Υγεία

Παιδιά και εξαρτήσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερες θέσεις το κάπνισμα των εφήβων, με ένα στα τρία αγόρια κάτω των 15 ετών να καπνίζει καθημερινά.

Επίσης, πολύ συχνή είναι στη χώρα μας η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους εφήβους, ενός προϊόντος τις συνέπειες του οποίου δεν γνωρίζουμε μακροπρόθεσμα.

Επίσης, ένας στους επτά εφήβους δηλώνουν ότι έχουν καταναλώσει κάνναβη ενώ άλλο ένα 5% κάποια άλλη παράνομη ουσία.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η περιοχή του κόσμου με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ. Η αρχή κατανάλωσης του αλκοόλ ξεκινάει στα 12,5 έτη, ενώ το πρώτο μεθύσι καταγράφεται σε ηλικία μόλις 14 ετών!

Πώς όμως μπορούν οι γονείς να ανιχνεύσουν την εξάρτηση από το αλκοόλ;

  • Με τη μυρωδιά αλκοόλ στα ρούχα και στην αναπνοή
  • Με τον ασυνάρτητο λόγο
  • Τη δυνατή ομιλία και το γέλιο
  • Με εμετούς και εκδηλώσεις βίας
  • Με τη δυσκολία στην ορθοστασία και στη διατήρηση της ισορροπίας

Ενίσχυση και ενδυνάμωση

Η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της αυτοδυναμίας των παιδιών και των εφήβων με καλλιέργεια των θετικών συναισθημάτων των εφήβων για τον εαυτό τους, ώστε να μην υποκύπτουν στην πίεση των συνομηλίκων τους, η συζήτηση με τα παιδιά, το να τους κάνουμε σαφές ότι αν θελήσουν να κάνουν κάτι είναι σημαντικό να το συζητήσουν μαζί μας, είναι πολύ βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των επικίνδυνων συμπεριφορών.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να εξερευνήσουμε τις δικές μας συνήθειες και τα παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας και αν διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες υγείας.

Εξάρτηση από το διαδίκτυο

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της εξάρτησης από το Διαδίκτυο περιλαμβάνουν διαταραχές στον ύπνο και στη συμπεριφορά του παιδιού, αλλαγές στη διάθεση, άγχος, κατάθλιψη, εκνευρισμό, μυοσκελετικές παθήσεις, έλλειψη ελέγχου χρήσης.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τις ειδικούς, στο χρήσιμο εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς με θέμα: Μιλάμε με τους ειδικούς για την Εξάρτηση από το Αλκοόλ, το

Κάπνισμα και το Διαδίκτυο» που διοργάνωσε το ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι για το παιδί μου».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ειδικοί, η πανδημία αποτέλεσε έναν καταλυτικό παράγοντα που συνέβαλε στην αύξηση της έκθεσης των παιδιών στις οθόνες και άρα στην αύξηση της συχνότητας εξάρτησης από το διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της NN Hellas και αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια με τη δωρεάν συμμετοχή του κοινού, για σημαντικά ζητήματα ψυχικής υγείας που απασχολούν το παιδί, τον έφηβο και ολόκληρη την οικογένεια.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button