Ελλάδα

Νεκροταφείο ζώων ο Θεσσαλικός κάμπος: Μάχη με το χρόνο για την ταφή- Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, απαραίτητες οι μάσκες

Νεκρά ζώα, σωροί σκουπιδιών, μολυσμένα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν αφόρητη δυσοσμία στα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων όπου χάθηκαν χιλιάδες ζώα εξαιτίας της σαρωτικής κακοκαιρίας Daniel την περασμένη εβδομάδα.

Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι πλέον ορατός, δεδομένου ότι νεκρά ζώα βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα που παραμένουν ζωντανά.

Η έλλειψη νερού καθιστά ακόμη δυσκολότερο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής.

Στους δήμους Βόλου, Νοτίου πηλίου, Αλμυρού, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθεας, Λίμνης Πλαστηρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης, και Φαρκαδόνας το νερό είναι ακαταλληλο για χρήση.

Κατάλληλο είναι στους δήμους Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικέων και Μετεώρων.

Όσο πέφτει η στάθμη του νερού αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής. Εκατοντάδες κουφάρια ζώων βρίσκονται ακόμα και μέσα σε σπίτια, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερα.

Μέχρι και το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί 49.050 νεκρά αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.

Προς ώρας έχει γίνει διαχείριση για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά. Εργολάβοι κάνουν αγώνα δρόμου για την υγειονομική ταφή και καύση τους.

«Βγάζουμε με τα χέρια ό,τι μπορούμε, αλλά τα περισσότερα θέλουν επιστριοφόρο για να βγούνε» λέει κτηνοτρόφος.

Ενδεικτικά, στη Μεταμόρφωση τα λασπόνερα υποχωρούν με αργούς ρυθμούς και η εικόνα που αποκαλύπτεται είναι αποκαρδιωτική.

«Δεν μπορείς να αναπνευσεις χωρις μασκα» λέει στην ΕΡΤ κάτοικος.

Η συλλογή των νεκρών ζώων γύρω από τον Δήμο Παλαμά είναι ένα δύσκολο έργο, αφού περιφερειακά υπάρχουν δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες.

«Μέχρι σήμερα η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ αυτή την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας» ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

«Εμείς επιχειρούμε αυτή τη στιγμή 15 φορτηγά ψυγεία, με 10 ανατρεπόμενα οχήματα, με εκφόρτωσες και αρπάγες. Έχει ξεκινήσει και η υγειονομική ταφή, απλά επειδή ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ακόμα νωπός, γίνεται σε περιοχές ειδική με μεμβράνες, ασβέστη» ανέφερε ο Χημικός Μηχανικός, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Εταιρείας Καύσης, Θοδωρής Κασκανής.

«Στο δήμο Βόλου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να πλύνουμε αυλές ή άλλες εργασίες, αν θέλουν όμως οι κάτοικοι να μαγειρέψουν με αυτό το νερό, να κάνουν μπάνιο με αυτό το νερό θα πρέπει να το βράσουν στους 100 βαθμούς κελσίου για 3 λεπτά, αν το αφήσουν να κρυώσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και μετά να προχωρήσουν σε αυτές τις δουλειές. Ακόμα και για να πλύνουμε λαχανικά ή να μαγειρέψουμε πρέπει να προηγηθεί αυτή η διαδικασία» επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όλα τα περιστατικά που φθάνουν στις μονάδες Υγείας ελέγχονται προκειμένου να καταγραφεί το αίτιο που τα προκάλεσε.

«Μέχρι αυτή την ώρα 1.396 άνθρωποι έχουν προσέλθει για διάφορα ενοχλήματα Υγείας – από αυτούς έχουμε 48 άτομα τα οποία διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοίμωξη του αναπνευστικού – έχουμε δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας παραπάνω και 41 λοιμώξεις του αναπνευστικού παραπάνω σε σχέση με την Τρίτη» πρόσθεσε η ίδια.

Απολυμάνσεις απο τον Στρατό
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκεται στη Λάρισα η διαδικασία απολύμανσης οχημάτων που ελαβαν μερος στη διασωση ατομων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Η διαδικασία περιλαμβανει τρία στάδια: αρχικά το όχημα πλενεται στη συνέχεια απολυμενεται. Κατόπιν, πλένεται και πάλι.

«Η όλη διαδικασία βρισκεται στα μέτρα της πρόληψης» επισημαίνει ο Ταγματαρχης του Πεζικού, Γιώργος Κοντός.

Τα πέντε σημεία απολύμανσης των ειδικών μονάδων βρίσκονται στα Τρίκαλα, τον Βόλο και την Λάρισα.

Πηγή: ΕΡΤ

Back to top button