Μηλιώνη: «Σε Παπάγου – Χολαργό έχουμε Δήμαρχο, σχέδιο και μέλλον»
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο πλευρό του νυν δημάρχου Παπάγου – Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλο, η Αναστασία (Σόνια) Μηλιώνη, δυναμική δικηγόρος, μητέρα, σύζυγος, και πάντα μέσα στα κοινά του Δήμου της, μάς ανοίγει την καρδιά της λίγες ώρες πριν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.
ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ;
Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι άνθρωποι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σαν εμένα, δεν ασχολούνται με τα κοινά. Κι αυτό γιατί όταν έχεις προσπαθήσει μόνος από το μηδέν να δημιουργήσεις μία καριέρα και έχεις πλέον μία καθημερινότητα γεμάτη επαγγελματικές υποχρεώσεις, δύσκολα τα εγκαταλείπεις.
Όμως, αυτό τελικά θεωρώ ότι είναι λάθος. Επειδή ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι, που είμαστε ενεργοί επαγγελματικά και σε καθημερινή τριβή με την κοινωνία, μπορούμε να διακρίνουμε χωρίς παρωπίδες και πολιτικά φίλτρα τα πραγματικά δεδομένα του κόσμου γύρω μας και να αφουγκραζόμαστε τις απαιτήσεις και τις πραγματικές ανάγκες.
Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι και οι δήμοι χρειάζονται νέους ανθρώπους με εμπειρία επαγγελματική και διοικητική, χρειάζονται τις ιδέες μας, την ανησυχία μας, τις γνώσεις μας και την επιμονή μας.
Και για αυτό είμαι εδώ! Επειδή ζυγίζοντας τα, θέλω να προσφέρω ευρύτερα, στο Δήμο μου, το καλύτερο που μπορώ.
ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ;
Η ίδια η έννοια της αυτοδιοίκησης εμπεριέχει μία εσωστρέφεια, που την αδικεί εξαρχής. Και μάλλον την υποβαθμίζει, στα μάτια κάποιων, σε ένα σκαλοπάτι διοίκησης καταδικασμένο σε ενδοσκόπηση.
Αντίθετα η έννοια «Αποκεντρωμένη Διοίκηση» αποτυπώνει πιο εμφατικά αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει στην πράξη.
Η «Αυτό- Διοίκηση» θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της! Για να γίνει πιο ουσιαστική θα πρέπει να εμπεριέχει αποκέντρωση εξουσιών και δομών από το κεντρικό κράτος, προς τις περιφέρειες και τους δήμους και διεύρυνση αρμοδιοτήτων.
Για να φτάσουμε στο επίπεδο αυτό, ώστε η κεντρική διοίκηση να εμπιστευτεί ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στους δήμους και να μην αφαιρεί και καταργεί αρμοδιότητες, θα πρέπει και οι δήμοι να αποδεικνύουν συνεχώς ότι μπορούν να τις διαχειριστούν καλύτερα.
Και εδώ θα είναι χρήσιμοι, θεωρώ και ελπίζω, άνθρωποι σαν εμένα. Αυτοδημιούργητοι επαγγελματίες, νέοι, με στόχους, γνώσεις, συνέπεια και όρεξη να δουλέψουμε για το γενικό συμφέρον.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ- ΧΟΛΑΡΓΟΥ;
Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Παπάγου- Χολαργού είναι ένας δήμος που τα τελευταία χρόνια έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο. Και αυτό οφείλεται σε ένα πολύ επιτυχημένο Δήμαρχο, τον Ηλία Αποστολόπουλο, ο οποίος με δύο επιτυχημένες θητείες στη δημοτική
Αρχή, έχει καταφέρει να απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό το Δήμο από σημαντικά προβλήματα και παθογένειες.
Ο Δήμος μας είναι ένας καθαρός και πράσινος δήμος, με σημαντικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών κάθε ηλικίας.
Το έργο που έχει επιτελέσει η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά σπουδαίο, αλλά επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, για αυτό και συστρατεύομαι με τον Ηλία Αποστολόπουλο σε αυτές τις εκλογές.
Τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικά έργα για την αναβάθμιση της ζωής των δημοτών με περαιτέρω παρεμβάσεις σε δημόσιους και ελεύθερους χώρους, σύμφωνα με τις νέες βιοκλιματικές αρχές. Θα πρέπει να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν οι υποδομές για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη θωράκιση της πόλης μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να προχωρήσουμε, ως ώριμος πια Δήμος σε προγράμματα ανακύκλωσης στην πηγή και αναδιαμόρφωσης της εκπαίδευσης των δημοτών μας στη διαχείριση των απορριμμάτων, από τις μικρές ηλικίες, όπως και στην εκπαίδευση τους για θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των ζώων.
Για όλα τα παραπάνω χρειαζόμαστε αφενός την τεχνοκρατική παρέμβαση, για την ορθολογική, αιτιολογημένη και κοστολογημένη παρουσίαση των έργων που έχουμε ανάγκη, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους. Αλλά και την ουσιαστική και άμεση επαφή με τους δημότες μας, ώστε να επικοινωνήσουμε τη σημασία των έργων αυτών και να εξασφαλίσουμε και την ανοχή των δημοτών, χωρίς αντεγκλήσεις, για όσο χρόνο τα έργα αυτά θα είναι σε εξέλιξη.
ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΥΧΝΑ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΙΣ «ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ», ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;
Οι «ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ» τουλάχιστον στην δική μου αντίληψη, δεν είναι οι μεγάλες, πολυπληθείς πόλεις, αλλά οι συμμετοχικές και άμεσα δημοκρατικές πόλεις!
Οι πόλεις όπου οι πολλοί επιδιώκουν να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις των δράσεων που τους αφορούν!
Όπου όλοι προχωρούν μαζί, επειδή η εξουσία από τους δημότες, με τους δημότες και για τους δημότες γίνεται πράξη στην καθημερινότητα.
Επειδή μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το έργο του Δήμου θα καλύπτει το σύνολο των δημοτών: από τα παιδιά, τους νέους, τους εργαζόμενους γονείς, την οικογένεια, τα άτομα με αναπηρία, τους ασθενείς, τους μοναχικούς συνανθρώπους μας και τους ηλικιωμένους…
Γιατί προκειμένου να έχουν ορθή στόχευση οι πράσινες και ψηφιακές πόλεις που οραματιζόμαστε για το μέλλον, θα πρέπει να έχουν και αγάπη στη δημοκρατία. Θα πρέπει να βασίζονται και στο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των δημοτών και στην ικανοποίηση των αναγκών τους. Και φυσικά στη συμπερίληψη και στην αναγκαία πρόληψη του κοινωνικού κράτους, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω, κανείς μόνος, κανείς χωρίς συνδρομή…