. Η Φάταχ, το κόμμα του, δεν έχει κάνει δημόσια έκκληση για ένοπλη αντίσταση.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διατηρήσει την ειρήνη και ανησυχεί ότι οι πορείες χιλιάδων ανθρώπων μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε πορείες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής Χάνι αλ Μάσρι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν καλή οικονομική κατάσταση και βασίζονται στις συμφωνίες με το Ισραήλ για να πληρώνονται.

Αν ο Αμπάς χάσει την επιρροή του ή αρρωστήσει λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, εκτίμησε ο αλ Μάσρι.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button