Υγεία

Τι κάνει το τσιγάρο στο σώμα – Ποια είναι τα οφέλη της διακοπής

Το κάπνισμα “αφαιρεί” το οξυγόνο από το αίμα, “διεγείρει” την καρδιά και κάνει ορισμένα συστατικά του αίματος πιο εύκολο να δημιουργήσουν θρόμβους.

Αυτό οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο ή / και πρόωρο θάνατο.

Ο καπνός του τσιγάρου παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, ένα δηλητηριώδες αέριο που μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα, επιβαρύνοντας την καρδιά και καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή.

Παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα – η εισπνοή καπνού από άλλους που καπνίζουν – επίσης επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής και πνευμονικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή / και πρόωρου θανάτου.

Οι χημικές ουσίες του καπνού μεταφέρονται από τους πνεύμονες σε ζωτικά όργανα, όπως τα μάτια, το στόμα, τη μύτη, το λαιμό, το δέρμα, τον στόμαχο, τον εγκέφαλο, τα δόντια και το νευρικό σύστημα. Ως συνέπεια αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, οδοντιατρικά προβλήματα και πεπτικά έλκη.

Διακοπή καπνίσματος

Ο Κωνσταντίνος Τσοβόλας, PhD, Καρδιολόγος του Ομίλου Affidea, με εξειδίκευση στις κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες στο HEART Hospital του Πανεπιστημίου UCL στη Μ. Βρετανία, απαριθμεί τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος:

• Μέσα σε περίπου 2 ώρες από την διακοπή δεν υπάρχει πια νικοτίνη στο αίμα. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν ως και δύο μέρες, ώστε υποπροϊόντα της νικοτίνης να αφήσουν το σώμα.

• Μέσα σε 8 ώρες το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνεται στα φυσιολογικά και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται ελαφρώς, αλλά μπορεί να πάρει από 3-30 ημέρες για να επιστρέψει στο κανονικό επίπεδο.

• Σε 12-24 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα. Η αποτελεσματικότητα των πνευμόνων αρχίζει να βελτιώνεται. Θα έχετε λιγότερη δυσκολία στην αναπνοή κατά την άσκηση και η αντοχή θα βελτιωθεί.

Η διακοπή δεν είναι εύκολη υπόθεση

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η νικοτίνη είναι εθιστική και συμπεριλαμβάνεται στις «εξαρτησιογόνες ουσίες», όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας ή από το εξειδικευμένο προσωπικό των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button