Υγεία

Το σερφάρισμα προστατεύει τους ηλικιωμένους από την άνοια

Η τακτική χρήση του Internet από τους ηλικιωμένους σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.

Η μελέτη, σε δείγμα 18.154 ατόμων ηλικίας 50-64.9 ετών, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που ασχολούνταν με το Διαδίκτυο είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας κατά 50%, σε σχέση με εκείνους που δεν κάνουν χρήση του Ίντερνετ, ατάφερε μάλιστα να προσδιορίσει και την διάρκεια της χρήσης του Internet που θεωρείται ιδανική για να έχει τα παραπάνω οφέλη, στη μισή έως δύο ώρες.

Mετά από αυτό το διάστημα, η χρήση του Ίντερνετ μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Κι αυτό γιατί το ατελείωτο scrolling εκθέτει τους χρήστες σε αρνητικές ειδήσεις και ακριβώς όπως συμβαίνει και στις μικρές ηλικίες, καλλιεργεί τη χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς βάζει τους χρήστες σε μια διαδικασία συγκρίσεων.

Επίσης η υπερβολική χρήση του Ίντερνετ και των social media συνεπάγεται περισσότερες ώρες ακινησίας.

Είναι γνωστό ότι το να μαθαίνουμε νέα πράγματα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του εγκεφάλου μας και τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χρήση του διαδικτύου έχει άμεσα γνωστικά οφέλη, επειδή η μάθηση και η χρήση νέας τεχνολογίας μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο και επομένως να επηρεάσει θετικά τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων.

Οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και για αναζήτηση γενικών πληροφοριών ή πληροφοριών που σχετίζονται με την υγεία τους. Η έλευση της τηλεϊατρικής αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι ηλικιωμένοι μπορεί να περνούν χρόνο στο διαδίκτυο. Η τακτική χρήση του διαδικτύου μπορεί επίσης να προσφέρει ευεργετική κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους“, αναφέρουν οι ειδικοί, σε μια προσπάθεια ερμηνείας των ευρημάτων της μελέτης.
Αν τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης επιβεβαιωθούν, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να υποστηρίζονται στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button