ΠΟΥ – Unicef: Βελτιώσεις στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών – Δεν χωρά εφησυχασμός σημειώνουν οι ειδικοί
Σε τροχιά ανόδου είναι τα εμβολιαστικά επίπεδα στα παιδιά μετά την πανδημία, αναφέρει η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef.
Τα αποτελέσματα που δίνονται αυτή τη στιγμή στη δημοσιότητα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι σε κάποιες χώρες τα επίπεδα εμβολιασμού έχουν επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ωστόσο, σε κάποιες χώρες και ιδιαίτερα σε εκείνες με χαμηλά εισόδημα εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό κενό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την ανοσοποίηση προσέγγισαν το 2022 περίπου 4 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Τα δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δύο οργανισμοί είναι αποκαλυπτικά: το 2022 20,5 εκατομμύρια παιδιά έχασαν μία ή περισσότερες δόσεις εμβολιασμού, έναντι 24.4 εκατομμυρίων το 2021.
Τα δεδομένα χαρακτηρίστηκαν ως ενθαρρυντικά από τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος επεσήμανε ότι «στις περιοχές και στις χώρες όπου καταγράφονται κενά και ανισότητες, τα παιδιά είναι εκείνα που πληρώνουν το τίμημα».
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί ωστόσο, 18,4 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να μην έχουν κάνει catch-up στις χαμένες δόσεις. Έτσι, υπάρχουν περίπου 14,3 εκατομμύρια παιδιά που δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας του τετάνου και του κοκκύτη.
Επίσης την περασμένη χρονιά 29,9 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την εμβολιαστική δόση κατά της ιλαρός, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής τους, αριθμός αυξημένος κατά 2,7 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019, ενώ άλλα 13,3 εκατομμύρια δεν έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, κάτι που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιδημίας.
Από τις 73 χώρες που κατέγραψαν σημαντική πτώση στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 24 βρίσκονται σε στάδιο ανάκαμψης, ενώ 34 παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση ή στασιμότητα.
Δεν χωρά εφησυχασμός
Οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα επιταχύνουν τις προσπάθειες κάλυψης, ανάκαμψης και ενδυνάμωσης, ώστε κάθε παιδί να κάνει τα εμβόλια που χρειάζεται.
«Έως ότου περισσότερες χώρες καλύψουν τα κενά στον εμβολιασμό, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο θα εξακολουθούν να είναι σε κίνδυνο να προσβληθούν και να πεθάνουν από ασθένειες που μπορούν να αποτραπούν.
Ιοί όπως η ιλαρά δεν γνωρίζουν σύνορα. Πρέπει επειγόντως να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να καλυφθούν τα παιδιά που έχασαν δόσεις εμβολιασμού», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Catherine Russell.
Κι ένα καλό νέο
Για πρώτη φορά, η εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τα προγράμματα εμβολιασμού για τον HPV που ξεκίνησαν πριν από την πανδημία κάλυψαν τον ίδιο αριθμό κοριτσιών το 2022, όπως και το 2019.
Ωστόσο και η κάλυψη του 2019 ήταν πολύ κάτω από τον στόχο του 90% που έχει θέσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Πηγή: thecaller.gr