Κόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Μάχη στήθος με στήθος Ερντογάν με Κιλιτσντάρογλου

Μια ταραχώδης προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται σήμερα στην Τουρκία.

Οι περισσότεροι από τους 64 εκατομμύρια τούρκους ψηφοφόρους, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι που θα ψηφίσουν πρώτη φορά, καλούνται σήμερα στα εκλογικά τμήματα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας, που δεν αποκλείεται να σημάνει τέλος εποχής, της απόλυτης κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον βασικό αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, να έχει οριακό προβάδισμα.

Σημειώνεται ότι αν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

«Πρέπει να πέσουμε από την εξουσία, αυτή την εντολή έχει δώσει ο Μπάιντεν, αυτό το ξέρω, το ξέρει όλος ο λαός. Τώρα, αύριο, σημαίνει ότι στις κάλπες θα δώσουμε απάντηση και στον Μπάιντεν», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως ο ίδιος δεσμεύτηκε, αν χάσει, να παραδώσει ειρηνικά την εξουσία.

Επίσης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως αν κερδίσει θα προδώσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

«Σε όλα τα θέμα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στο ΝΑΤΟ στα οποία εμείς έχουμε σταθεί όρθιοι, εκείνοι θα σηκώνουν τη σημαία της παράδοσης», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Γιατί πολεμούσαμε τότε; Γιατί στο παρελθόν προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας. Η σημερινή ατμόσφαιρα είναι αρκετά θετική. Μετά τον σεισμό. Το να διατηρηθεί αυτό ανέπαφο κατά τη διάρκεια των εκλογών είναι ένα σημαντικό μήνυμα, κάτι καλό. Για να είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα», δήλωσε, με την σειρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άφησε ένα μπουκέτο με γαρύφαλλα στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Μαζί του εκατοντάδες οπαδοί της συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Λίγες ώρες πριν είχε απευθυνθεί στους νέους.

Ο υποψήφιος της εθνικής συμμαχίας χαρακτήρισε τρομακτικές τις υπόνοιες του Ερντογάν περί πραξικοπήματος εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές και φάνηκε να κάνει πίσω στις κατηγορίες προς τη Μόσχα για την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ.

Αναφερόμενος στις επίκαιρες αναγνώσεις της ιστορικής κληρονομιάς του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι «υπάρχουν δύο Τουρκίες μπροστά μας: αυτή της απληστίας και αυτή της ευημερίας και της δικαιοσύνης» καλώντας τη νεολαία να μην ασχολείται με το παρελθόν αλλά να πολεμήσει για το μέλλον.

Από τις τουρκικές αρχές ανακοινώθηκε η έκδοση 17 ενταλμάτων σύλληψης σε σχέση με τις απειλές που δέχθηκε ο Μουχαρέμ Ιντζέ ότι θα δημοσιευτεί βίντεο με ερωτικές σκηνές στις οποίες φέρεται να συμμετέχει ο ίδιος. Ο ένας εκ των κατηγορουμένων είναι ιδιοκτήτης εταιρείας δημοσκοπήσεων, της Avrasya, ενώ τα 4 εντάλματα δεν εκτελέστηκαν καθώς οι καταζητούμενοι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 17:00. Βάσει της τουρκικής νομοθεσίας, απαγορεύεται αυστηρά η μετάδοση των αποτελεσμάτων πριν από τις 21:00. Αργά το βράδυ πάντως αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button